Skocz do zawartości
Luki

Wysoki amoniak...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakies 3 tygodnie temu zalalem nowe akwa, ok 300L.

Po tygodniu wrzucilem jakies 31kg skaly, prosto z frahtu, byl topic o tym, strasznie klepala. Wszystko kreci sie juz 2 tygodnie i amoniak tak jak byl tak jest. Zrobilem 2 podmiany wody, wlalem wode ze starego baniaka, dodaje taki srodek startowy - NUTRAFIN.

Moze mi to podpowiedziec co i jak? Mam czekac i wziasc wegiel na wstrzymanie, czy jak?

Aha, poziom amoniaku to ok. 0,60mg/l przy Ph 8,2 ( test sery)

pozdrawiam

300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe

32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA MIAŁEM 2 MIECHY WYSOKI AMONIAK ALE ZATO JAK DOJRZAŁO TO JEST BARDZO STABILNE

5. Nie piszemy WIELKIMI LITERAMI !

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze ze nie jestem przygotowany na dlugie czekanie poniewaz jak zakladalem pierwszy baniak to nie mialem zadnych problemow, w zyciu nie widzialem tak wysokiego amoniaku, hehe no ale trzeba bedzie jednak poczekac, wegiel na wstrzymanie i koniec..

pozdrawiam

300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe

32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze jak bym wsypal zywego piachu? Pomoglo by to cosik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Luki!

Cierpliwosci. To czekanie tez moze sprawiac przyjemnosc.

To troche jak z czekaniem na prezent pod choinke.

Przy takiej ilosci amoniaku (o,o5 jest juz problemem) nie wrzucalbym zywego piachu bo bedzie martwy. Ta woda jest naprawde trujaca. Moze wymieniajac 10% wody tygodniowo troche to rozcienczysz ale wiekszego znaczenia to nie bedzie mialo. Tu lekarstwem jest czas i bakterie, ktore od czasu do czasu mozesz dodawac.

Nie daj sie.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne. Nic nie kombinować. Właśnie bakterie tu mają pole do popisu. Czy starter który stosujesz jest 2-składnikowy? (tzn np tabletki + trociny?)

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe, starter ktorego uzywam to NUTRAFIN http://www.korale.pl/product_info.php/cPath/31_52/products_id/276

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz mozliwosc pozyczyc od kogos onizator na tydzien to go podłacz.blyskawicznie utleni nh3 do no2 a te do no3[co do dlugoterminowedo uzywania opinie sa podzielone ,chociaz ja uzywam]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Stani :

Przy takiej ilosci amoniaku (o,o5 jest juz problemem) nie wrzucalbym zywego piachu bo bedzie martwy.

Możesz to wytłumaczyć? Z tego co ja wiem "żywy piach" dostepny w handlu to nic innego jak piach z kulturami bakterii nitryfikacyjnych i ewentualnie denitryfikacyjnych.

Czyli co ten piach (czytaj bakterie w nim) zdechnie "z przejedzenia"?

@Stani W ciagu paru minut neguję Twoje opinie w dwóch postach (drugi to "Rurki") Proszę nie odbieraj tego jako atak na Twoja osobę. Poprostu nie zgadzam się z Twoimi opiniami i oczekuje ewentualnych kontrargumentów do rzeczowej polemiki a nie napaści personalnej.

@Luki Natomiast ja nie wrzucił bym piachu ze względów estetycznych. W dojrzewajacym akwarium porośnie glonami i bedzie wygladał nieatrakcyjnie.

Zalecam węgiel ;)

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest jeszcze jedna sprawa ze sera to średnia firma. Miałem taki problem z testem red sea na po4 wszędzie pokazywał 0,5 w osmozie, w wodzie z akwa , w świeżej solance itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak tylko ze ja sprawdzilem tym testem wode w starym akwa i wyszlo 0 a w nowym ok.0,60

Tak wiec nie wiem. Mam jeszcze test JBL-a ale jakos nie moge dopasowac tych kolorow do tabeli

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Froolk!

Z przejedzenia to one nie zdechna. Ale wydaje mi sie, ze miedzy bakteriami tez istnieje pewna konkurencja. Jezeli jedne sie nadmiernie rozwina to dla drugich moze zabraknac miejsca (beda wypierane). Np: w bardzo czystej wodzie gdzie nie ma nitratu i PO4 nie ma tez duzo bakterii bo nie ma zarcia (rowniez na piachu i skale). Sytuacje ta wykorzystuja cyjanobakterie ktore moga zyc w b. czystej wodzie i nie maja konkurencji. Podobnie moze byc w tej sytuacji. Jedne bakterie rozmnoza sie i zaczna wcinac amoniak drugie beda przez ten amoniak podtruwane. Dopiero po jakims czasie powstanie nitrit i rozmnoza sie bakt. nitrifikujace.

Ponadto wydaje mi sie, ze zywy piach to wiecej niz piach z dodatkiem bakterii. Moga tam byc rozne larwy i zarodki innego zycia ale w amoniaku zgina. Mi by bylo szkoda tego piachu. Moze nie mam racji ale ja z tym piachem bym odczekal.

I Froolk: gdyby nie bylo roznych opinii i sposobow prowadzenia akwa to nie byloby w tym fajnym forum o czym pisac. Jeden madry napisalby : "ja to tak robie" a inni tylko dopisywaliby "ja tez", "ja tez tak", "i ja"...

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Stani :

I Froolk: gdyby nie bylo roznych opinii i sposobow prowadzenia akwa to nie byloby w tym fajnym forum o czym pisac. Jeden madry napisalby : "ja to tak robie" a inni tylko dopisywaliby "ja tez", "ja tez tak", "i ja"...

Pozdrawiam

Tu pełna zgoda!

A co do Twojej opinii o konkurencji wśród bakterii to akurat cykl azotowy jest dobrze poznany i opisany wiec nie bedę tego powielał, dość powiedzieć że miedzy poszczególnymi szczepami bakterii zawsze występuje "dynamiczna" równowaga i nie ma możliwosci namnożenia sie nadmiernie jednych kosztem drugich.

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hey Froolk!

Gdyby tu byla dynamiczna rownowaga..... .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro była o tym mowa zadam pytanie takie (być może ujawniając skandaliczy poziom mojej wiedzy biologicznej): Jakim cudem preparaty startowe (ze szczepami bakterii) można z jednakowym (dobrym) skutkiem stosować w wodzie słodkiej i słonej? O ile opracowanie odżywki dla nich wydaje mi się realne to nie wiem jakie procesy biologiczne pozwalają na to żeby bakterie, organizmy dość delikatne, od milionów lat żyjące w wodzie słonej nagle rozpoczęły procesy nitryfikacyjne w wodzie słodkiej. Lub odwrotnie.Przecież niektóre infekcje bakteryjne można wyleczyć kąpielą w słodkiej wodzie. Do tej pory sprzedawcy unikali odpowiedzi na to pytanie. Czy ktoś zna prawdę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciężko jest mi się wypowiedzieć na pytanie za bakteriami, ale obiecuje do jutra coś poczytać...

Co do dojrzewania i poziomu amoniaku - akwarium imo powinno być pozosatwiane w jak największym spokoju, tym bardziej, że skała była prosto z frachtu. Wszystko co jest (a raczej było) widoczne na powierzchni będzie obumierało! nie ma innego wyjścia! Dopiero po kwarantannie (tutaj odbywającej się w akwarium kolegi), życie zacznie się odradzać.

Dlatego zdjęcia ze stron importerów pokazują, jak ta skałka wygląda w chwili importu - po 2-3 tygodniach większości makroglonów nie ma - pozostają tylko te wapienne.

Obumieranie będzie przejawiało się dużymi stężeniami amoniaku - po około 2-3 tygodniach należałoby podmienić sporą część wody (ja bym nawet był za blisko połową) i wtedy zbiornik będzie się stablizował. Oznaką takiej stabilizacji będzie moment, kiedy odpieniacz będzie w stanie wybijać suchą pianę.

Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie, że większość chciałaby skałę prosto z frachtu, bo wydaje się, że przetrwa na niej większość życia. Tu nie chodzi głównie o to co jest na skale, lecz o to, co pod kątem bakteryjnym oferuje.

Dolewaniem czegokolwiek można tylko zaburzyć dojrzewanie. A rozwiązanie byłoby proste - kupować skałę kwarantannowaną i po problemie.

#NAZWA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Nie wiem na ile Cię to zaskoczy ale bakterie nitryfikacyjne zamieniające amoniak na azotany (nitrosomonas) i azotany na azotyny (nitrobacter) wystepują nie tylko w wodzie słonej i słodkiej lecz równiez w glebie. Ba, odważyłbym sie na opinie, że przede wszystkim w glebie. Odpowiadając na Twoje pytanie - tak, to są te same bakterie i śmiem podejrzewać, że te dostepne w handlu sa hodowane wogóle bez użycia wody ;)

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi się, że przynajmniej jeden z producentów podaje, że to właśnie liofilizat - z mokrego szybko zamrażane i suszone. Chyba właśnie tak. A czy można liofilizat zrobić z bakterii występujących w glebie - przyznam się z ręką na sercu, że nie wiem.

#NAZWA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli to nie cud ani czary. Dziwi mnie dość mocno, że środowisko w jakim żyją te bakterie nie ma dla nich znaczenia. Słodko, słono albo w ogóle sucho - obojętne. Uczymy się całe życie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Krewetka_3 :

wydaje mi się, że przynajmniej jeden z producentów podaje, że to właśnie liofilizat - z mokrego szybko zamrażane i suszone. Chyba właśnie tak. A czy można liofilizat zrobić z bakterii występujących w glebie - przyznam się z ręką na sercu, że nie wiem.

Ok! Złapaleś mnie za słowo ;)

Oczywiście, że pożywka na której się hoduje bakterie nitryfikacyjne wymaga wilgotności:) Więc nie do końca "bez udziału wody" jak napisałem, ale chodziło mi o to, że nie są hodowane w warunkach submersyjnych.

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze rozmowa przenosi sie na wyzsze poziomy. Powiem tylko jedno, skonczyla mi sie buteleczka z "bakteriami" , przez 3 tygodnie podmienilem jakies 50L wody.

Krewetka_3, proponujesz wymienic ok 50% wody, mysle ze cos bede musial z tym zrobic. Poczekam jeszcze pare dni, jak sie nic nie zmieni to podmienie z 60L, a moze wiecej, zobaczymy.

Dzieki za Wasze sugestie, opinie i podpowiedzi.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym przy okazji obejrzał skałki jeszcze raz z bliska i wywąchał , może jakiś kawał mięsa tam został i psuje wode. I IMO te bakterie co wlałeś w zupełności wystarczą.

pozdro...

Batek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No amoniak spada, w tej chwili jest 0,11, tak wiec mysle ze jeszcze tydzien, dwa i powinno byc dobrze. Tylko teraz znowu zaczely mi wyskakiwac okrzemki, tak mi sie przynajmniej wydaje, taka brazowa narosl na niektorych skalkach i szybie. Mam racje? Jak sie mozna pozbyc tego szajstwa?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.