big daddy Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 (edytowane) zobacz sobie jakim napięciem są zasilane dodaj wszystko plus dwa volty które "weźmie" driver ile Ci wyszło? Ograniczeniem jest zasilacz. Wysłane z galaktyki S4 6x3,4 = 20.4v +2=22.4v Czyli wystarczy zasilacz 24V. I niestety muszę Cię zmartwic, diody 5W pobierają 7V czyli wejdą tylko trzy w nitce To jak już tu jesteśmy... Każda nitka pobiera jakiś prąd, driver ustawia go na odpowiedni i stały. W przypadku diod 3W i 5W jest to 700mA. Liczysz wszystkie nitki i mnożysz przez 0,7A do tego co wyjdzie dodajesz zapas i musisz kupić zasilacz o takim prądzie. Np wyliczyłem Ci 7 driverow czyli 4.9A zasilacz jaki potrzebujesz to 24V 6A. Edytowane 3 Lipca 2016 przez big daddy (wyświetl historię edycji) Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 Czyli jak mam mieć 6x5w RB to do samej tej nitki potrzebuje dwa zasilacze? Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 nie zasilacz może być tylko jeden nawet do 10-ciu takich nitek nie zasilacz może być tylko jeden nawet do 10-ciu takich nitek Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 Nie, poczytaj na górze. 6x5W to po prostu będą dwa driver po trzy diody, wszystkie drivery zasilić z jednego zasilacza, oczywiście trzeba go dobrze dobrać(patrz post wyżej) Rozumiesz już? Wysłane z galaktyki S4 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 (edytowane) Jak dobrać amperomierz pod driver wiem:) Ciekawiło mnie jak dobierać ilość diód w nitce. Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka Driver ma podać stały prąd w nitkę z 24w zasilacza i rozumiem że za driverem w nitce ma być ok 24w lecz nie wiecej niż 24. Zasilacz natomiast ma zaspokajać sumę amperow z driverów z uwzglednieniem zapasu i spadków. Tu chyba dobrze rozumiem... Edytowane 3 Lipca 2016 przez pecetowiec (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 masz policzone w poście 1201-szym Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 trzeba po prostu policzyć ile V i A potrzebują diody i zasilacz prosta matematyka np ledy 3W 700mA potrzebują jakieś 3,4V każda czyli 3,4 x ilość diód (było wyżej) - chcesz mieć dłuższą nitkę niż 6 sztuk - potrzeba zasilacza np 32V a nie 24 (i pewno innych driverów) mA na każdej diodzie jest takie samo - ale x ilość nitek czyli np 3x700mA = 2100ma (2,1A) i zasilacz MUSI mieć trochę zapasu więc dajemy mocniejszy np. 3A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 @big daddy, rozumiem że te 5w diody to cree? Bo coś epistar nie mogę znaleźć. To jak już skrobię to poproszę o weryfikacje Nitka 1 3x5w CW Nitka 2 3x5wRB Nitka 3 3x5wRB Nitka 4 3x3w blue Nitka 5 Zostają Trzy pary po 3w uv, deep red i green Jak je połączyć? Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 ile ty chcesz tych kanałów / nitek ? 8 ? i 2 UV wystarczą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 (edytowane) Tak samo, wyliczyłem Ci już że będziesz miał 7 driverow, czyli siedem nitek. Każdy kolor osobno i dwa driver z RB. Nie nie pisze o cree, kupiłem 5W Power Led na chipie Epistar. Sprzedający tomislawus, allegro. Jestem na kom nie dam ci linka Tak, też uważam że po dwie z koloru wystarczą. Driver darelteka pociągnie max 36V Wysłane z galaktyki S4 Edytowane 3 Lipca 2016 przez big daddy (wyświetl historię edycji) Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 po co 7 nitek jak arduino ma 6x PWM ? (w sensie AQma) no chyba że pod 1 PWM podłączysz 2 nitki (da się) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 no chyba że pod 1 PWM podłączysz 2 nitki (da się) dokładnie tak dwie nitki 3x5w RB to jeden PWM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 (edytowane) Wydajność prądowa pinu arduino to max 40mA, ustaliłem ze driver, pobiera około 5mA czyli teoretycznie arduino powinno pociągnąć 8 driverów na jednym pinie. Nie próbowałem, ja mam podpięte trzy Może trochę przekombinowane, ale pewna regulacja jest? No jest rb plus cw no i rgb dla dowolnego kolorowania rafy. Wysłane z galaktyki S4 Edytowane 3 Lipca 2016 przez big daddy (wyświetl historię edycji) Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 (edytowane) Długość fali dla UV ma znaczenie? Edytowane 3 Lipca 2016 przez pecetowiec (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 Ma, nie pomogę jednak sam już nie pamiętam długości fali. Musisz poszukać. Wysłane z galaktyki S4 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 (edytowane) tomislawus akurat nie posiada 3w diód blue do nocnego, 6 x 1w wystarczy jako nocne do 64l? i czy na radiatorze pcb 1/3w mogę przymocować te diody 5w czy muszę szukać konkretnie pod 5w? Jak w ogóle je się mocuje do tych gwiazdek PCB? lutuje się tylko czy też odrobina kleju termoprzewodzącego? Chcę go kupić do przyklejenia gwiazdek do radiatora, będzie ok czy lepsza pasta i epoksyd? Edytowane 3 Lipca 2016 przez pecetowiec (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 jedna wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 (edytowane) Będzie ok, ja również mam sześć, nocne ustawione na 1% i jest tylko minimalna poświata. Oczywiście masz możliwość regulacji, możesz ustawić je jaśniej, co się tam komu podoba. Pamiętaj też że to nie jest wyłącznie oświetlenie nocne, na sofcie maga możesz każdy kanał ułatwić na nocne, czerwony czy uv albo kilka na raz... Tak na tych radiatorach możesz lutować diody 5W. Dajesz pastę termo i lutujesz, nie jest to łatwe, trzeba mieć dobrą lutownicę bo radiator odbiera ciepło. Szukaj poradników na yt, zobaczysz jak to się robi. Wysłane z galaktyki S4 Edytowane 3 Lipca 2016 przez big daddy (wyświetl historię edycji) Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 pastę termo czy klej termo? co lepsze? Może ten tomislawus mi przymocuje za dodatkową opłatą już do gwiazdek bo lutownicę mam taką co mur berliński pamięta... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 pasta jeżeli ledy do gwiazdek a gwiazdki do radiatora klejem (chyba że chcesz wiercić) pytanie tylko po kiego gwiazdki skoro można "paski" ? mniej kabli i lepiej wygląda - jak dasz 5 sztuk na pasku a powinno być 6 - to robisz mostek i tyle http://allegro.pl/radiator-baza-na-6-diod-power-led-1w-3w-130-i6306850951.html albo http://allegro.pl/radiator-baza-280x30mm-na-6-diod-led-1w-3w-129-i6294991103.html i z głowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 Jak pamięta mur berlinski to znaczy że się nada świetnie Co do pasków to rzeczywiście wygodne, ale koledze się nie bardzo nadają. Co będzie tam po dwie diody montował? Znowu sześć rb da w jednym miejscu? Gwiazdki są może bardziej pracochłonne, ale dają pełną swobodę rozmieszczenia, łączenia itp Wysłane z galaktyki S4 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 takich podstawek kształtów i rodzajów jest pełno - np okrągłe czy płaskie po 3 sztuki pojedyncze ledy można na gwiazdkach ale jak więcej to się robi brzydka pajęczyna (i kupa zbędnego lutowania) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 Brzydka pajęczyna... Coś o tym wiem To jeszcze forka dla kolegi, jak widać strasznie to nie wygląda, arduino, zegar, bluetooth driver Wysłane z galaktyki S4 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 Zostanę przy gwiazdkach gdym chciał zastosować sterowanie wentylatorów na wzrost temp. to muszę sobie jeden kanał pwm zostawić na to? Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 http://allegro.pl/wylacznik-termiczny-5a-250v-otwarty-30c-i6195572853.html i http://allegro.pl/wylacznik-termiczny-5a-250v-otwarty-35c-i6195573326.html i masz "sterowanie" 2 coolerów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach