Skocz do zawartości
dobson212

Zepsuty RM ???

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy mam pytanie z serii problemowych czy w REEFMAXSIE KOMORA GŁÓWNA jest połączone jakoś z panelem? tzn lejąc wodę do głównego zbiornika powoli wypełnia mi się również panel tak ma być??? wodę wlewam od wczoraj dlatego ze mój ro + di ma zawrotną wydajność więc panel uzupełnia się bardzo powoli.

zależy m na pilnej odpowiedzi ponieważ czeka z soleniem .

post-15215-0-60051200-1348408655_thumb.jpg

5778_5861.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz nieszczelny zbiornik. Woda powinna się przelewać górą przez przelew (tam gdzie masz fabrycznie koszyki z kulkami), a wraca ostatnim przelewem (tam gdzie patyki z flizeliną). Jeśli zalewałeś tylko przód, a woda pojawiła ci się w panelu, to szyba tworząca panel nie jest dobrze doklejona do boków lub dołu. Może silikon gdzieś puścił.

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy pełnym zbiorniku niema to znaczenia, jeśli woda przecieka Ci bardzo wolno. Pompa obiegowa w odpieniaczu i tak zrobi co ma zrobić. z czasem te małe nieszczelności zarosną glonami wapiennymi i rurówkami. Myślę że niema problemu, pozdrawiam

Pozdrawiam, Piotr

"Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy pełnym zbiorniku niema to znaczenia, jeśli woda przecieka Ci bardzo wolno. Pompa obiegowa w odpieniaczu i tak zrobi co ma zrobić. z czasem te małe nieszczelności zarosną glonami wapiennymi i rurówkami. Myślę że niema problemu, pozdrawiam

Wcale nie tak wolno po dolaniu 20 l wody poziom się podnosi w panelu w czasie 10 min ale nie wyrównuje różnica jest cały czas tak jak na zdjęciu w poprzednim poście. I teraz pytanie czy odsyłać i reklamować czy może się nie przejmować k..a same problemy . :rant:

Edytowane przez dobson212 (wyświetl historię edycji)

5778_5861.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wynika z tego, że nieszczelność jest w górnej części akwarium.... w/g mnie nie ma to żadnego znaczenia gdy zalejesz akwarium na full.

Edytowane przez rekin1 (wyświetl historię edycji)

d4de0a021b7dcb2f19d2db8c778d364fu426a393.png

Wreszcie zdymisjonowana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcale nie tak wolno po dolaniu 20 l wody poziom się podnosi w panelu w czasie 10 min ale nie wyrównuje różnica jest cały czas tak jak na zdjęciu w poprzednim poście. I teraz pytanie czy odsyłać i reklamować czy może się nie przejmować k..a same problemy . :rant:

no to zmowu nie tak szybko się przelewa :smiling: więc nieszczelność nie będzie mieć wpływu na pracę zestawu, zwłaszcza jak zalejesz w całości i ciśnienie się wyrówna w zbiorniku i w panelu. Nie gryź się tym bo będziesz cały pogryziony i Twoja Luba będzie miała pretensje... :blushing: A tak na poważnie to nie przejmuj się tą drobną nieszczelnością.Pozdrawiam, P.

Pozdrawiam, Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Mi się zdaję że ja też tak miałam:)a akwarium funkcjonuje dobrze:)

Chyba nie ma problemu..:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedno pytaniepewnie nie ostatnie do czego służy to pokrętęłko na odpieniaczu i jak je macie ustawione lub co powoduje odkręcenie lub zakręcenie ???

5778_5861.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pokrętło reguluje przepływ powietrza w opieniaczu. Ustawiasz tym samym sposób odpieniania, na suchą lub mokrą pianę.

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pokrętło reguluje przepływ powietrza w opieniaczu. Ustawiasz tym samym sposób odpieniania, na suchą lub mokrą pianę.

czyli jak zakręcę to jest na such a jak odkręcę to na mokro??

5778_5861.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zakręcisz całkiem to zamkniesz dopływ powietrza.Teraz skręć ale tak żeby napowietrzało wodę bo pienić na razie nie ma co.

Pozdrawiam, Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.