jaszczomp Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2012 Czy ktoś z Was próbował może wykorzystać butlę paintballową CO2 do reaktora?? Np. taką: http://allegro.pl/maxpressure-polska-butla-20oz-i2575253551.html ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2012 Czytałem ostatnio Artykuł o reaktorach i pisali tam by trzymać się z daleka od butli do paintballu ze względu na przypadki skażenia gazu jakimiśolejami lub węglowodorami. Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaszczomp Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2012 (edytowane) Olej w butli na sprężone powietrze powoduje wybuch - to przypadki znane, nie wiem jak z co2. Ale żeby skażenie węglowodorami .... ?? cytat: "I would recommend getting the CO2 and the cylinder from a reputable welding store to insure the purity of the product and the safety and maintenance of the cylinder. Try to stay away from CO2 used for paint ball guns as it is often contaminated with oil or hydrocarbons. Most welding distributors will be able to handle standard-size cylinders in exchange, especially if you acquired the cylinder from them. You may not get your beautiful new original cylinder back, but exchanging will insure that the cylinder you are getting has always been inspected, tested and the valve properly maintained at no additional cost." ... nasuwa się pytanie o rok powstania artykułu ... paintball mocno się posunął w technologii od kilku lat... Takie butle na polu nabija się z butli "matek" - a to są większe egzemplarze butli standardowo używanych w reaktorach. Zatem jest w tym prawda/fałsz? Na pewno są małe gabarytowo, tanie, mają swoje legalki, gwarancje, pytanie czy gwint będzie pasował do reduktora i czy ktoś w ogóle coś takiego robił lub widział pod zbiornikiem?? Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez jaszczomp (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2012 W sumie to możesz mieć rację. Artykuł jest z niewiadomo kiedy a poza tym u nas ludzie bardziej kombinują więc rozwiązania jak opisałeś (napełnianie z dużej butli) w stanach pewnie jest nielegalne i nieznane. Jeśli to sa duże butle stosowane np. przez spawaczy to generalnie powinno być OK. nie mam pojęcia jakie są koszty takich butli do paintballa ale te dostępne na allegro to nie są jakieś kosmiczne pieniądze a przynajmniej masz pewność że wszystko będize hulać bez obawy czy Ci rak nie urwie lub będzie nieszczelne... Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaszczomp Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2012 Właśnie dlatego w mojej głowie powstał pomysł wykorzystania tego co mam pod ręką. Co do legalności nabijania butli to jest to proceder powszechny, szczególnie na grach scenariuszowych/komercyjnych, gdzie sporo markerów zasilanych jest JESZCZE co2. W przypadku markerów z wyższej półki korzystamy z powietrza i sprężarek, a butle są kompozytowe (np. stako - bez reklamy) i nie przydadzą się w akwarystyce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach