Skocz do zawartości
tsubasa

RM by tsubasa

Rekomendowane odpowiedzi

Uzupełniaj odparowaną wodę solanką, tak powoli i łagodnie podniesiesz zasolenie.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok.. w takim razie tak zrobię.. oczywiście solanka o parametrach docelowych czyli 1,024?

5572_5646.png

225l (125x40x45) OptiWhite, DeltecAP600, 2xTunze6055 + multikontroler 7095, NJ4500, oświetlenie LED Loccutus, IKS Aquastar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka by nie była i tak powoli podnosisz zasolenie. Może być 1.024, mierz sobie codziennie zasolenie. Jak będzie rosło zbyt wolno, możesz dolewać "bardziej słoną" :)

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj minęło 2 miesiące od startu mojego akwarium. Przez te 2 miesiące trochę się poduczyłem chyba przede wszystkim cierpliwości, choć przyznam że przez pierwsze 2 tygodnie tuptałem by tylko już coś tam powpuszczać żywego. Przez ten czas pożegnałem 2 żyjątka. Pierwsza zeszła rozgwiazda (podejrzenie słabego stanu sklepowego), drugi Pictichromis (podejrzeń brak - chyba jedyny trop to cinctus który upatrzył sobie jego kryjówkę i trochę go przeganiał).

Glonów miałem umiarkowanie, oczywiście zapewne z mojej winy gdyż od początku świecę 10 godzin dziennie. W oczyszczeniu wydatnie pomogła mi Dolabella, która jest do dziś, choć musi teraz się za jedzeniem nabiegać.

Na dzień dzisiejszy obsada czyszcząca liczy:

- 4 x nassarius vibex

- 1 x strombus

- 1 x dolabella

- 3 x tectus (1 jest mały - widocznie już się moje pomnożyły)

- 1 x krewetka czyszcząca

- 1 x krab pustelnik (po 2 wylinkach 3x większy niż przybył do akwa)

Co do rybek to na razie są 3 sztuki - 2 błazenki i Cinctus

Pojechałem za to dość obficie z koralami i na dziś dzień są:

- 2x zoanthus + 3 pojedyńcze główki z gratisów które wrzuciłem i się przykleiły same do skałek)

- xenia

- sacrophyton

- briareum

- seriatopora hystrix

- seriatopora caliendrum

- pavona

- 2x euphylia

- kawałek montipory

- sinularia

- jakieś grzybowieńce

- caulastrea fluo

- ricordea florida

i jeszcze na dokładkę ukwiał quadricolor który szuka miejsca dla siebie w tym całym bałaganie ;)

Wszystko ma się bardzo dobrze, korale polipują jak szalone zwłaszcza jak dostają pokarm. Błazenki po tygodniu pokochały się z ukwiałem, także akwarium naprawdę cieszy oko.. Jedyna wada jaką dostrzegam teraz to to że jest za małe, bo można by tak kupować i kupować ;)

Dzisiaj kupiłem dolewkę tunze 3155 coby wygodnie było.. No i teraz czekam na wzrost mojej małej kolonii :)

zdjęcia wrzucę później bo muszę pozgrywać na kompa..

post-14731-0-37468400-1351019852_thumb.jpg

post-14731-0-68235200-1351019868_thumb.jpg

post-14731-0-24763400-1351019884_thumb.jpg

post-14731-0-70248600-1351019897_thumb.jpg

post-14731-0-99440400-1351019924_thumb.jpg

post-14731-0-13345600-1351019938_thumb.jpg

Edytowane przez tsubasa (wyświetl historię edycji)

5572_5646.png

225l (125x40x45) OptiWhite, DeltecAP600, 2xTunze6055 + multikontroler 7095, NJ4500, oświetlenie LED Loccutus, IKS Aquastar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

minęło 6 dni od poprzedniego wpisu a wydarzyła się tragedia.. ukwiał poszedł się zaznajomić z pompą czego oczywiście nie przeżył... został tylko mały kawałek nogi który przylepił się do szyby więc go zostawiłem- może się odrodzi (próbuje się pompować ale nic z niego nie zostało). za to dzięki koledze z forum zagościł nowy quadricolor większy od poprzedniego z 5 razy - błazenki znowu szczęśliwe ;)

dziś z kolei zamontowałem dolewkę Tunze 3155 i w końcu nie muszę myśleć o dolewaniu wody tylko o oglądaniu rafki.. chyba zakupię tubastreę z tej okazji.. z rybek wpuściłem jeszcze hexatenię coby ożywić trochę ospałe błazenki które dużą część swojego wolnego czasu spędzają ukwiałowi na głowie..

po podliczeniu wszystkich kosztów jak dotąd złapałem się za głowę ale co tam.. hobby to hobby

5572_5646.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niezle,jak na dwa miesiace :). Jesli mozesz,to wrzuc foty,jak zamontowales dolewke.

baszurek nadaje mobilnie...

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrzucę jutro.. ale generalnie oba czujniki (optyczny i pływak) są na jednym magnesie (2,5cm różnicy poziomu wywołuje dolanie wody więc i parametry zasolenia się nie będą wahać).. zamontowałem je na tylnej ściance po wywaleniu górnego koszyka w 1 komorze.. pozbyłem się też oryginalnej płytki zraszającej a ten grzebień zabezpieczający przed wpływaniem rybek obciąłem po bokach i na wcisk siedzi na przegrodzie.. i woda w końcu przestała chlupać..

co do szybkości działań to nie wiem czy 2 miesiące to dużo czy mało, ale parametry mam jak najbardziej w normie więc chyba nie ma na co czekać..

5572_5646.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdjęcia zamontowanej dolewki

na pierwszym zdjęciu widać po prawej przyklejoną pozostałość po poprzednim ukwiale.. nadal się trzyma szyby...

post-14731-0-49701600-1351609345_thumb.jpg

post-14731-0-84452500-1351609358_thumb.jpg

5572_5646.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze, miesiąc różnicy a jakby przepaść :) U mnie dzisiaj miesiąc wybił od zalania, zrobiłem kilka testów i mam wrażenie że jestem daleko w d... :) Nie wiem co jest i jakbym pisał do siebie ;p chyba założe nowe konto i zrobie "kobieta" :)

Akwa naprawdę cieszy oko, wrzucaj dużo fotek ;) Ja bym się bał tyle życia na raz wrzucać ;) na szczęście ograniczają mnie finanse :p

pozdro

5968_6061.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak to jest z tymi parametrami.. generalnie od samego początku mam wrzucony purigen do koszyka, który wyłapuje niby no3,. może za mało karmię, bo no3 jest w granicach błędu statystycznego pomiaru.. zobaczę co będzie teraz, bo dziś kupiłem ukwiałowi krewetki koktajlowe coby wreszcie dał se siana z błąkaniem, choć odpukać jak mu wczoraj trochę mrożonki zarzuciłem tak do teraz siedzi w miejscu..

możesz też zrobić najtańszy tuning odpieniacza i wyciągnąć to pokrętło do regulacji powietrza poza akwarium.. ja tak zrobiłem i mimo że nie pieni mi na sucho, to pracuje na pewno lepiej niż na tym fabrycznym patencie. może twój odpieniacz niedomaga i dlatego masz wysokie NO3 bo nie jest w stanie wyłapać zwody syfu..

5572_5646.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszcze wczorajszy nabytek:

Duncanopsammia. Kilka godzin po włożeniu już się pięknie napompowała :) może akurat pomógł fakt że się załapała na środowe karmienie z pipety ;)

post-14731-0-93093200-1351776965_thumb.jpg

5572_5646.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne te korale!

Tez mysle o dolewce, to Tunze 3155 to widze drogi interes kupiles nowa czy gdzies wyrwales ? Zbiornik z RO rozumiem gdzies w szafce pod spodem ?

5968_6061.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pod akwarium robiłem całą komodę na zamówienie i pod spodem jest taki niby barek gdzie jest zbiornik na dolewkę. tunze kupiłem nową bo zależało mi na tym nowym mocowaniu na magnesie. używkę widziałem na allegro za 400 ale tą bez magnesów..

jak będziesz szukał dolewki to zwróć uwagę na pompki bo te najtańsze mogą nie podnieść wody na więcej jak 60cm a wtedy d*pa blada.. tunze ma regulację i można nawet na 3m w górę wodę pompować.. kupiłem taką tylko dlatego że już wiem że pewnie za rok będę zmieniał akwa na większe bo tu się nie pomieszczę ze wszystkim co mi się podoba ;)

5572_5646.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez chcialbym miec taka optymistyczna wizje moich finansow w przyszlosci ;D Ja na poczatku chcialem kupic 300 litrow. Juz nawet nie koszty zakupu mnie przerazily tylko pozniejsze utrzymanie ;) Dlatego RM jest perfect na poczatek, nauka, nauka i nauka i zbieranie doswiadczenia ;) a jak zapal mi nie wygasnie to kto wie co bedzie w przyszlosci :)

5968_6061.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja teraz trochę żałuję bo mogłem od razu pójść w 200-250l - myślę że koszty utrzymania nie byłyby aż tak drastycznie większe niż reefmaxa. tyle że właśnie chciałem się na sam początek zmierzyć z mniejszym zbiornikiem i przetestować swą cierpliwość.. ;)

5572_5646.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tymczasem dziś zdjęcie podwójnie szczęśliwego Quadricolora - najedzony krewetką i chwilowo bez błazenków na głowie ;) w tle po lewej nowy nabytek - czerwona discosoma..

post-14731-0-61480100-1351882372_thumb.jpg

5572_5646.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę że twa cierpliwość nie została jeszcze nad szarpnięta...niech moc będzie z Tobą.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cierpliwość cierpliwością ale wczoraj to się trochę poirytowałem.. z ciekawości wziąłem próbkę wody i mój salimetr spławikowy i pojechałem do zaprzyjaźnionego sklepu sprawdzić czy dobrze pokazuje.. oczywiście wyszło że pokazuje kompletne bzdury - podczas gdy na refraktometrze wyszło że moja próbka ma 1,026 to salimetr pokazuje 1,024 (temperatura 25), więc przekłamuje aż o 2 działki.. (testy na mojej próbce i na wodzie z akwarium sklepowego )

tym razem czeka mnie obniżanie stopniowe zasolenia, no i oczywiście mam pytanie o refraktometr.. taki się nada?

http://allegro.pl/re...2775507673.html

a Wy sobie posprawdzajcie swoje spławiki bo może się okazać że jest podobnie jak u mnie.. salimetr aquamedic

5572_5646.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nic minęło 3 miesiące. Wszystko żyje, je i powoli rośnie. Nie dozuję mikroelementów, co tydzień podmieniam 10 litrów wody, parametry poza magnezem który jest gdzieś na granicy skali pomiaru są w normie. Błazenki okupują ukwiała z umiłowaniem i bronią go zaciekle przed ciekawskimi (głównie Hexatenia). Cinctus wojuje po nocach czego efektem jest odrapana skóra w jednym miejscu (powoli już się goi). Hexatenia zamieszkała pod Ricordeą i chyba jej tam dobrze bo już jak się aktynika zapala wieczorem to ta zmyka do domku ;)

ukwiał kaleka (ten co go cyrkulator zassał) dochodzi pomału dalej do siebie. ostatnio widać na nim kropeczki w kolorze mojego drugiego czerwonego quadri, więc może jednak coś z niego finalnie będzie - nawet samiec błazenka jak dostaje kopa od żony to próbuje do kaleki się łasić..

jako że dla mnie symbolem akwarystyki słonowodnej zawsze była rozgwiazda, to po ostatniej dostawie do sklepu, zagościła u mnie piękna czerwona - prezentuje non stop swoje wdzięki goniąc po szybach.. z koralowców przybędą żółte parazoanthusy, szczepki ricordei, szukam cały czas ładnej blastomoussy i acanthastrei - jak się trafi coś ciekawego to na pewno u mnie zagości.. zresztą wiele już nie poszaleję, bo to tylko (a może aż) reefmax..

z planów technicznych to bardzo podobają mi się ledy i zastanawiam się nad rozwiązaniem, które ma u siebie lizard - ledy zamiast świetlówek. fajny temat bo też działa automatycznie i jest kit do zamiany oryginalnego oświetlenia na ledowe bez cięcia gięcia i wiercenia - po prostu plug&play..

akwarium obecnie wygląda tak:

d459539409c60e63med.jpg

5572_5646.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest u mnie 3 dni dopiero.. pierwsze co puściłem ją na skały, jednak wybrała życie na szybie - pewnie trochę glonów podjada bo w zakamarkach trochę ich jest - na głodną nie wygląda..

5572_5646.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałem trochę pozmieniać ;) ukwiał znów zaczął wędrówkę ludów, więc trzeba było oddzielić konstrukcję lewą od konstrukcji prawej, tak by w razie czego gonił tylko po jednej skałce.. udało się w miarę, choć nie powiem Reefmax jest ustawny jak kawalerka ;)

Teraz siedzi znowu w miejscu, trochę go chyba euphylia ustawiła do pionu bo wyglądał na trochę poparzonego przez nią. Dostał krewetkę wczoraj więc nie migruje.

Wczoraj natomiast doszło do spięcia na linii Cinctus - Hexatenia. Nie było mnie w domu i słyszałem tylko od niani naszej, że w akwarium zrobiło się siwo od piasku. Cinctus znalazł się w pierwszej komorze panelu (szczęście miał że zakładając dolewkę wyjąłem płytkę zraszającą bo już by było po nim. Zresztą doznał lekkiego szoku pewnie bo w międzyczasie trafił na dolewanie wody RO i jak trafił z powrotem do akwa to był trochę jakby obuchem w łeb dostał.. teraz już goni jak zwykle..

obecnie kompozycja wygląda tak jak poniżej:

80f63be7197d5781med.jpg

tą leżącą skałkę postawiłem do pionu na tylną szybę - dzięki temu zrobiło się jakby więcej miejsca do pływania.. doszły też nowe korale - tubastrea faulkneri, oraz seriatopora caliendrum, mały niebieski grzybek i żółty parazoantus oraz jakiś glon i malutka szczepka chyba Clavularii..

jeszcze z ciekawostek to doczekałem się potomstwa Ricordei ;)

5572_5646.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak. łazikuje głównie po szybach. jak dokarmiam tubkę mrożonkami to coś tam zawsze jej też wpadnie, ale widzę że na razie głównie atakuje glony..

5572_5646.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.