Skocz do zawartości
otarod

Tunze Turbelle niezawodna podczas braku prądu

Rekomendowane odpowiedzi

JAk mam rozumieć to co napisano na sronie Tunze

Niezawodna podczas awarii prądu

Pompa Turbelle® z elektronicznie regulowanymi obrotami może być zasilana każdym źródłem prądu stałego (bateria, bateria słoneczna) o mocy od 10 do 24V. Safety Connector umożliwia normalne działanie pompy za pomocą zasilacza TUNZE®. W przypadku awarii prądu włącza automatycznie baterię lub inne źródło zasilania prądem stałym.

Czy jest jakaś tańsza alternatywa dla ups bo nie moge pojąc tego co napisali :D:wallbash: . NIe znam sie a ups rzedu 800 zl komplet to jednak troche dużo :crybaby:

Start: 12.10.2012, 80/40/40 front OptiWhite, sump 69/30/30 +dolewka 8l, 128l + 45l

LR 15 kg, LS 9 kg, Odpieniacz Blau Scuma IT 110, 2x Tunze 6025, Lampa Pacific Sun Black Python 110w plus lampa GLO HAGEN 2xt5 ATI Aquablue, Pompa obiegowa Tuzne Silence 1073.020, Grzałka Jager 150W, Autodolewka aqua-trend, 1x Moonlight LED 1 Watt, Sól: Reef Crystals , Balling, SUMP: siporax 4l, refugium - 18/30/22h -swiatlo LED 10W 6500k - glony: Caulerpa Grape C . Racemosa, wata, filtr przepływowy DIY na węgiel na pompce Tunze Silence 1073.008, sera silicate clear, 3x pompka perystaltyczna ze sterownikiem mirekkon.pl

Moja solniczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

500L OptiW.12mm +sump112L

Odpieniacz BubbleKing mini200.Pompa obegowa New Jet 4500L/h , cyrkulacja 2xTunze6095 + multicontroler7096+JEBAO RW15 .oswietlenie Giesemann Infinity 2x250W+4xT5 ok 35kg skaly + 20kg Livesand+ Sera Siporax 3l.Automatyczna doleweka i inne duperele + TM Bio NP Pellets sie kreca.Reaktor Wapnia ala Dastaco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to o tym wczęsniej myślałem mówiąc ups za 800 zl bo do tego musisz dokupić jeszcze akumulator najlepiej żelowy wiec kolo tej kwoty bedzie się kręcić. Z tego co widze moge się mylić ale to jest przetwornicą na 230v a w opisie na stronie tunze jest coś napisane o mocy 10-24V i tego włąsnie nie rozumiem ;P

Start: 12.10.2012, 80/40/40 front OptiWhite, sump 69/30/30 +dolewka 8l, 128l + 45l

LR 15 kg, LS 9 kg, Odpieniacz Blau Scuma IT 110, 2x Tunze 6025, Lampa Pacific Sun Black Python 110w plus lampa GLO HAGEN 2xt5 ATI Aquablue, Pompa obiegowa Tuzne Silence 1073.020, Grzałka Jager 150W, Autodolewka aqua-trend, 1x Moonlight LED 1 Watt, Sól: Reef Crystals , Balling, SUMP: siporax 4l, refugium - 18/30/22h -swiatlo LED 10W 6500k - glony: Caulerpa Grape C . Racemosa, wata, filtr przepływowy DIY na węgiel na pompce Tunze Silence 1073.008, sera silicate clear, 3x pompka perystaltyczna ze sterownikiem mirekkon.pl

Moja solniczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile kosztuje ta pompa razem z safety connector? Pytam bo może wyjść na to samo co dobry ups. Akumulator powiedzmy 17Ah + ładowarka automatyczna to koszt około 200 zł, więc musisz sobie to przekalkulować.

10-24v znaczy że pompa działa w tym zakresie, jest w komplecie z zasilaczem dzięki czemu masz możliwość regulacji wydajności.

no to o tym wczęsniej myślałem mówiąc ups za 800 zl bo do tego musisz dokupić jeszcze akumulator najlepiej żelowy wiec kolo tej kwoty bedzie się kręcić. Z tego co widze moge się mylić ale to jest przetwornicą na 230v a w opisie na stronie tunze jest coś napisane o mocy 10-24V i tego włąsnie nie rozumiem ;P

Edytowane przez Artur32 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10-24v znaczy że pompa działa w tym zakresie, jest w komplecie z zasilaczem dzięki czemu masz możliwość regulacji wydajności.

z opisu wynika, że można ją zasilić bezpośrednio zasilaniem 10-24V - przy pomocy tego safty connectora. pewnie jest tak, że można pominąć zasilacz sieciowy (fabryczny) i podać np. 10V i wtedy pompa działa na 10V, jak podasz 12 czy 24 to też będzie działała - pewnie jakoś pomija zasilacz zasilany z 230V i przełącza się na inne źródło prądu

wygląda jk by można podłączyć się bezpośrednio pod akumulator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja podłaczyłem 6095 bezpośrednio przez safety connector pod akumulator 80VA (12V), pompa bez zasilania działała na akumulatorze ponad dobę, potem znudziło mi sie testowanie i włączyłem zasilacz pompy do gniazdka a akumulator do ponownego ładowania.

Na UPS 700VA ta sama pompa chodziła trochę ponad 3 godz....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.