Fox Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Witam, mógłby się ktoś wypowiedzieć co widać na załączonym zdjęciu? Z reeflexa najbardziej pasuje mi do : http://pl.reeflex.net/tiere/2204_Eurythoe_sp.%2001.htm Chwilowo pasażer na gapę umieszczony został w wolnej komorze sumpa. Tylko co z nim dalej? do baniaka czy okrągłej muszli? pozdrawiam Paweł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
salamander74 Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Przecież to zwykły wieloszczet. Myślisz że jedyny w Twoim zbiorniku? Cytuj 160 litrów (100X40X40), Ok. 12kg skały (start na suchej), 4X39W, Deltec MCE600, 2X Aquael 2600. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Jakoś do tej pory żadnego nie widziałem.. Czyli rozumiem że można śmiało do baniaka? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
biegala Zgłoś Napisano 24 Września 2012 (edytowane) takie żyjątka robią dobrą robotę w akwarium ... wczoraj jednego widziałam w swoim zbiorniczku Edytowane 24 Września 2012 przez biegala (wyświetl historię edycji) Cytuj narodziny - wrzesień 2012 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Nie wiem czy taki zwykły ten wieloszczet, na zdjęciu słabo widać, ale przypomina fireworma. Jeśli tak jest faktycznie - wywal, "zwykłego" możesz zostawić. Tutaj co nieco o identyfikacji: Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Kurcze, na bazie filmiku nie jestem specjalnie w stanie odróżnić jednego od drugiego, ale faktycznie ten mój przypomina fireworma - ma podobne ubarwienie i też takie sterczące białe "pędzelki" w 2 rzędach po bokach a na "plecach" na każdym segmencie takie cieniutkie białe paseczki.. Chyba jednak nie zaryzykuje.. Dzięki wszystkim za pomoc. pozdrawiam Paweł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Tu masz sporo zdjęć firewormów, porównaj. Twój robal jest szeroki i gruby, dużo bardziej przypomina fireworma, niż przeciętnego wieloszczeta. Trzymaj się z daleka od jego szczecinek, bo mogą zrobić sporą krzywdę. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Dzięki Kamil - wygląda na to że to jednak był fireworm - palcami go nie tykałem i już dostał bilet powrotny z daleka od mojego baniaka. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Paweł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
salamander74 Zgłoś Napisano 24 Września 2012 A że zapytam, co z tymi szczecinkami? Cytuj 160 litrów (100X40X40), Ok. 12kg skały (start na suchej), 4X39W, Deltec MCE600, 2X Aquael 2600. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 24 Września 2012 (edytowane) Pozostałymi wieloszczetami w zasadzie nie ma się co stresować, bo to pożyteczne zwierzaki. Poza firewormami trzeba uważać na rodzaj Eunice, potrafią urosnąć naprawdę duże i żerować na koralowcach. A reszta to takie brzydsze dżdżownice Pozdrawiam Edit Szczecinki wbijają się w ciało, a zawierają parzącą substancję. Na dodatek odruch rozcierania pogarsza tylko sytuację, bo przenosimy igiełki w nowe miejsca. W miarę bezpiecznie można je usuwać tylko taśmą klejącą. Tu masz kilka przykładów, dlaczego ich nie lubimy Edytowane 24 Września 2012 przez kapuhy (wyświetl historię edycji) Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Ponoć jadowite , ostre i się wbijają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirotechnic Zgłoś Napisano 10 Października 2012 Wolałbym nie mieć żadnego takiego robaczka w akwarium - wieloszczetom powiem w przyszłości zawsze nie Cytuj Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt. Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH. Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 10 Października 2012 Dla mnie filmik jest kopletna bzdura. Ale herezji w necie nie brakuje. To ze wieloszczet ma mechanizm obronny nie oznacza ze jest szkodliwy. Zadnego wielosczeta nie lapie sie rekami bo igielki wbite w paluch spowoduja swedzenie. Nie wiem czemu tak zdemonizowano te stwory ze wekszasc laduje w muszli klozetowej. Iteresuje sie nimi od dobrych trzech lat, mam ich wiele, roznych rodzajow. Mam do nich szacun jak do kazdego zycia I biore to pod uwage ze wkladajac reke do akwarium nie jestem u siebie. Moze dlatego nigdy nie mialem zadnego negatywnego w skutkach doswadczenia. Gatunki ktore moga zagrozic naszemu akwarium sa tylko dwa. Zywia sie tkanka koralowcow, ale razy mozna pisac to samo. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 10 Października 2012 To, że większość wieloszczetów się w jakiś sposób broni nie jest wielkim odkryciem. Większość węży również się broni, ale od ukąszenia jednych się umiera, a od innych tylko wk@#$ia. Kolce diademy mogą zrobić dużą krzywdę, za to kolce mespilii są śmiechu warte. Z wieloszczetami jest podobnie. Ale zapewne liczne relacje ludzi poparzonych przez firewormy oraz sama nazwa zostały wzięte z Księżyca. Oczywiście każdy może mieć własną teorię i nazywać rzeczy herezjami wg własnego widzimisię. Problem w tym, że nie zawsze świat chce się do tego widzimisia dostosować. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 Wracając do tego bandyty to właśnie przed chwilą zjadł mi wszystką ikre po tarle błazenków nie wiedziałem że ta bestia może zjeść takie coś...Masakra teraz sie zastanawiam czy dobrze zrobiłem izolując siatką jajeczka od rodziców,ta bestia tam wlazła i zjadła wszystkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach