Skocz do zawartości
mati

Zakladam akwarium - POMOCY !! mam pare pytan

Rekomendowane odpowiedzi

hej,

stream 6000 to juz duzy wicher a jak masz wylot tej OR3500 z drugiej strony to nie ma co dawac jeszcze tych 1500L/h jak mowi stani. Widziales ze u mnie w 550L bubble coral ma sie bardzo zle przez za duzy wicher w akwarium mimo ze jest ustawiony w bardzo spokojnym miejscu. Wiekszosc forumowiczow co do cyrkulacji i oświetlenia wyznaje zasada "im wiecej tym lepiej" a moim zdaniem z niczym nie nalezy przesadzac.

"tylko miekkie i błazenki" hehe każdy tak mówi na poczatku - uwierz mi szybko sie zabierzesz za LPSy, SPSy i wiecej ryb niz chciales

nie wiem czy beast 400p to uciagnie jak napakujesz korali i rybek - niech sie wypowie ktos kto to ma. Moj beast 1200p jest na pewno nie do 1200L :) Z obecnego doświadczenia wiem że z podawanych przez producenta litraży odpieniaczy można wierzyć w 2/3 lib 1/2 mocy.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestie oswietlenie chyba juz sobie wyjasnilismy,

ale komin to nadal zagadka. Jakie konkretnie srubunki ?

Mam juz kupione (troszke sie pospieszylem) srubunki 25 i 32 GF

32 chce na splyw a 25 na rewizje, ale pomyslalem nad rozwiazaniem 32 splyw i 32 tewizja ale w srodku rewizji puscic wezem powrot wodu do akwa 3/4 cala to chyba rurka 20 ? Przynajmniej tak mi powiedzial gosciu w hydraulicznym obok :) I skonczylo by sie na 2 otworach w akwarium. Kwestia 3 otworkow w akwa to masakra dla szklarzy u mnie w miescie ;) Wszyscy trzesa tylkami ze dno nie wytrzyma ciezaru, ale znajomy mi zrobi akwa jakie chce a otwory i tak beda wiercic w jakiejs konkretnej firmie w Szczecinie, ale umowilem sie z nim tylko na 2 otwory.

Wiec najwazniejsze pytanie :

Czy przejdzie pomysl z rura powrotu wewnatrz rewizji?

Przeciez rewizji nie bede uwyal na codzien ;) hehe

Chcialbym juz zamawiac to szklo i szafke ale ten komin nie daje mi spokoju.

Jaka jest srednica na wyjsciu z OR3500 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Stani - ja robie podobny zbiornik 130x50x60 ze szkła o grubości 8mm i gośc powiedział mi, że nie trzeba żadnych wzmocnień w takim zbiorniku. Czy tak może być??

@ smk - jeśli w zbiorniku tej wielkości da odpieniacz na 1200l to czy nie będzie on za mocny? Może poszukać czegoś do np 500-600 litrów? Choć z drugiej strony jeśli obsada będzie spora... to może i 1200l będzie za mało :)

prawie 1000l... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pablo

A czy da Ci gwarancje na np:5 lat? Czy pokryje koszty jak te 8 mm nie wystarcza. W koncu gdy szyba peknie to zostaniesz sam. A ten co ten zbiornik budowal jednym zdaniem wymiga sie od odpowiedzialnosci. Szyba 8mm na dlugosci 1,3m potrafi sie niezle wygiac. Zaczniesz cos przestawiac w akwa to stukniesz skala nie raz w te wygieta szybe. W takich warunkach nie mozna spokojnie spac!

Dalbym przynajmniej 10mm i na dlugich szybach wzmocnienia (mimo,ze komin tez wzmacnia) oraz jedno poprzeczne.

@ Kmati

Jezeli do rurki 32 wlozysz rurke calowa to pozostala powierzchnia przekroju poprzecznego rewizji moze nie wystarczyc do odprowadzenia wody.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pablo: ja mam 130x65x60 z szyby 12mm ze wzmocnieniami i musze Ci powiedziec, ze po zalaniu wody szyba niezle sie wygina. Nie ryzykowalbym z szyba 8mm, zeby ze przesiadzesz sie na hodowle konikow polnych.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie szyba przednia 107x70cm te jest 12mm gruba. Dookola akwa i w poprzek - wzmocnienia.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pablo ja bede mial 120x50x50 i szklarze wszyscy zgodnie twierdza ze 8 mm wystarczy, ale wole dmuchac na zimne i chce szybe 12mm + wzmocnienia. Zwieksza to koszt budowy ale bede spokojniejszy. Po znajomosci zaplace za takie akwa 410 zl. :)

@Stani Wracajac do powrotu w rurze od rewizji. Mam nadzieje ze nie bede musial sprawdzac dzialania rewizji, ale gdyby w srodku zastosowac jakis czujnik, ktory by alarmowal o pojawieniu sie tam wody. Wtedy wystarczylo by wylaczyc zasilanie i naprawic splyw.

Moze ktos ma podobne akwa i chcialby napisac jak rozwiazal komin.

Dzieki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tak piszecie to faktycznie może zrobie to akwa z szyb 12 mm. Co do wzmocnień to szczerze mówiąc średnio mi się to podoba. według mnie jest to po prostu nieestetyczne. Więc może jeśli zrobię z szyb 12mm to nie będą one potrzebne.

A jak jest w Waszych akwariach? Bardzo widać te wzmocnienia? I które bardziej? Poprzeczne czy wzdłuż szyby?

@ kmati ja za swoje zapłace jakieś 500-600 pln wiec też nie najgorzej :)

Pozdrawiam

prawie 1000l... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kmati

Rewizja to rezerwowa rura, ktora prawie nigdy nie jest uzywana. Dlatego nazywamy ja rezerwowa. Swoja role bedzie spelniac jezeli jej srednica bedzie rowna lub wieksza niz rura spustowa. Daj ja o jeden numer wieksza i wtedy mozesz w niej przeciagnac zmniejszajacy srednice szlauch. Nigdy nie bedziesz mial pewnosci czy taki czujnik po np: 10 latach jeszcze zadziala. Po co Ci to?

@Pablo

Mozesz z zewnatrz na gorna czesc akwa nakleic pasek np:czarnego pcv, drewna itp. To zasloni wszystkie wzmocnienia i spowoduje, ze oswietlenie nie bedzie razilo w oczy patrzacego.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pablo ja bede mial jeszcze wzmocnienia na dole akwa - tak powiedzial szklarz. Z tymi nie bedzie problemu bo zasloni je cos co bedzie zabezpieczalo dno akwa (PCV)

Gorna czesc akwa i tak bedzie zaslonieta jakas obudowa, tzn obwodka tak zeby nie razilo swiatlo. I juz nic nie widac a bezpieczniej.

@Stani Wiem co to rewizja, ale i tak dzieki za przypomnienie :) Sorki za glupie pytania ale przemyslalem sobie wszystko i nie bede juz kombinowal.

Zrobie splyw 32 a rewizje 25 (mam juz takie srubunki)

Powrot zrobie bokiem lub tylem, tu sie jeszcze zastanowie nad ostatecznym ustawieniem akwa.

W tym tygodniu ide do szklarza dam mu srubunki i niech zaczyna dzialac ;)

Zamowie szafke i jak juz bede to mial to postawie na razie w pracy baniak i zaleje woda. Zostawie na jakis miesiac dwa i niech sie "testuje"

Jak ma strzelic na dziendobry to niech to zrobi w sklepie na kafelki a nie w domu na panele. Mam nadzieje ze obedzie sie bez atrakcji ;)

W miedzyczasie bede kompletowal reszte sprzetu.

Jak bedzie baniak to strzele fotki. A jak bedzie sprzet to juz z gorki.

Pozdrawiam i dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.