Lukas_G Zgłoś Napisano 13 Lipca 2016 I jeszcze jedno jeśli już tak kolega o tej wiedzy. Zasadnicza kwestia jest taka że sama wiedzą jest tylko częścią inna kwestia to umieć czytać i analizować pewne dane. A tu kłótnia była o ozon tylko kolega przedstawiał wiedzę z naukowych pism, która ni jak się miała do środowiska, o którym mówimy. Ktoś przedstawia wyliczenia w warunkach laboratoryjnych co kompletnie nie można przekładać na naszą rzeczywistość. I co po takiej wiedzy?? To tak jakbyśmy mówili o odpieniaczach na forum akwarium słodkowodne. I kłótnia, bo jedna strona będzie przedstawiać naukowe źródła. Czy ktoś napisze o tej wartości redox ? Jaka ustawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 13 Lipca 2016 Ja bym nie ustawiał, sondy się brudzą i źle pokazują a tu można zdrowo przesadzić... Co do wiedzy - co z tego, że ktoś powołuje się na źrodła jak samemu nie umie zweryfikować czy ktoś w tych źródłach robił to prawidłowo. Dumnie pisząc i chwaląc się nie zmienia faktu, że z doświadczenia wiemy, że jest inaczej. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukas_G Zgłoś Napisano 13 Lipca 2016 Ok ale jak by co to jakie wielkości tego parametru byłyby najlepsze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 13 Lipca 2016 (edytowane) Ok 400, podobno Ja ma sondę redox i nie przekraczam 300... Edytowane 13 Lipca 2016 przez kiflu (wyświetl historię edycji) Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 13 Lipca 2016 (edytowane) Ok ale jak by co to jakie wielkości tego parametru byłyby najlepsze ? Nikt tego ci nie powie. Dlatego jeśli dana informacja nie ma źródła albo źródło z którego pochodzi jest słabe to trzeba ją przyjmować z przymrużeniem oka a nie przyjmować jako pewnik. Z drugiej strony często jest tak że wydaje nam się że coś rozumiemy i umiemy to zrobić bo nam kilka razy wyszło ale tak naprawdę jest zupełnie inaczej. Miałem ten problem wiele razy i dalej z tym walczę... Edytowane 13 Lipca 2016 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukas_G Zgłoś Napisano 16 Lipca 2016 Myślałem że nie jesteśmy pierwszymi osobami, które to zaczynają poznawać. Czytałem wiele że w naturalnych warunkach jest to ok 380-400. Chciałem poznać po prostu zdanie kolegów którzy już to robili. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 16 Lipca 2016 Ok załóżmy że masz na platynowej elektrodzie 300 mV względem jakiejś tam elektrody odniesienia [np chlorosrebrowej] i co dalej z tym zrobisz? Wartość tego potencjału jest uzależniona od stężenia i rodzaju elektrolitu, temperatury [zgodnie ze wzorem Nernsta], szybkości ruchu elektrolitu w okolicach elektrody, stanu powierzchni elektrody w tym obecności na jej powierzchni filmu bakteryjnego. Co ci da poznanie potencjału platynowej elektrody zanurzonej w wodzie morskiej? Pytam się o to bo zanim się zrobi jakieś badania trzeba się zastanowić po co to jest potrzebne - więc powinieneś to wiedzieć. Jeśli kupiłeś cały sprzęt tylko po to żeby zmierzyć potencjał na platynowej elektrodzie i porównać z wartością jaką ktoś napisał w jakimś tam tekście to tak jak być kupił odrzutowiec za 5 mln euro żeby sprawdzić czy odrzutowce latają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bibik Zgłoś Napisano 29 Października 2016 jaki miernik redox polecacie , maiłem kontroler ORP firmy AM I padł wiecej nie kupie, ph kontroler tej firmu tez padł hehe, aha termostat też sorry to nie anty reklama ale to chyba nie przypadek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2018 To mocno stary kotlet, ale nie chce zakladac nowego tematu i zastanawiam sie czy moge zastosowac ozonowanie w polaczeniu z odpieniaczem, gdze za komora odpieniacza mam refugium i dsb, czy jest to raczej glupi pomysl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 9 Maja 2018 To mocno stary kotlet, ale nie chce zakladac nowego tematu i zastanawiam sie czy moge zastosowac ozonowanie w polaczeniu z odpieniaczem, gdze za komora odpieniacza mam refugium i dsb, czy jest to raczej glupi pomysl Możesz. Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 9 Maja 2018 23 minuty temu, karollo_c napisał: Możesz. Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka dzięki za odpowiedz zastosowałem jeszcze koszyki na wegiel zeby wyłapywaly nadmiar O3, nie wiem czy to zda egzamin troche się obawiam czy nie zaszkodzę DSB, jakie dawki proponujesz i jak często podawać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach