SkoczekPL Zgłoś Napisano 18 Września 2012 Witajcie, Nie chcę żeby ten temat był polem bitwy dobra ze złem czy udowadnianiem że nic nie zastąpi naturalnych korali - bo to raczej oczywiste. Mam pytanie do osób które takie korale posiadają, lub może to firm które takie sprzedają: Jak i czy w ogóle, a jeśli tak to jak - utrzymać takie korale w czystości. Bo na moje proste informatyczne rozumowanie, te korale są ze sztucznych materiałów i jednak im dłużej są w naszej morskiej wodzie to zapewne coś na nich będzie rosło, tu glonik zielony tam glonik wapienny ? Czy to może takie cuda że żadna plaga się ich nie trzyma ? Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 18 Września 2012 Sztucznego koralowca widziałm w Akwa-świecie, mał babka mieszkała w nim. Myślałem, że to jakaś fikuśna gąbka na szkielecie a to tylko plastik był. Co prawda akwaria z rybkami oświetlane są jedną ledową żarówką ale sam koral był czysty i wyglądał jak żywy. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 18 Września 2012 Skoczek A gdzie tu problem Wyjmujesz taka np Acroporke z akwarium wrzucasz w wode z octem pozniej dopieszczasz kaercherem na koniec kilka razy o kolano i sup do akwarium Krzywda sie im raczej nie stanie, bo juz bardziej martwe byc nie moga Dariusz Barcikowski Wysyłane z GT-I9001 ( +48 797 345 997 ) za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 18 Września 2012 moczenie w occie w zalezności od akwarium srednio co miesiąc bo zbiera sie na nich "śluz" bakteryjny, glony próbowałem ostatnio PhMinus Aquaforest do czyszczenia pomp z alg wapiennych. Ocet się chowa do tego środka Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris_77 Zgłoś Napisano 18 Września 2012 (edytowane) wydaje mi się, że rynek akwarystyki morskiej w Polsce pójdzie w tą stronę co raz bardziej - widziałem te korale tylko na zdjęciach i filmach - wyglądają jak żywe - bardzo mało światła a więc kasa w kieszeni, dużo prościej takie akwarium utrzymać - a ryby bajecznie kolorowe.... jako gadżet - czy dekoracja mieszkania - czy dla fanów ryb - bajka co do czyszczenia - tak jak pisał Darek - ale mało światło - to mało glonów - syfiłoby się pewnie dużo wolniej (ciężko wy testować w akwarium rafowym z duża ilością światła) Edytowane 18 Września 2012 przez Kris_77 (wyświetl historię edycji) Cytuj TOTM July 2011 500 litrów zobacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BeRsErK Zgłoś Napisano 18 Września 2012 Skoczek czyścisz tak jak i rurki czy pompy - woda, szczota i szorujesz A w razie alg wapiennych kwasior z cytryny ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach