pecetowiec Zgłoś Napisano 4 Lipca 2016 Jeszcze jedno pytanie... Jak mam w nitce trzy diody 5w 700mA i drugą nitkę w której są 2 diody 3w 700mA to obie te nitki podpinam pod wysterowane drivery na np. 680mA ale co z V? Driver ustawia się też pod napięcie w nitce? Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 4 Lipca 2016 (edytowane) Tym się nie martw, spadek napięcia będzie zależny od ilości i rodzaju diod, driver zapewnia tylko stały prąd, napięcie jak już pisałem jest dozwolone do 36V akurat w tym przypadku(kostka PT4115) Notabene dlatego nie powinno się łączyć kolorów, ponieważ diody mają różne spadki napięcia w zależności od koloru. Taka nitka zlozona z różnych diod niejako ustawi się pod diodę na której spadek napięcia jest najmniejszy, reszta nie będzie świeciła pełną mocą. Wysłane z galaktyki S4 Edytowane 4 Lipca 2016 przez big daddy (wyświetl historię edycji) Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 4 Lipca 2016 To nie rozumiem czemu mnie wypytują o nitki jak jedyne co się ustala to ampery... Napisałem do nich czy wysterują mi pod moje nitki a zaczeli wypytywac o całe nitki?! Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 4 Lipca 2016 (edytowane) gadałem z gościem od serwisu, kompetentna i rzeczowa osobą. Do problemów podchodzą profesjonalnie, pewnie zorientowal się, że nie do końca orientujesz się w temacie. Jeśli pytają opisz co masz zamiar spłodzić Moim zdaniem pytał czy nie masz zamiaru np dac sześciu diod 5W To już będzie za dużo bo spadek napięcia na driverze wyniesie 42V i czapa... Wysłane z galaktyki S4 Edytowane 4 Lipca 2016 przez big daddy (wyświetl historię edycji) Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Lipca 2016 driver ustala stały prąd - w tym przypadku 680mA - a napięcie dobiera sobie do ilości diód (2 czy 6 w nitce) - po to jest ps. przy 34 czy 36V mnie się sfajczył taki driver - one wytrzymują max 30 (zresztą jest to w opisie) "Napięcie wejściowe od 6V do 30V zapewnia dużą uniwersalność w podłączaniu diod LED, od 1 do 14 szt. 1W i od 1 do 7 szt. 3W." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 4 Lipca 2016 Opss to przepraszam, z pamięci piszę i coś mi się chyba pomyliło Z tym"dobieraniem" napięcia to nie do końca tak, ale ok nie będziemy wchodzić w szczegóły Wysłane z galaktyki S4 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 4 Lipca 2016 (edytowane) Nitki dobralem tak jak radziłeś 3x5wCW 3x5wRB 3x5wRB 6x1wBLUE 2x3wUW 2x3wDeep Red 2x3wGREEN Btw gdzieś wyczytałem że pasmo poniżej 410nm jest szkodliwe dla korali dlatego to pasmo UV powinno mieć minimum 410nm ja chyba zamówiłem 420. Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka Edytowane 4 Lipca 2016 przez pecetowiec (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 Czy mogę kabelki uporządkować na radiatorze klejem na ciepło? Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 Może być trochę miękki pod wpływem ciepła lampy, nie testowałem, ale powinien trzymać. Wysłane z galaktyki S4 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 Panowie driverowcy potrzebują informację o napięciu przewodzenia LED. O co im teraz chodzi? Rozpisalem im nitki ile szt jest w nitce i jakim prądem jest zasilana kazda z nich... Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 chodzi o to że jedn kolor bierze np 3,3V a inny np. 4,2 - musisz sprawdzić w danych techn. tych ledów które zamówiłeś - zwłaszcza tych 5W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 Kiedy ja rozpisalem jak krowie na granicy nitka -ile szt i jakie zasilanie Siedem nitek, każda ile jest w niej diód i jakiej mocy jest ile amperow i jaki pobór Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 wyślij im linki do tych ledów i napisz ile których w szeregu - niech sami sprawdzą .. choć nie wiem po co Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 (edytowane) 5W biorą od 6 do 7W Na każdej aukcji masz informację. Też nie wiem po co... Wysłane z galaktyki S4 Edytowane 5 Lipca 2016 przez big daddy (wyświetl historię edycji) Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 Dlatego im to napisałem ile poboru każda nitka bedzie miała, trzeba było brać fabryczne i samemu wysterować Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 Ich interesuje prosta informacja techniczna typu: 1 nitka 3 diody 5W 700mA 6-7V 2 nitka 6 diod 1W 350mA 3.2-3.4V 3 nitka 2 diody 3W 700mA ???V Itd Jeśli poprosiłeś żeby Ci pomogli, to muszą wiedzieć co chcesz zrobić, co masz za diody (nie kolor, bo kogo to obchodzi tylko specyfikację techniczną) i co planujesz mieć. Niepotrzebnie robisz zamieszanie, oni każdy swoj driver mają na osobnej aukcji, to po pierwsze, po drugie trzeba było im jasno napisać co potrzebujesz i żeby to właśnie przysłali, nie byłoby tematu. 6x680 i 1x320 szlus, finito Wysłane z galaktyki S4 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 6 Lipca 2016 (edytowane) Już mi się nie chcę wklejać maila ale zacząłem dokladnie tak jak napisałeś na końcu a wczoraj rozpisalem im nitki identycznie jak piszesz na poczatku, a oni dalej albo nie czytają ze zrozumieniem albo mnie zwyczajnie biorą za idiote. I nie prosiłem ich żeby mi pomagali w czymkolwiek tylko wysterowali drivery na odpowiednią wartość. Jednak wkleję... " To może rozpisze wiązki będzie łatwiej na to spojrzeć nitka 1,2 i 3 3 diody 5 w 700mA zasilanych 6w-7w nitka 4 6 diód 1w 350mA zasilanych 3,2w-3,4w nitka 5 2 diody 3w 700mA zasilanych 3.1w-3.4w nitka 6 2 diody 3w 700mA zasilanych 2.1w-2.4w nitka 7 2 diody 3w 700mA zasilanych 3,5w-3,8w do tych siedmiu nitek potrzebuję siedem driverów" Co ja tu źle rozpisalem?! Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka Edytowane 6 Lipca 2016 przez pecetowiec (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Lipca 2016 np. 6 diód 1w 350mA zasilanych 3,2w-3,4w a powinno być 6 diód 1w 350mA zasilanych 3,2V-3,4V (W to Watt - moc a V to Volt napięcie) pewno zaraz się zapytają czy łączysz w szereg czy równolegle ... potrzebujesz 1 driver do nitki ledów jedno-watowych - czyli 350mA (a dokładnie z Ich oferty 320mA) a resztę 700mA (680mA) i niech nie kombinują tylko wyślą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 6 Lipca 2016 Cholera literówka! Robiłem kopiuj wklej i tylko liczby zmieniłem Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 6 Lipca 2016 To się nie dziw, że się dopytują Weź napisz jakie mają przysłać I już. Wysłane z galaktyki S4 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 6 Lipca 2016 (edytowane) To mi odpisał... Że nie ma czasu na takie usługi dwa dni tracę na jego wątpliwości zamawiam 7szt takich http://allegro.pl/driver-p4115h-led-140ma-320ma-510ma-680ma-pwm-lin-i6014080013.html i sobie sam rezystory przylutuje. Więcej pomocy uzyskam tu na Forum niż od tego gościa Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka Edytowane 6 Lipca 2016 przez pecetowiec (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Lipca 2016 Niepotrzebnie wdałeś się "w dyskusję" trzeba było zamówić ileś tam sztuk 680mA i jeden 320mA i tyle zamawiałem tam kilka razy - właśnie w taki prosty sposób "proszę o drivery ustawione na taki a taki prąd" nie pisałem po co mi one i do czego .. co Ich to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 6 Lipca 2016 to moje pytanie było dokładnie takie samo czy jest możliwość ustawienia ich na konkretne wartości, on zaczął wypytywać to piszę cierpliwie drugi dzień, i robi ze mnie idiote...Ok wprowadziłem zamęt z napięciem no ale do diaska tak jak piszesz na co mu informację co ja płodzę?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Lipca 2016 Prawdopodobnie sprzedawca "chciał Ci zrobić dobrze" i np. ustawić prąd bliżej 700mA niż 680 ... ale to tylko gdybanie stare przysłowie mówi - mniej wiesz - krócej będziesz przesłuchiwany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 6 Lipca 2016 tylko kto go o to prosił... trudno jak po tym mailu mi odpisze żebym się bujał to zamówię te siedem sztuk i spróbuję sam je wysterować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach