grubar Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) broszura Przeczesując internet wszerz i wzdłuż (pogłębiając wiedzę przed postawieniem pierwszego baniaka) natrafiłem na taką ulotkę do jednego gotowca. Nie mnie oceniać merytoryczną zawartość broszury (i z pełną świadomością, że jest ona pisana pod kątem sprzedaży produktów konkretnej firmy), ale muszę powiedzieć, że robi o nana mnie wrażenie. Jest to oczywiście sprytny marketing (wszyscy akwaryści to wzrokowcy), ale dla mnie to duży plus za wygląd. No i podoba mi się co np. piszą o rybach, że nie da się w takim litrażu trzymać dużych i średnich ryb, co najwyżej dwie małe. Nie próbują sprzedać baniaka za pomocą zdjęcia „Nemo”. Pozdrawiam Bartek PS. Daję ten temat w „Off-topic”, choć bardziej pasowałbym w „Dla nowicjuszy” żeby nikt nie pomyślał, że próbuję jakoś zareklamować ten zbiornik nowicjuszom. PPS Jeśli już był ten temat, to proszę administratora o usunięcie/przeniesienie tego tematu. Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez grubar (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) Temat jak najbardziej do dzialu dla nowicjuszy lub sprzet. Przejrzalem pobieznie i nie odczulem belokotu marketingowego, natiomiast bardzo pozytywnie zaskoczyl mnie opisa zakladania zbiornika. Bardzo trafione zasady, naprawde dobre rady Ilu nowicjuszy tak zaklada akawrium? Tradycyjny start Dennerle Nano Marinus Nano Marinus dojrzewa biologicznie w kilku etapach. Po 8-10 tygodniach bardziej delikatne i wrażliwe organizmy morskie mogą zasiedlić nasze akwarium. 1 dzień Wsyp i ułóż 2-3 cm warstwę podłoża na dnie akwarium. Delikatnie połóż płaskie naczynie na warstwie podłoża. Zalej akwarium spreparowaną wodą morską (strumień wody skieruj na naczynie aby nie wzburzyć podłoża) do 2/3 wysokości akwarium. Zainstaluj w akwarium grzałkę oraz system ltracyjny. Podczas pierwszych minut życia akwarium, proces mieszania się soli z wodą może być zbyt agresywny dla większości małych organizmów,dlatego należy odczekać do momentu rozpuszczenia się całkowicie soli w wodzie 7 dzień Po około tygodniu od startu wprowadź 4kg (Nano Marinus 30) lub 8kg (Nano Marinus 60) żywej skały i jeżeli to możliwe, trochę dojrzałego podłoża z funkcjonującego akwarium morskiego. Powinieneś też wprowadzić zielone makroglony Chaetomorpha linum. Czas świecenia: 1-2 tydzień 6h/dobę 3-4 tydzień 8h/dobę od 5 tygodnia 10h/dobę 42 dzień Po około 6 tygodniach, kiedy woda staje się biologicznie dojrzała i brązowy nalot z bąbelkami powietrza (o ile się pojawił) zniknie, można przystąpić do umiejscowienia miękkich korali. 56 dzien po 8-10 tygodniach wpuszczamy zwierzęta morskie, takie jak krab pustelnik,krewetki. Jakiekolwiek nano ryby możemy wpuścić po co najmniej 14-16 tygodniach od startu i nie więcej niż 2 sztuki. Czyli rybki po 3-4 miesicach Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) Kilka małych potknięć w tłumaczeniu (np. sinularia nie jest koralem twardym),widać że nie tłumaczył tego morski akwarysta,ale ogólnie ulotka warta nagrody. Szkoda, że forum Nano-Reef nie może przyznawać jaiś certyfikatów czy dyplpomów. Myślę,że ulotka jest zrozumiala nawet dla zupełnego laika, i co najważniejsze nie obiecuje cudów, i pokazuje prawidłowe postępowanie. A nie kupujesz wszystko wrzucasz zwierzaki jaki chcesz i masz. Przy rozwijającej się morskiej akwarystyce taka ulotka rauje nie tylko kieszenie przyszłych akwarystów,ale również życie zwierzaków Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez TMK (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 Fajnie że i miejsce na makroglony się znalazło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
otarod Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 fajnie napisane i do tego zdjęcia każdego omawianego gatunku. wszystko super Cytuj Start: 12.10.2012, 80/40/40 front OptiWhite, sump 69/30/30 +dolewka 8l, 128l + 45l LR 15 kg, LS 9 kg, Odpieniacz Blau Scuma IT 110, 2x Tunze 6025, Lampa Pacific Sun Black Python 110w plus lampa GLO HAGEN 2xt5 ATI Aquablue, Pompa obiegowa Tuzne Silence 1073.020, Grzałka Jager 150W, Autodolewka aqua-trend, 1x Moonlight LED 1 Watt, Sól: Reef Crystals , Balling, SUMP: siporax 4l, refugium - 18/30/22h -swiatlo LED 10W 6500k - glony: Caulerpa Grape C . Racemosa, wata, filtr przepływowy DIY na węgiel na pompce Tunze Silence 1073.008, sera silicate clear, 3x pompka perystaltyczna ze sterownikiem mirekkon.pl Moja solniczka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiQ Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 też pochwalę bo wygląda naprawdę nieźle i profesjonalnie Cytuj no i się zrobiło 1000L - http://nano-reef.pl/...elowe-akwarium/ a teraz jest na sprzedaż ... http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach