Skocz do zawartości
Ironista

Babki na żwirku - możliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio przy podmianie i porządkach w baniaku poczułem lekką niechęć i mały bunt co do grabienia dna.

Pomyślałem sobie o jakiejś pracowitej parce babek, które zajęłyby się tematem dna i jego przesiewania.

Problem w tym, że u mnie na dnie nie leży drobny piasek a żwirek koralowy, choć Korallen-Zucht nazywa to piaskiem aragonitowym. Ja nazywam żwirkiem z uwagi na granulację 3-5 mm.

No i tutaj pytanie - czy wpuszczając babki na taką granulację nie zrobię im krzywdy?

Nie chcę aby po kilku dniach pływały mi rybki z pociętymi facjatami.

Miał ktoś może lub ma babki na podobnym podłożu i czy w ogóle jest sens wpuszczać je do mojego zbiornika?

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt, nic?

Nie ma babek czy sam pioch w baniakach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam babke ,która zyje na podlozu mieszanym ,tj. piach i zwirek koralowy-daje rade ,nic sie nie tnie;)...ale kopac -nie kopie -siedzi pod skala w norze;)

pozdr.

W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli granulacje 3-5mm nazywasz zwirkiem to moj "zwir" nazwalbys okruchami skalnymi :D a yellowhead gobby vel spychacz przewala go namietnie gdzie tylko popadnie :)

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie za ten żwirek się nie biorą ale w piasku rozpierduchę czynią. Mam dość dużą Signigobius phalaena

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie za ten żwirek się nie biorą ale w piasku rozpierduchę czynią. Mam dość dużą Signigobius phalaena

nie biorą się? to super informacja...moja phalaena doprowadza mnie do szewskiej pasji bo skutecznie posypuje mi wszystko piaseczkiem....korale skałę, ja przy podmianach odkurzam...po godzinie mam to samo...aż mi się kontrolki zapaliły...chyba babeczka dostanie w prezencie żwirek....

http://7140_7307.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki panowie. Skoro u chodiego kopią w "skale", to i w moim "żwirze" dadzą radę. :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tez zwirek i nie jest tak zle czasami jak jej sie chce to narobi mi zaspy na 5cm wysoki a czasami siedzi pod skala i leniuchuje

4788_4801.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam babkę i gruby żwir ok. 5 mm, kopie i przesiewa bez problemu. Robi górki i dołki, kopie nory. Myślę, że poradzi sobie z każdym podłożem.

6070_6166.png

Pozdrawiam

Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.