Skocz do zawartości
sevcio

Ściana - tło - opinie.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Ostatnio troszeczkę szperałem i na takiej stronie:

http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1438807

znalazłem opisy tła do baniaka. Z tego co zrozumiałem wykonują je na kratce rastrowej, uszczelniają pianką montazową (nie wiem skąd mają niektórzy czarną), malują żywicą (nie zawsze) posypując żwirkiem koralowym. Niektórzy zamiast pianki używaja coś w stylu naszego CR65.Niektore projekty są naprawdę ciekawe proponuję przejrzec chociaż zdjęcia z wątku.

Czy ktoś z was posiada takie tło ? Co o tym sądzicie?

Jeszcze pytanko czy żywą skałę kładziecie bezpośrednio na szkle czy na podkładkach rastrowych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Zabrzu i markach jest taka szara pianka :)

Poszukaj w sklepie pianki Fauna marin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znudziło mi się czarne tło i ostatnio - tak na szybko zrobiłem coś takiego :

gruz na ściance tylniej - nie za dużo żeby się syf tam nie gromadził.

Na focie wygląda średnio,ale na żywo daje ładny efekt.

post-14013-0-80037800-1346750415_thumb.jpg

Pandora 224 - -zlikwidowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No naprawdę fajne. Tzn rozumiem że przypiąłeś gruz czy LR plastikowymi obejmami do kratki rastrowej? Czy sklejałeś to jakoś? A kratkę do tyłu jak przymocowałeś? Ja myślałem żeby dać na kratce kilka przyssawek do tylnej szyby ale boję się że tam coś wleci. Czy syf czy rybka. I co później ? A tym bardziej że w reefmax-ie nie będzie nic widać z tyłu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robiłem to dla testów - żeby zobaczyć jak wygląda - czarne tło jakoś mi `przytłaczało` baniak.

Miałem troche pleksy - nawierciłem w niej otwory, gruz koralowy wybierałem taki ,który miał jakieś tam dziurki ,mocną żyłke i wiązałem do pleksy , a plekse wstawiłem na tył - tak żeby rybcia mi tam nie wpłynęła żadna - od góry są dociśniete - także nic tam nie wpłynie - tylko prawa jest do poprawy - widać plekse.

Pandora 224 - -zlikwidowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.