Skocz do zawartości
jogi_18

260l 90x64x45h Pierwsza solniczka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jest to mój pierwszy temat w tym dziale i zarazem pierwsze akwarium chciałbym gorąco wszystkich przywitać :animier: - mam na imię Artur .

Zakupiłem ostatnio akwarium z tego wątku:

http://nano-reef.pl/...sk/#entry477262

Po wielkich trudach podróży( w obie strony 1300km z Podkarpacia do Gdańska) trafiło do mnie wymarzone morskie akwarium wraz z całym potrzebnym sprzętem:

- Akwarium 263l 90x65x45h przód i boki opti, komin prostokątny 12,5x22cm w tylnym prawym rogu, 2 otwory w dnie na rury 20mm(spływ i rewizja)

- Odpieniacz wewnętrzny Hydor SlimSkin 250

- Lampa Boyu HQI 150W + 2x39 T5 + 2x nocne led

- Cyrkulacja Aqua Reef 2600, JVP-101 i dodatkowo hydor koralia 3 ale ma złamana ośkę i czekam na nową

- Jakieś ponad 20 kg żywej skały

- Z ryb został Cinnamon Clownfish i zielony mandaryn który widzę skubie mrożonki. Podroży nie przetrwała Nemateleotris decora - Firefish (padła następnego dnie po wpuszczeniu) i błazen wyskoczył wczoraj z akwarium w nocy.

- 2 kraby, 2 ślimaki tectus, kosiarkę Dolabelle, 2 krewetki lysmata amboinensis (jedna padła dziś w nocy, a jeszcze wczoraj zrzuciła wylinkę)

- Korale opisze w kolejnym poście (tu prośba o pomoc w identyfikacji kilku)

Tyle z posiadanego sprzętu.

Do zestawu dochodzi sump 80x40x50h, odpieniacz DIY na pompie Aquael 1500l/h, pompa obiegowa(tutaj prośba o pomoc w wyborze i czy 2000l/h wystarczy?)

Mam pytanie co do wysokości grzebienia w kominie, chodzi o to, że komin kończy się 5cm poniżej krawędzi akwarium. Mam grzebień regulowany i chciałbym was zapytać ile cm od krawędzi akwarium powinien się kończyć grzebień?

Obecnie oczekuje aż sump sklejany własnoręcznie będzie gotowy do zalania.

Pozdrawiam Artur :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

W wielu akwariach widać że grzebień się kończy na wysokości krawędzi akwarium on ma wcięcia więc nie ma znaczenia gdzie się kończy ważne abyś wyregulował sobie taką wysokość wody jaka ci pasuje.

Pokaż foty szkła i spoko wymiar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do fotek to muszę nauczyć się je robić najpierw, zrobię coś wieczorem. I doszedłem do przyczyny zejścia krewetki czyszczącej. Okazało się iż moja mama użyła spreju na muchy w pomieszczeniu gdzie stoi akwarium a ja głupi zastanawiałem się co korale tak cały dzień się nie pompowały.

Dzisiaj robiłem testy i wyniki:

NO3 3-15

PO4 0,1

KH 7,8

PH 8,3

Ca 440

Mg 1010

Fotki:

Całość

6b47c494541c3b09m.jpg

41df3533e6ad0b79m.jpg

i życie:

b41c3ba15abc6560m.jpg

3ef77a91612c81c1m.jpg

ff070f03be57dfabm.jpg

dd3bed50c30829dfm.jpg

32cb0514cc6a1abbm.jpg

7d6d37136a058b48m.jpg

f86db7ec8062e095m.jpg

4989d5713724390fm.jpg

6db8bfe9a89b57bfm.jpg

Monti chciałbym się pozbyć i jeżeli ktoś chce to mogę się zamienić na jakieś zoa lub sprzęt( cyrkulator albo obiegówka ale z tym na priv) jest wielkości jakieś 25 na 20cm a dziury ma po katastrofie u poprzedniego właściciela i widać że powoli wraca do siebie gdyż widać małe przyrosty w tych dziurach.

88fd74b808b0521fm.jpg

Edytowane przez jogi_18 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy taka pompa wystarczy do obiegu czy potrzebuje czegoś mocniejszego? Odpieniacz będzie na pompie AquaEL 1500l/h. Pompa ma robić tylko za obieg nie za cyrkulację w zbiorniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli mocno ograniczają Cię koszta, to od bidy wystarczy. Pytanie na jaką wysokość ma pompować? Przy ~1.2m realny przepływ to ok. 800-1000 l, dochodzi jeszcze kwestia głośności, bo demon ciszy to na pewno nie jest.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koszta jak koszta, ale co do głośności to miałem taką kiedyś w słodkim i była niesłyszalna. Za tą cenę to była naprawdę bardzo dobra pompa, a wysokość to faktycznie 1,2m więc pozostaje mi szukać czegoś mocniejszego :smiling: No to przeglądam targowisko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Dzisiaj podczas karmienia zauważyłem dziwne stworzenia w moim akwarium. To taki jakby mały szorstnik tylko, że naprawdę mały. Wstawiam filmik co prawda kręcony kalkulatorem ale jakiś jest. Zauważyłem kilka takich osobników które pokazują się gdy cyrkulacja jest wyłączona podczas karmienia. Gdy cyrkulatory ponownie zaczynają mielić wodę to się chowa do takiej małej tubki.

Najlepiej to widać w 24 sekundzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie sie wstrzymuje z zakupem wszelkiego życia, aż moja rodzina nie nauczy się, że chemia w pomieszczeniu z akwarium szkodzi jego mieszkańcom. Dzisiaj było wielkie sprzątanie i mycie okien w salonie, których jest sporo i oczywiście nikt tego nie wywietrzył :( Wracam z pracy i co? Woda jak mleko :wallbash: Korale schowane tak głęboko jak się tylko da a ryby w szczelinach. Do sumpa poszło 200ml węgla, tylko że to jest węgiel aktywowany ale nie akwarystyczny i ma postać proszku. Właściwości powinien mieć identyczne tylko długo trzeba było płukać :| Mam nadzieję że to pomoże. Mogę coś jeszcze zrobić? Podmianka mała pomoże? jak tak to jutro wieczorem zrobię bo sól musi się wymieszać.

Pozdrawiam i proszę o pomoc

Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mycie okien nie powinno byc problemem,grożne są odświeżacze powietrza świece zapachowe,węgiel jak najbardziej i podmiana również pomogą.Nie lejesz wódki do zbiornika może masz zakwit bakterii.i jeszcze jedno jeżeli pomiar masz prawidłowy to zdecydowanie za mało magnezu w wodzie.

pozdr.Jarek

Edytowane przez Jarek GRZESZCZAK (wyświetl historię edycji)

akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podmianka juz nic nie zmieni, w koncu dales jakis wegiel. Nie wiem jaka sol uzywasz, ale u mnie mieszanie soli i zrobienie podmiany zajmuje 20 minut. Nigdy nie czekam dobe lub dwie. Jak sie woda w wiadrze wyklaruje to jest dolewana. Wielu robi inaczej i dobrze, pisze to jedynie dla Ciebie na przyszlosc, gdybys szybko musial podmieniac wode, to czekanie jest bez sensu. Na takie "gwaltowne" okazje, zawsze mam 20 l wody po RO/DI przygotowane do zasolenia, bo najdluzej trwa zbieranie tej wody (u mnie na 20 litrow trzeba 1,5 godz. czekac).

Mozesz poprosic rodzine, zeby przy takich akcjach wylaczala odpieniacz. O wietrzeniu chyba nie ma co wspominac, no bo okna przy myciu sa otwarte.

Troche mocno reaguja te Twoje korale na bodzce zewnetrzne. Moze przyczyna jest inna ?

Faktycznie, grzebien moglby byc podniesiony.

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wody ro to mam zebrane 60l i stoi w beczce. To rozrobię zaraz soli i zrobię podmianę. Odpieniacz był wyłączony od południa do wieczora. Wódki nie leję i bakterii również nie dolewam. Karmię jedną kostką dziennie mrożonek IT, nie płucze tylko rozmrażam i do zbiornika. W sumpie wisi skarpeta z piurgenem (100ml) i węgiel od wczoraj. Po całej nocy woda nadal mętna, ale już nie tak jak w nocy. Podejrzewam właśnie to mycie okien bo były myte tylko w środku bo na dworze był mróz. Innych zmian nie było. Korale dzisiaj lekko napompowane ale nie tak jak zwykle.

Dziękuje za zainteresowanie. Zaraz zrobię podmianę i wieczorem zdam relację czy coś się zmieniło.

Pozdrawiam Artur

P.S Grzebień jest tak ustawiony, że poziom wody jest teraz 3 cm od krawędzi. Zdjęcia są z okresu gdy jeszcze sump nie był włączony do obiegu a wszystko znajdowało się w akwarium. A odpieniacz na noc ustawiłem na mokro i wywalił 3/4 kubka. A kubek sporych rozmiarów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sytuacja się stabilizuje. Węgiel i podmianka najwidoczniej pomogły choć woda jest nadal mętna, nie tak jak wczoraj wieczorem ale jeszcze jest. Z życia to nie odnotowałem strat. Wszystkie korale dziś się pompowały, a ryby normalnie jadły tylko podałem połowę dawki jedzenia. Będę obserwował dalej co się dzieje. Kiedy wymienić węgiel?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Przygoda z płynem odbyła się bez strat na szczęście. Dla tych co czasem tutaj zaglądają wstawiam kilka fotek. wybaczcie ale fotograf ze mnie kiepski. Raczej specjalizuje się w filmowaniu, ale obecnie jeszcze nie ma zbytnio z czego filmu robić więc wystarczą zdjęcia. A oto one:

1d68d5db4e35c433m.jpg

e274dafc2cf1dd0cm.jpg

6cbc3fd8805966f3m.jpg

272b193cdb6b7eb7m.jpg

faaec3b2d54f0c9dm.jpg

80827d356050e876m.jpg

Wszelkie komentarze mile widziane i nawet proszę o komentowanie. To moja pierwsza solniczka i jestem gotowy na zmiany i krytykę.

Pozdrawiam Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie idzie w dobrą stronę. Jednak LPSy bym postawił jak najniżej dna. Wyższe partie zostawiłbym dla jakiś dużych miękasów chyba, że idziesz w SPSy to wtedy skała będzie jak znalazł :)

Dobrze, że obyło się bez strat po tym płynie...a może coś innego spowodowało mleko? Np za dużo vódki? Może to się bakterie namnożyły?

www.podforak.rzeszow.pl --->PODkarpackie FORum AKwarystyczne

Parametry mojej solniczki

4626_4632.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej nie bakterie, gdyż wódki nie leje i nawet nie dolewam żadnych bakterii. Staram się jak najmniej ingerować w życie biologiczne tego zbiornika, nie jest zbytnio obciążony więc powinien sobie radzić bez problemu :smiling:

Do do ustawienia korali to jeszcze będzie się zmieniało bo dojdzie piasek i wtedy będę szukał dla każdego swojego miejsca.

O zakwit bakterii to chyba ciężko w 5 godzin jeżeli się nie mylę. Gdy wychodziłem z domu koło godziny 16 wszystko było ok, a woda kryształowo czysta. Po p[powrocie około 22 spojrzałem na akwarium oświetlone niebieskim nocnym światłem i mocno się zdziwiłem bo woda wyglądała dosłownie jak mleko :dizzy:

Dziękuje za komentarz i pozdrawiam Artur.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała aktualizacja w formie zdjęcia i filmu po klejeniu skały.

23a970bdf136dab8m.jpg

Ten czerwony ukwiał podzielił się co oczywiście zaowocowało w wycieczkę w cyrkulator lecz obyło się bez strat i oba ukwiały dochodzą do siebie po podziale. Także w niedługim czasie jak ktoś chętny to po zabliźnieniu i wygojeniu będę miał jednego czerwonego quadri na sprzedaż, ale to już pytania na priv proszę od chętnych.

Jak widać na załączonym filmie skale porasta spora warstwa zielonych glonów i po klejeniu skały miałem chwilowy problem z dino i cyjano. O ile te drugie samo zeszło po poprawie parametrów o tyle z dino musiałem powalczyć przez zmniejszenie świecenia białymi świetlówkami i obecnie jeszcze świece tylko 3 godziny, a przez 12 godzin niebieskimi.

No to chyba obecnie tyle :)

Zapraszam do oglądania i komentowania :)

Oraz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artur, mierzysz jakies parametry ? Moze gdyby byly Ca, Mg i kH troche podniesione, to i glony by zeszly ?

NO3 i PO4 jest przy odpieniaczu tez do opanowania.

Fajne ustawienie :thumbup:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy będę robił jutro dzisiaj już nie mam siły ze względu na pogodę i masę śniegu przerzuconego przez cały dzień :)

Robiłem w zeszłym tygodniu i już podaję wyniki

Ph 8,1

Kh 7 i tu muszę podnieść

Ca 410

Mg 1200 też by podnieść pasowało :)

NA Ca i MG do podnoszenia mam chemię ale jeszcze tego nie robiłem ze względu na te ukwiały

NO3 10

PO4 <0,05 mam test JBL i tylko tyle jest w skali a próbka nawet po godzinie była bezbarwna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.