Skocz do zawartości
xantir

podmiany wody

Rekomendowane odpowiedzi

To pytanie to spóźniony prymaaprilis?? czy tak serio??

Jak na serio to podczas podmian wody dostarczasz do akwa mikroelementy, które są zawarte w solach, wyrównujesz poziom gęstości - z akwarium paruje tylko woda, sól zostaje - wreszcie pozbywasz się nagromadzonego detrytusu, napewno można wiele innych przykładów napisać ale te powinny ci wystarczyć :)

pozdrawiam

ALEX

88d3e180721d3e3cf82e042b1e240cc3u1718a15

Tu najłatwiej mnie łapać :P:P:P  https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecierz sól zostaje -tak,a wodę odparowaną uzpełniasz na bieżąco więc zasolenie się nie zmienia.co do pozbycia się detrytusu jak napisaleś to można go się pozbyć bez konieczności podmiany wody i to samo zmikroelementami które podawać można przecież osobno i też nie trzeba ich dodawać z wodą ? , a cały system filtraci utrzymuje parametry wody na odpowiednich poziomach. więc po co te podmiany wody?

pozdrawiam Małgorzata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę że jak chcesz to nie podmieniaj. Może opracujesz jakąś nowatorską metodę filtracji. To byłoby już coś.

Pozdrawiam

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co, myśle że jest coś w tym co piszesz, ci wszyscy ludzie co zajmują się morszczyzną niemają pojęcia o co w tym wszystkim tak naprawdę biega, podmieniają wodę bo brak im innych zajęć.

Proponuję taki schemacik działania dla ciebie:

1. Założyć akwa

2. Wpuścić rybki

3. Włożyć jakieś korale

4. Poczekać jakiś czas (twierdzę że niebędzie to długo)

5. Zrobić fotki baniaczka

6. Wystawić na forum

7. Zbierać gratulacje od kolegów na forum za pięknie utrzymaną

............................. KLOAKE..................................................................

:):):):):):):D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

pozdrawiam

ALEX

Ps. To jeszcze może pokusisz się zamiast prawdziwej soli morskiej sypać kuchenną, napewno będzie taniej, a jak ci się uda to wszyscy tak będziemy robić

:):yes:yes

Tu najłatwiej mnie łapać :P:P:P  https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za schemat i tą sól kuchenną narazie nie skorzystam . Ale wdalszym ciągu niewiem dlaczego trzeba podmieniać tą wodę ? .uzasadnij to jeśli wiesz?

pozdrawiam Małgorzata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisalem ci na naturze ale nie raczyles odpisac, wiec zacytuje:

"nie jestes w stanie wszystkiego zmierzyc.

Brak azotanow itp, dobre poziomy kilku mikroelementow, to nie wszystko.

Slyszy sie czasem o baniakach, w ktorych dosc dlugo nie podmienia sie wody, ale nalezy to traktowac jako "wyjatek od reguly""

Dodam jeszcze, ze niektore testy akwarystyczne pokazuja ze srednia dokladnoscia to co dzieje sie w baniaku, wiec jedynie podmiana wody zasolonej dobra sola da nam szanse, ze nie braknie w bianiaku jakiegos istotnego pierwastka (pamietaj o prawie minimum)

Aby miec pewnosc, to musialbys podmieniac woda prosto z oceanu, a to nie jest u nas moziwe.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Tak jak napisał Marx - testy nie są dokładne. Np. brak azotanów nie oznacza że ich naprawdę nie ma. Podmieniając wodę czyści się ją dodatkowo poprzez rozcieńczenie brudów (o ile nowa woda jest oczywiście lepszej jakości)

Plus oczywiście mikroelementy.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok! , dzięki. od pewnego czasu mierze potencjal redox w akwarium /czyli zdolność wody do samo oczyszczania i oile się nie myle to im potencjał wyszy tym zdolność wody do oczyszczania większa/.za każdym razem kiedy jest wykonywana podmiana wody redox jest niski i potrzeba około tygodnia by osiągnąć stan przed podmianą wody.czyli podmiana wody wprowadza/pozytywne rzeczy/ ale wprowadza też zachwianie w akwarium ?

pozdrawiam Małgorzata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytales kiedys sklad soli na opakowaniu? W kazdej z mieszanek dostepnych na rynku jest okolo 70 roznych skladnikow. W preparatach sluzacych do uzupelniania mikroelementow jest okolo 10 skladnikow. A co z cala reszta? Czy masz test i czy mierzyles kiedys zawartosc selenu, bizmutu lub rubidu? Pierwiastki te nie wchodza w sklad zadnego z dostepnych na rynku preparatow. A co stanie sie gdy wyczerpia sie w Twoim akwarium a beda akurat potrzebne ktoremus z jego mieszkancow?

Mozna tez zadac pytanie, po co wietrzyc mieszkanie a pozniej odkrecac kaloryfery bo jest zimno?

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta dyskusja chyba traci sensowność.

Kolega Xantir zadał dość oczywiste pytanie dla każdego początkującego akwarysty.

Ja wraz z kolegami morszczakami z "ciut dłuższym bagażem doświadczeń" staraiśmy się odpowiedzieć jak najlepiej potrafimy. Ale jak widać Ty nie chcesz słuchać naszych porad tylko udowadniać, że się mylimy.

Jeszcze kilka takich postów podobnych do Twojego i przestaną się ludziska udzielać na forum - bo na jakiego "grzyba" będą się męczyć i tłumaczyć skoro to do niczego nieprowadzi........??

Stracą na tym jedynie ci, których faktycznie interesuje co mają do powiedzenia "starszoklasiści".

Nie ładnie Kolego :)

pozdrawiam

ALEX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z pokorą i wdzięcznościa przyjmuje wszystkie odpowiedzi na zadane pytanie.więc opowiedzcie coś wiecej o tym redoxe i jego zachowaniach .apropo to co dla jednych jest oczywiste dla drugich niemusibyć.a pozatym teoria nie zawsze idze w parze z praktyka.

pozdrawiam Małgorzata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc jak ktoś jest mocny to niech mi odpowie ,dlaczego potencjał redox tak się zachowuje przy podmianie wody . jaki wpływ ma odpieniacz ,żywa skała, zwierzki ,oświetlenie,ruch wody , podawane np. wapno i inne dodatki na potencjał redox???

pozdrawiam Małgorzata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potencjał oksydoedukcyjny czyli popularny REDOX mówiąc w dużym uproszczeniu to zdolność wody do samooczyszczania. Nazwa to zlepek dwóch nazw "oksydacja" czyli utlenianie związków toksycznych i przechodzenie w mniej toksyczne oraz "redukcja" czyli proces odwrotny do oksydacji :)

Pomiar (nie znam się na elektronice więc nie wnikam w sposób mierzenia) to nic innego jak badanie stosunku tych dwóch procesów. Oczywiste jest iż lepiej gdy przeważa oksydacja.

Teraz zjawisko które obserwujesz w akwarium po podmianach:

(przyczyn może być kilka, oto przypuszczalne)

- do wysokiego poziomu Redox przyczynia się wysokie natlenienie wody (może powinieneś lepiej natleniać wodę do podmian),

- po podmianie zmiejszasz ilość toksyn w wodzie (przypuszczalnie masz niewielkie akwarium, w większych zbiornikach proces ten byłby raczej niezauważalny), a więc siłą rzeczy zmiejszasz możliwość ich utleniania, co potwierdzało by, iż warto robić podmiany (wysoki poziom Redox to wysoka zdolność wody do utleniania związków, ale nie jest to dowód na to iż toksyn nie ma, moim zdaniem w niektórych przypadkach może to oznaczać coś wręcz przeciwnego)

Wpływ odpieniacza, oświetlenia, ruchu wody i ozonizatora na poziom redox jest pozytywny - wszystkie te czynniki zwiększają natlenienie wody. Pozostałe podane przez Ciebie rzeczy raczej nie mają wpływu na ten pomiar lub jest on marginalny.

Podsumowując - redox nie jest wskażnikiem jakości wody w sposób bezpośredni, a odczytanie jego wysokiej wartości bez pomiaru innych parametrów wody i wykonywaniu regularnych podmian!!! może być niejednoznaczne lub wręcz mylnie interpretowane.

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Alexw200

Przykro mi ze zle mnie zrozumiales, ale faktycznie nie zagladam tutaj zeby sluchac waszych porad ale po to zeby czasami wam cos poradzic.

Nadal uwazam ze dyskusja na temat sensownosci podmiany wody akurat na tej grupie nie ma sensu. Wiekszosc kolegow ktorzy tutaj zagladaja nie posiada "ciut dłuższego bagażu doświadczeń", a akwaria jakimie posiadaja mozna zakwalifikowac jako nano, mini itp.

Nie wyobrazam sobie zeby tak male akwaria mogly funkcjonowac bez podmiany wody a dyskusje na ten temat moga wprowadzic w blad poczatkujacych kolegow

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JESTEŚ WILKI ADAMIE. WIELKI DZIEKI !!!! nie jestem fochowcem więc zapytam jeszcze skąd się biora toksyny /jaki wpływ moja mikroelemenyt i inne dodatki/ czy wogóle mają na powstawanie toksyn / i jak się najlepiej pozbyć tych toksyn ,choć wydaje mi się że zwiększająć ruch wody i odpieniacz bardziej mocniejszy + ozonizator to z tego co piszesz to już wystarczy by podnieś potencjał redox i oczywiście podmiany wody wcześniej natlenionej. a tego właśnie niebyło--- natlenianiea. czy filtry glonowe tz. refugia tez przyczynić się mogą do podniesienia redoxu?. będę wdzięczna xantir

pozdrawiam Małgorzata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do akw. ma jakies 1600L wody.i zdana jastem na łaskę i pomoc wszstkich.

pozdrawiam Małgorzata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze! To nie przejęzyczenie! 1600 litrów!?

A ja Ci napisałem, że masz niewielkie akwarium :)

Po kolei:

1.Skąd się biorą toksyny (toksyny - to duży skrót myślowy, chodzi o nieporządane związki)?:

- wynik przemiany materii wszystkich zwierząt od najdrobniejszego robaczka do dużej ryby, efektów gnilnych, karmienia ryb i bezkręgowców, czasami słabej jakosci materiałów filtracyjnych lub słabej jakosci wody do podmian i uzupełniania odparowanej wody.

Koledzy pisali o uzupełnianiu mikroelementów, toksynach itp jako powodu podmian wody - to wszystko prawda, ale moim zdaniem to ostatni wymieniony przeze mnie czynnik uzupełnianie odparowanej wody!!! jest o dziwo pomijany. Wszyscy mówią o konieczności używania wody wysokiej jakości do podmian, ale to woda odparowana tak naprawdę rzutuje na koncentrację związków nieporządanych w akwarium. Musimy pamiętać, że akwarium to malutki w rozumieniu przyrody, na dodatek zamknięty zbiornik wodny (kałuża)! Wyobraż sobie, że codziennie dolewasz około 1% wody, która następnie odparowuje - ale nie odparowują związki które wraz z nią dostarczyłeś(aś), i co robisz kolejnego dnia - to samo - dolewasz kolejną porcję wody a z nią nową porcję tych zwiazków, i tak dalej......

Jeśli nie podmienisz wody z czasem doprowadzisz do bardzo silnej koncentracji tych związków których kontrola i pomiar w akwarystyce jest niemożliwy jak i tych mierzalnych. Wszystko będzie wyglądać świetnia a potem nastąpi szybkie załamanie systemu.

2.Ostatnia sprawa to refugium - oczywiscie jak wszyscy producenci tlenu ma pozytywny wpływ na Redox, ale mam dziwne wrażenie, że przeceniasz ten wskażnik. Nie zapominaj tego co pisałem wcześniej :) Wazniejsze w odpieniaczu, refugium, cyrkulacji, żywej skale i świetle jest to iż wspomagaja filtrację niz, że poprawiaja ten współczynnik. Jest to sztuczny pomiar, pomocny, ale nie niezbedny.

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

toksyny wydzielaja tez koralowce, a jest to niemierzalne dla nas. Ich sklad jest tak zrobiony, aby ograniczyc wzrost konkurencji lub wrecz ja zabic. Pozbyc sie takich toksyn mozna tylko poprzez podmiany albo ew. wegiel aktywny

Co do podmian wody, to duze zbiorniki rzadza sie innymi prawami. Nie wyobrazam sobie podmieniania 10% wody co tydzien...no ale moze tak sie robi?

Wydaje mi sie ze duze zbiorniki maja stosunkowo mniejsze obciazenie biologiczne, pelniejszy jest tez ekosystem (wiecej roznych organizmow) stad podmiany moga byc rzadsze lub mneijsze objetosciowo.

Przyklad - w malym nano jeden slimak to za malo, a dwa to za duzo. Nic wiekszego co tepi glony sie nie wrzuci - wiec trzeba sobie radzic inaczej, w duzym zbiorniku chetnych na glony jest bardzo duzo, stad i problemy z nimi powinny byc mniejsze

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie wielkie dzięki wszystkim. dzisiaj przyjedzie do mnie Grzesiek Wojtasik ma podobnej wielkości akwarium i mieszka niedaleko mnie.więc obejrzy to akwarium .jeszcze raz wielkie dzięki!

pozdrawiam Małgorzata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam większy zbiornik, oczywiście nie tak duzy jak Xantir (1600l) ale moje 650 litrów w obiegu to dla mnie aż nadto. A mimo to nie uwazam sie zwolniony z regularnych podmian. Jestem zwolennikiem mało a często, wymieniam 5% co tydzień. Różnica przy dużych zbiornikach polega nie na tym, że nie robi się podmian, ale na tym, że zazwyczaj są one w jakiś sposób zautomatyzowane lub półautomatyczne. Nie wyobrażam sobie latania z wiaderkami :) a jak robię podmiany w kwarantannie to jestem chory na sama myśl.

To nie do końca jest tak z tym , że duzy zbiornik jest mniej obciązony. Wszystko zależy od gęstości obsady i jej rodzaju w stosunku do wielkości zbiornika, wiec trudno przyjąć teorię, że duży zbiornik jest mniej obciązony za prawdę. Prawdą jest, ze parametry w dużych zbiornikach są stabilniejsze, ale to przeciez nie to samo.

Prawdą jest równiez to, że z małymi zbiornikami należy postepować dużo ostrozniej (ostrożniej karmić, dodawać witaminy i mikroelementy, ja prawde mówiąc jesli chodzi o mikroelementy to ograniczyłbym sie w małym akwarium tylko do podmian - zbyt łatwo przedobzyc )

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawne spostrzeżenia Grześka :zanieczyszczone i pozatykane zasysanie powietrza do odpieniacza,nie czyszczony zbiornik na odpadki z odpieniacza,pozatym poprzestawiał trochę korale i porostawiał pompy cyrkulacyjne ,podni€sł trochę lampę izmniejszył czas świetlny HQI do 9 godzin z 12 i zaproponował by podmiany wody były 50L co dwa do trzechty godni przy obecnej obsadzie . a poza tym mikser wpienny kazał czyścic co jakiś czas octem .a mialo być to wszystko prawie bez obslugowe. tak dla pewności zapytam czy te czynności wykonane przez Grześka nie wpłyną negatywnie na zbiornik? ps. jedna wizyta i tyle zmian skąt on to wszystko wie?

pozdrawiam Małgorzata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiu wyssał to po prostu z mlekiem matki. Słuchaj go a będziesz długo żyła.

Dzięki Grzegorz za wodę. Niedługo rusza.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.