sevcio Zgłoś Napisano 3 Września 2012 Witam.Ostatnio troszeczkę szperałem i na takiej stronie: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1438807 znalazłem opisy tła do baniaka. Z tego co zrozumiałem wykonują je na kratce rastrowej, uszczelniają pianką montazową (nie wiem skąd mają niektórzy czarną), malują żywicą (nie zawsze) posypując żwirkiem koralowym. Niektórzy zamiast pianki używaja coś w stylu naszego CR65.Niektore projekty są naprawdę ciekawe proponuję przejrzec chociaż zdjęcia z wątku. Czy ktoś z was posiada takie tło ? Co o tym sądzicie? Jeszcze pytanko czy żywą skałę kładziecie bezpośrednio na szkle czy na podkładkach rastrowych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MayFly Zgłoś Napisano 3 Września 2012 W Zabrzu i markach jest taka szara pianka Poszukaj w sklepie pianki Fauna marin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafiLodz Zgłoś Napisano 4 Września 2012 Znudziło mi się czarne tło i ostatnio - tak na szybko zrobiłem coś takiego : gruz na ściance tylniej - nie za dużo żeby się syf tam nie gromadził. Na focie wygląda średnio,ale na żywo daje ładny efekt. Cytuj Pandora 224 - -zlikwidowane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sevcio Zgłoś Napisano 4 Września 2012 No naprawdę fajne. Tzn rozumiem że przypiąłeś gruz czy LR plastikowymi obejmami do kratki rastrowej? Czy sklejałeś to jakoś? A kratkę do tyłu jak przymocowałeś? Ja myślałem żeby dać na kratce kilka przyssawek do tylnej szyby ale boję się że tam coś wleci. Czy syf czy rybka. I co później ? A tym bardziej że w reefmax-ie nie będzie nic widać z tyłu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafiLodz Zgłoś Napisano 4 Września 2012 Robiłem to dla testów - żeby zobaczyć jak wygląda - czarne tło jakoś mi `przytłaczało` baniak. Miałem troche pleksy - nawierciłem w niej otwory, gruz koralowy wybierałem taki ,który miał jakieś tam dziurki ,mocną żyłke i wiązałem do pleksy , a plekse wstawiłem na tył - tak żeby rybcia mi tam nie wpłynęła żadna - od góry są dociśniete - także nic tam nie wpłynie - tylko prawa jest do poprawy - widać plekse. Cytuj Pandora 224 - -zlikwidowane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach