Skocz do zawartości
jogi_18

Hydor - Slimskim 250.65

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

To mój pierwszy taki temat wiec chciałbym się przywitać-Hej.

Jako że ostatnio nabyłem zestaw 90x60x45h z całym osprzętem i życiem mam pytanie odnośnie odpieniacza,

Chodzi mi czy taki odpieniacz jak w tytule pociągnie akwarium 90x60x45 z obsada LPS+miękkie? Nie jestem w ogóle zainteresowany posiadaniem SPS z racji mojego braku doświadczenia i ewentualnej porażki z tym związanej, ba nawet nie planuje posiadania SPS w przyszłości ponieważ urzekły mnie LPS i miękkie. W tej chwili akwarium jest bez sumpa ponieważ nie było go w zestawie i musiałem pociąć swoje stare akwarium i wczoraj sklepiłem sumpa (co było dość proste mimo wcześniejszych obaw związanych z tym) o wymiarach 80x40x50h. I tutaj moje pytanie właśnie nabiera sensu gdyż chcąc zostawić ten odpieniacz muszę pierwsza przegrodę zrobić dość wysoką(minimalny poziom wody 40cm). Planowana obsada rybna to:

Amphiphrion ocellaris x2

Cryptocentrus cintus

Nemateleotris decora

Zebrasoma flavescens

Synchiropus picturatus

Z reszty to 2 turbo, 2 krewetki Lysmata amboinensis, dwa pustelniki, jeżowiec diadema

Pompę obiegowa planuje New Jet 2300, cyrkulacja aqua-el 2600 i JVP-101.

Niebawem założę odpowiedni temat w dziale nasze akwaria i tam będę zdawał relacje z prowadzenia zbiornika. Parametry wody na chwile obecna nie są mi znane gdyż w zakupionym zestawie nie było testów a zamówione prze zemnie jeszcze nie przyszły.

Pozdrawiam Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten odpieniacz jest zdecydowanie za słaby... sprzedaj go i zamów jakis sprzecik DIY od kolegow z forum albo cos uzywanego z targowiska, deltec? H&S? za 600zł kupisz piekna maszynke przeznaczona do zbiornika takiej wielkosci. Ten odpieniacz ktory masz nawet wg. producenta jest przeznaczony do mniejszych baniaków...

220l 100x55x40, SUMP 140l, światło 150w hqi+3x39w t5, nj3000, deltec apf 600, dsb + refugium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za odpowiedź.

To w takim razie będę pisał do bogów działu DIY chyba ze się trafi jakaś fajna używka :thumbup:

W takim razie obecnie jeszcze przegród nie będę wklejał aby potem nie było problemu z ich wycinaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra decyzja;) Ja bym jeszcze przemyslal cyrkulacje, nie chce sie sugerowac za mocno ,,ksiazkami" ale takie zestawienie jak proponujesz daje cyrkulacje równą 23 objetosci zbiornika/h, troszke mało ale to juz zweryfikujesz w praktyce, sporo zalezy od ustawienia skały i samych pomp, popatrz jak to wyglada u kolegow z baniakami o podobnym litrarzu.

220l 100x55x40, SUMP 140l, światło 150w hqi+3x39w t5, nj3000, deltec apf 600, dsb + refugium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko zwróć uwagę, że większość kupuje sprzęt z nastawieniem na SPS aby nie kupować dwa razy, jak uporządkuje wszystko z sumpem i dojdzie pompa obiegowa to myślę, że powinno być dobrze, a jak nie to dokupię aqua-el 2600 i będę wtedy kombinował, obecnie ustawienie skały i cyrkulacji jest moim zdaniem optymalne (chociaż brak doświadczenia jest na moja niekorzyść :baby: i muszę się wprosić do kogoś w okolicy na browarka bądź kawę i zobaczyć jak to powinno wyglądać). Zestaw był kupiony okazyjnie i byłem lekko nie przygotowany aczkolwiek powoli się ogarniam ze wszystkim. Myślisz ze jednak ta cyrkulacja to będzie mało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cena = wydajność + wygląd. Większość ceny tego odpieniacza stanowi druga zmienna więc szkoda wydawać kasę na coś co ma głównie ładnie wyglądać, a wyląduje w sumpie. Odpieniacz brzydki o tej wydajności kupisz za pół ceny tego. Za całość pieniędzy dostaniesz coś wydajniejszego i tym się zainteresuj. Jeśli nie zdecydujesz się na DIY to przy kupnie dane producenta podziel przez 2 :)

4860_6981.png

Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013

Jelenia Bay vol.2

90x50x45 OW

Sump 65x32x37 80L

Odpieniacz Reef Octopus 1000int

Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox

światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W

Obieg: Tunze Silence 1073.020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cYg -Może źle to ująłem ale ja już posiadam ten odpieniacz i zastanawiam się czy dałby radę w dalszej eksploatacji czy wymienić go na inny-mocniejszy, wydajniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cYg -Może źle to ująłem ale ja już posiadam ten odpieniacz i zastanawiam się czy dałby radę w dalszej eksploatacji czy wymienić go na inny-mocniejszy, wydajniejszy.

Prawda jest taka, że każde akwarium jest inne i skoro go już masz to może się okazać, że będzie wystarczający bo np. skała czy inne media filtracyjne nadrabiają :) Skoro jest już używany to jak poużywasz go jeszcze przez 2-3miesiące to jego wartość targowiskowa nie spadnie :)

Ja bym go w takim razie zostawił i obserwował parametry - po 2-3 mies sam będziesz doskonale wiedział :) Ja mam mniejszą wersję tego odpieniacza do 135L i u mnie sprawuje się wyśmienicie :)

4860_6981.png

Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013

Jelenia Bay vol.2

90x50x45 OW

Sump 65x32x37 80L

Odpieniacz Reef Octopus 1000int

Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox

światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W

Obieg: Tunze Silence 1073.020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.