Skocz do zawartości
WolfAtTheDoor

Zapachy z ReefMaxa - pytanie do posiadaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowy w temacie akwarystyki morskiej.

Jednym z moich marzeń jest posiadanie mini-rafki z żyjątkami w domu. Z tego co wyczytałem najlepszym wyjściem dla mnie (jestem kompletnym laikiem - nigdy nie mialem nawet słodkowodnrego akwarium - bo takie nigdy mnie nie interesowało) byłby ReefMax bo jest to zoptymalizowane kompletne urządzenie.

Przed zakupem wstrzymują mnie dwie rzeczy - kasa, której jeszcze nie mam, ale postaram się nazbierać w przeciagu 2 lat - kwota którą obliczyłem ze potrzebuję to ok 5000 zł na akwa, korale, ryby, sól, filtr RO+DI, drobne urzadzenia do pomiarów, pompy do cyrkulacji wody i żywa skałe. Ale nie taką kwestię chciałem poruszyć. Drugą rzeczą która mnie wstrzymuje i o którą chciałbym zapytać posiadaczy ReefMaxów to ewentualny zapach jaki generują, Zdarzyło mnie się kilka razy napotkać na opinie że akwarium morskie po prostu wydaje nieprzyjemne zapachy morza - czy mały reefmax z pokrywą również? Chodzi o to, że nie mieszkam sam i obawiam się sytuacji że pozostali domownicy z powodu zapachu zmuszą mnie do likwidacji...

I tutaj kwestia wlasnie tej kasy - bo to nie jest rzecz którą można łatwo odsprzedać niczym płytę z audio jak nam się nie spodobają piosenki, tymbardziej bez strat. Ewentualnie jesli wydala zapach to jakiego rodzaju? Nieakceptowalny w moim domu przez innych byłby zapach jaki np. wydają owoce morza podczas smażenia i podawania do stołu, czy też zapach muszli - mam kilka muszli i jakas rozgwiazde z wakacji - jakby je powąchać to ich zapach moge okreslic jedynie jako smród.

Jescze jedno pytanie - czy ktokolwiek z was spotkał sie z uczuleniem na akwarium typu kichanie, katar, kaszel? Bo jeden z domowników straszy mnie ze kiedys miał akwarium słodkowone i tego typu uczulenie na nie i straszy mnie ze jak sytuacja z morskim by sie powtorzyla to nie zaakceptuje tego w domu.

Pozdrawiam.

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

oświetlenie 2x 48W LED DIY (ze wschodami i zachodami), cyrkulacja 2x TUNZE 6015, odpieniacz HYDOR SlimSkim 135.35, pompka HYDOR Pico Evolution 1000, dolewka AQUA-TREND Shark, grzałka Jager 100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... nie wiem co napisać, ręce mi opadły. Akwarium morskie ewentualnie pachnie. Jeżeli chodzi o RM - to nawet nie pachnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Nic nie smierdzi-woda morska ewentualnie bardzo przyjemnie pachnie:)

Zalezy co bedziesz robic ale nie powinno im nic smierdziec:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc skad te opinie ze smierdzi komuś?

Wiem ze Xenia jest smierdzioszkiem - wiec bym nie aplikował do akwa.

Dodam ze akwa stałoby w pokoju 3 x 3 metry gdzie spedzam duzo czasu, w tym śpię.

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi.

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

oświetlenie 2x 48W LED DIY (ze wschodami i zachodami), cyrkulacja 2x TUNZE 6015, odpieniacz HYDOR SlimSkim 135.35, pompka HYDOR Pico Evolution 1000, dolewka AQUA-TREND Shark, grzałka Jager 100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biorąc pod uwagę, że sól morska i zieleń sprzyjają wdychaniu jodu można przyjąć, że może czasem wyjść na zdrowie.

zastanawiam się, skąd wziąłeś cenę 5000 zł? skoro RM kosztuje w sklepie 1200 zł do tego 10 kg skały po 35 zł - masz 350 zł filtr RO 200 zł

czyli raptem uzbieraliśmy na początek 1750 zł

do tego testy - 100 zł i nic więcej

edit: jeszcze zapomniałem o cyrkulacji... ale to pewnie zamknie się w max 300 zł

slimaki na początek kosztują po 10 zł... szczepki na forum od 5 zł kupisz..

poza tym, kto Ci każe zarybiać i w jednym czasie? Przeszukaj forum - ludzie rybki sprzedają od 30 zł..

poza tym na marginesie... sam się przekonałem, znajdziesz tutaj kupę ludzi, którzy pomogą, czasem nawet zarobisz jakąś szczepkę za uśmiech i normalność...

wiec nie widzę powodu, aby na samym początku samemu walić sobie kłody pod nogi...

pozdrawiam

Darek

Edytowane przez MojeSumienie (wyświetl historię edycji)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poczatku moga z akwarium wychodzic rozne zapachy, spowodowane dojrzewaniem skaly itp. Pokarm tez nie jest do wachania.

Co do alergii domownika, to trzeba zrobic badania, lub posiedziec z nim pol dnia w sklepie z morskimi zbiornikami. Tu nie ma zartow.

Przymkniecie pokrywa nic nie daje, bo jakis odpieniacz i tak rozpyla powietrze po pokoju.

Poniewaz dwa lata to duzo czasu, przemyslalbym slowo "zoptymalizowany kompletnie" w polaczeniu z ReefMaxem. Wystarczy poczytac, jakie przeboje mieli rozni nasi forumowicze. Nie daja sie, ale samodzielne wykonanie poprawek niektorym nie pozwalalo sie przy tym spokojnym hobby ponudzic. :respect:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

MojeSumienie- 5.000,00 to wcale nie jest jakas duza kwota:)ja nie wiedzialam na co sie porywam..a ze spisuje wszystko co do akwarium kupilam to wlos sie jezy na glowie:)

Nie nalezalam do tych osob ktore ublagaly wszystko na start-ja nawet xenie kupywalam w sklepie:)i to nie dlatego ze jestem jakas d*pa wolowa:)po prostu nie bylam w temacie czy nie mialam tyle tupetu:)

Oczywiscie-2tys. Tez starczy-ale co bedzie w srodku?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mówię o początku akwarium...

przecież jesli się uprzeć nie koniecznie trzeba zasiedlać od razu. Wszystko zależy od tego jakimi dysponujesz środkami i jak mocna jest Twoja chęć posiadania akwarium.

Poza tym czytając forum - jest kupa okazji. Choćby to, że ktoś sprzedaje akwarium za 2000 zł razem z życiem.. sam się zastanawiałem - tylko ruszam z nowym biznesem i potrzebuje każdy grosz - mimo, ze już ustalone mam w swoim kalendarzu, że w listopadzie startuje 200l :)

Ja myślę, że dobrym jest to, że kolega zdaje sobie sprawę z kosztów, ale nie ma sensu rzucać sobie od razu riposty, że to drogi szpas...

albo chcesz zakładać i brniesz dalej, albo po prostu olewasz temat i wydajesz kasę na pończoszki :D

Jeśli chodzi o "dawanie" i "branie" - też jakoś nie umiem. Ale ja to jestem od zawsze taka "d*pa wołowa" :) Ale jak mogę i potrafię, zawsze pomagam.

nie wiem czy odbiegłem od tematu czy nie... ale mimo tego, że mam tylko malutki słoik po dżemie uważam, że trzeba mieć na uwadzę koszty, ale się tego nie bać. Oczywiście - trzeba mierzyć siły na zamiary, ale grunt to powiedzieć sobie albo chce, albo nie chce.

Z tego co czytam, ludzie mając kawałek kasy kupują wcześniej jakieś elementy. A na forum jest full postów gdzie można kupę rzeczy kupić za bezcen.

nie zabieram głosu jeśli chodzi o alergię, jednak mój 5letni syn jest alergikiem - pomaga mi zawsze przy akwarium i nie zauważyłem, żeby były jakieś niepokojące oznaki... Może za wyjątkiem tego, że jak przyjdę zmachany z pracy on przylatuje z lateksowymi rękawiczkami i się pyta czy idziemy coś porobić w akwarium. A ja najchętniej grzmotnąłbym się na kanape :D

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

:)

Ja sie po prostu ucieszylam jak zobaczylam ze ktos od razu liczy ze na reefmaxa trzeba miec te 5tys.

Oczywiscie/nie wszystko od razu ale fajne ze wie jakie to sa koszta:)

MojeSumienie-chyba nie jestes taka d*pa wolowa:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MojeSumienie - ok 2200 Ci wyszło ale puste akwarium. A nie musze dodawac ze JEDEN porzadny koral kosztuje 200 zł.

Ale ja pisałem o tym ile docelowo na niego wydam. Wiadomo ze w pierwszy miech nie zakupie korali bo zbiornik dojrzewa, ale później trzeba zakupić zeby to jakos wygladalo... i ja, jak bede kupować to raczej nie bede brac tych tańszych trujacych Zoa.

Wlasnie trudno tez od kogos brac jak sie nie ma nic w zamian do zaoferowania.. jak okazy w naszym podrosna i mamy cos na wymiane - to inna bajka jak dla mnie. No chyba ze ktos sprzedaje dobre okazy (a nie jakies ochłapy ktorych sam juz nie chce w swoim akwa i chce sie ich pozbyc) taniej niz sklep to tez OK - chetnie wtedy bym kupił.

"że ktoś sprzedaje akwarium za 2000 zł razem z życiem"

I takie oferty sa wlasnie do mnie podejrzane... albo cos nie hula jak nalezy albo co? nie widze innej opcji. Mam uzywane auto któtre tez kupiłem po nizszej cenie i sie cieszylem,.. i na poczatku wszystko hulało - jednak z biegiem czasu caly czas wychodza nowe niuanse...ale trudno - widziały gały co brały.

Co innego jak ktos zarzada wlasnie 5000 za reefmaxa z zyciem - nie wyglada wtedy podejrzanie jak dla mnie.

Stani

"Na poczatku moga z akwarium wychodzic rozne zapachy"

I tego sie wlasnie obawiam... jak intensywne to jest i jak długo trwa? Bo obawiam sie ze kilka dni smrodu i moge juz tego nie miec ;/

Edytowane przez WolfAtTheDoor (wyświetl historię edycji)

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-filtr ro di kosztuje okolo 335 zl.

(jakupilam w leroy merlin za 280 sam ro).

-reef max to 1200 okolo (lub uzywany)

-piasek ok 100 skala ok. 370

-niekiedy mozesz trafic na cos uzywanego w dobrym stanie

- sol to zalezy jak bedziesz kupowac, ja kupuje po pare kilo jak na razie

- wiadomo korale i zycie to wg uznania i zasobnosci portfelasa :p

- na poczatek przy reefmaxie badz przygotowany na 2500.

-------------za 5000 jak dla laika to duzo kasy :)

- ale potem licz sie z kosztami 'stalymi ''eksploatacji''

pozdrawiam :)))

Edytowane przez biegala (wyświetl historię edycji)

narodziny - wrzesień 2012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile te koszty stałe w przypadku reefmaxa wynosza?

Załóżmy ze mialbym ta wode z kranu jak bedzie RO+DI (wklady do tego co ile zmieniacie? i ile was wychodza - kurde nie wiem tez czy nie mam za malego cisnienia do tego filtru - mam wode ze studni ktora ciagnie pompa, przed napelniniem pompy woda np. pod prysznicem licho leci...)

wymiana swietloweki+prad+uzupelninie zwierzaka ktoremu sie nie udalo dluzej przetrwac+sól+pokarm i cos jeszcze?

Ile Reefmaxiarze was ŚREDNIO w przeliczeniu na 1 miesiac wynosza koszta?

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani

"Na poczatku moga z akwarium wychodzic rozne zapachy"

I tego sie wlasnie obawiam... jak intensywne to jest i jak długo trwa? Bo obawiam sie ze kilka dni smrodu i moge juz tego nie miec ;/

Rozwiazaniem moze byc kupno skaly juz odgazowanej, lezacej pare tygodni w sklepie lub u kolegi. Sam mozesz tez ja odgazowac, wkladajac do zbiornika z woda (posolona :secret: ), ktora mozesz ogrzewac i odpieniac w garazu lub piwnicy.

Tak swoja droga, chyba trudno podjac decyzje sprawienia sobie jakiegokolwiek zywego stworzenia. Kazde ma swoisty zapach. Jesli ktos z domownikow jest przeczulony, to sam musisz zdecydowac, czy sie podporzadkujesz czy moze wywolasz ciche noce i takie inne :whip

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jednej strony to dobrze, że myślisz o kosztach, niepożądanych zjawiskach itp. Lepiej wiedzieć.

Z drugiej strony nie ma gwarancji na to, że nie bedzie śmierdzieć, nie bedzie plag, nie pęknie, nie zepsuje się itp... Większość korali po wyjęciu z wody śmierdzi. Opróznianie odpieniacza.tez śmierdzi, karmienie mrożonkami o zapachu(nie wiem nie smazyłam).A jak zostawisz otwarte suche żarcie to cała szafka przesiąknięta. Jeszcze w małej sypialni może być dokuczliwy hałas, albo godziny swiecenia, kiedy np boli głowa albo wczesniej chcesz zasnąć. Trudno wyjechać na dłuzej.

To ryzykowna zabawa. A koszty ... spdoba Ci się coś co kosztuje jedno zero wiecej i planowanie kosztów leci.

Niemniej jednak jak już się zarazisz to wszystko nie ma absolutnie żadnego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jednej strony to dobrze, że myślisz o kosztach, niepożądanych zjawiskach itp. Lepiej wiedzieć.

Z drugiej strony nie ma gwarancji na to, że nie bedzie śmierdzieć, nie bedzie plag, nie pęknie, nie zepsuje się itp... Większość korali po wyjęciu z wody śmierdzi. Opróznianie odpieniacza.tez śmierdzi, karmienie mrożonkami o zapachu(nie wiem nie smazyłam).A jak zostawisz otwarte suche żarcie to cała szafka przesiąknięta. Jeszcze w małej sypialni może być dokuczliwy hałas, albo godziny swiecenia, kiedy np boli głowa albo wczesniej chcesz zasnąć. Trudno wyjechać na dłuzej.

To ryzykowna zabawa. A koszty ... spdoba Ci się coś co kosztuje jedno zero wiecej i planowanie kosztów leci.

Niemniej jednak jak już się zarazisz to wszystko nie ma absolutnie żadnego znaczenia.

Ja wiem ale srednie koszty pi razy drzwi posiadacze Reefmaxów moga zdradzic? Zebym wiedział na co sie nastawic. Ciebie nie moge zapytac bo masz jeszcze inne akwarium ale ktos kto ma tylko RM moze moglby sie podzielic informacja o kosztach.

Co do zapachu - piszesz ze wyciagniety koral smierdzi, ale to tylko na czas wyciagniecia czy na dluzej? U mnie nikomu nie bedzie przeszadzał krótkotrwaly smród - chodzi o ten długotrwały. I te oproznianie odpieniacza tez tylko na czas roboty z tym? (btw. co ile oprozniacie odpieniacz w RM?)

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako posiadacz reefmaxa do niedawna podsumuję wypowiedzi poprzedników.

- 5000 za dużo na start - 2500 trzeba mieć żeby spokojnie sobie wystartować

- kupowanie korali po 200 do reef maxa to trochę przesada - nawet sps to już sporawy "krzaczek" za te pieniądze, lepiej malutkie szczepki, bo reefmax taki duży znowu nie jest i po co przycinać, jak można potrzeć na wzrost

- tak, będzie pachnieć (dla mnie nawet wyjęty z wody kora pachnie, śmierdzi tylko urobek z opieniacza - czysta gnojowica) - i to będzie czuć, bo w pokrywie reefmaxa są wentylatory i dmuchają powietrzem ze środka; ale jest to słaby zapach, u mnie w stał w 12m i ledwo to wyczuwałem po wejściu do domu, za to teraz chulaj dusza, wchodzę i wciągam morską bryzę

- jak tu już radzono - weź domowników do sklepu z morszczyzną nie powąchają - oczywiście uwzględnijcie, że tam stężenie zapachu jest kilku-kilkunastokrotnie większe z uwagi na duże ilości zbiorników i wody w nich zawartej

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do kosztów założenie Reefmaxa to prawda jest bliżej 5000 zł....

Startowałem 2 miesiące temu, moim zdaniem nie szalałem, kupowałem w moim przekonaniu tylko must i jeszcze mi daleko (jeśli chodzi o korale) do zapełnienia akwarium. Korale wybierałem najtańsze jakie były z danego gatunku w sklepie. Szczepki kupowałem też na forum.

Jako, że mam jeszcze urlop :laughing: i trochę czasu, więc postanowiłem to lekko podsumować :

Reefmax+szafka 1550 JBL Precision Hydrometer 77 Siatka 7 Skrobak JBL Aqua-T Triumph 68 Odmulacz mały 15 Szczypce 50 cm 15 JBL Floaty II Czyścik Mały 39 Testy Salifert NO2, NO3, PO4, Ca, ph, kh 197 Żywa skała 10 kg 390 Podłoże Nature's Ocean 9 kg 115 Dolewka Tuzne Osmolator Universal 3155 660 Baniak do dolewki 20 l 25 Seachem Matrix 500 ml

45 Seachem Purigen 100ml 51 Seachem Chemi-Pure Elite 6,5oz (184g) 46 JBL Symec wata filtracyjna 250 g 18 Hydor Koralia Nano Evolution 1600 139 Świetlówka zamiast jednej Aquael 10000k 50 Sól Aquarium Systems Instant Ocean 8 kg 87 Pompa do mieszania soli Resun Waver-4000 69 Grzałka do mieszania soli 35 Pokarm dla ryb 35 Ryby-2 błazenki+2 po 35 zł 160 Krewetka czyszcząca +3 kraby(mitrax i 2 pustelniki) 170 Ślimaki 75 Jeden pokarm dla korali 50 Stabilizaotr ph+kh 50 Sarco 80 Euphyllia 80 Ricordea 100 3 różne małe Zoa 130 5 szczepek z forum 100 4728 zł

Na korale niestety jeszcze przyjdzie mi wydać, jak mówiłem kupuje te najmniejsze i najtańsze. Sprzęt też bez szaleństwa. Nie policzyłem jeszcze filtra RO, bakterii na start, kilku akcesorii jak strzykawki, ale dolewke mam wypas(choć szukałem i nie znalazłem tańszej spełniąjacej kryteria bezpieczeństwa i kompletnej), więc niech będzie, że się kompensuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

> Drugą rzeczą która mnie wstrzymuje i o którą chciałbym zapytać posiadaczy ReefMaxów to ewentualny zapach jaki generują.

Mój reefmax nie śmierdzi, więc tego nie powinieneś się obawiać. Musisz być tylko gotowy, że to koszt większy niż sam baniak, ale hobby musi kosztować i naprawdę warto!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnóstwa rzeczy bym nie kupował - jakiejs tam chemii dodatkowo..no chyba ze bym musiał jakby cos sie pieprzylo.. a tak to tylko bakterie na start, pokarm dla ryb i korali,,. no i duzy zestaw testów taki w walizce za 150 zł. A na RO wolalbym mniej wywalic - na allegro RO+DI jest za 350 zł. Z drugiej strony mało dales za korale - jabym pewnie wiecej wywalił, szczegolnie ze nie bralbym Zoa.

a ta swietlówke czemu wymieniales, skoro jeszcze pewnie dziala ta z zestawu?

Mam prosbe do jakiegos posiadacza Reefmaxa ktory ma juz ustabilizowany zbiornik od dlugiego czasu i tam wiele nie grzebie - jakie sa srednie miesieczne koszta? Mi wyszlo 100 zl miesiecznie razem z pradem (prad 50 zł/miesiac?) + niespodzianki typu wymiana swietlowki lub smierc (=zakup nowego) jakiegos organizmu. I teraz nie wiem czy wszystko sobie dobrze policzylem...

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta chemia to filtracja/absorbery zamiast plastikowych kulek i w sklepie raczej sugerują, że bez tego nie ma co zaczynać,a te kulki wywalić.

Dwie świetłowki Aquael 10000k dawały zbyt dużo żółtego światła, które moim zdaniem powodowało straszny wykwit glonów. Ja zmieniłem tylko jedną świetlówkę - jak czytałem wątki na forum to raczej wększość szybko decyduje się na zmianę wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie zestaw testów w walizce.Na początek to salifert test na azotany, azotyny i amoniak. Potem Mg i Ca,ewentualnie twardość i pH i fosforany.

Koszt utrzymania jest trudny do określenia bo zależy jak wyglada akwarium czy coś się dzieje itp

Na pewno

pompa w odpieniaczy działa 24/h, podobnie cyrkulacyjne ile biora prądu- zalezy jakie kupisz

wiatraczki są wbudowane kilka wat zależy od temperatury i ustawień

3 świetlówki ok 12 godzin na dobę

Grzałka-zależy od temperatury

podmiany soli też zależy jaka sól, w jakim opakowaniu ile podmieniasz, 10% co tydzień?

koszt jedzenia- bardzo różnie większość miękich nie potrzebuje karmienia. Jakieś małe rybki to pół kostki mrozonki...17 groszy dziennie

Tylko to tak nie działa bo błazenkom może witaminki, a moze ukwiała, a może podnieść twardość, akolor światła nie taki, a grzałka zawodna może inną, amoze dodać mikroelementy a trochę purigenu na fosforany...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do prądu to trochę przesadziłeś moje 250 litrów wynosi 55zł/miesiąc za prąd

A co do ogólnego to zależy ciężko tak określić bo raz masz ładnie i pięknie a tu j** jakaś plaga i musisz wydać dodatkowo 100 czy 2

Z prądem to liczę że się zmieścisz 10-15zł, woda to tak 50 litrów RO na tydzień (to masz jakieś 200 kranówy na tydz.) pokarm dla ryb 4zł/ na miesiąc dla korali to tu jest różnie zależy co chcesz może Cię wyjść 4zł a może i 100 jak będziesz wszystko lał co na rynku:P

świetlówki wymienić 2x w roku (nie mam pojęcia jak koszt)

No i potem to co np a kupie sobie lepszą cyrkulacje, fajnie by było mieć komputer

I na końcu uznajesz że akwarium jest za małe i zakładasz nowe większe :thumbsup:

Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF

http://nano-reef.pl/...us/page__st__60

4718_4730.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnóstwa rzeczy bym nie kupował

I bardzo słusznie. Kupowanie wszystkiego o czym się gdzieś czytało to typowy błąd początkującego.

Ja go też popełniłem podobnie jak wielu z nas. Dopiero później zdajesz sobie sprawę, że masz kilka gratów, których wcale nie używasz.

Pawflo - z całym szacunkiem, ale gdybym teraz zaczynał drugi raz z reefmaxem, to bym nie wydał tyle co ty.

Na kalkulatorze wyskoczyło mi - 1256 pln za rzeczy bez których można się obejść całymi miesiącami ( i są tu tylko graty, bo życie to wiadomo że trzeba kupować, chyba że ktoś lubi puste baniaki). I to tak na szybko.

Nawet testy - przecież azotyny czy amoniaki to na raz czy dwa. Po cholerę kupować od razu testy. Przecież po kilku tygodniach nie ma prawa być tego w baniaku. A żeby to stwierdzić, to można sobie zanieść do sklepu, tam zbadać i zapłacić kilka złotych za test, zamiast go kupować.

Edytowane przez Ironista (wyświetl historię edycji)

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I bardzo słusznie. Kupowanie wszystkiego o czym się gdzieś czytało to typowy błąd początkującego.

Ja go też popełniłem podobnie jak wielu z nas. Dopiero później zdajesz sobie sprawę, że masz kilka gratów, których wcale nie używasz.

Pawflo - z całym szacunkiem, ale gdybym teraz zaczynał drugi raz z reefmaxem, to bym nie wydał tyle co ty.

Na kalkulatorze wyskoczyło mi - 1256 pln za rzeczy bez których można się obejść całymi miesiącami ( i są tu tylko graty, bo życie to wiadomo że trzeba kupować, chyba że ktoś lubi puste baniaki). I to tak na szybko.

Nawet testy - przecież azotyny czy amoniaki to na raz czy dwa. Po cholerę kupować od razu testy. Przecież po kilku tygodniach nie ma prawa być tego w baniaku. A żeby to stwierdzić, to można sobie zanieść do sklepu, tam zbadać i zapłacić kilka złotych za test, zamiast go kupować.

Co do testów to pewnym sensie masz racje, ale z drugiej strony pewnie po okresie dojrzewania są po to, żeby kontrolować czy nic się złego nie dzieje, zwłaszcza w zbiorniku z 80 litrami w obiegu. Abstrahuje, że do sklepu trzeba dojechać, u mnie do najblizszego w dwie strony to 18 km, a to też kosztuje...jak juz liczymy to z nudów policzyłem, że 9,12zł. Z perspektywy czasu to właściwie nie korzystam tylko z odmulacza za 15 zł. Absolutnie nie twierdzę, że nie można taniej i mniej, ale moim zdaniem dolewka(tydzień temu byłem na urlopie) czy lepsza od standardowej reefmaxowej filtracja to pozyje obowiazkowe...tym bardziej, że dzieki wacie nie syfii mi się droższa standardowa fizelina z trzeciej komory. Co do reszty sprzętu - teraz robię wodę na podmianę-przecież nie wyjmę pompy czy grzałki z akwarium na 24h, a dla tego celu kupiłem najtańszy sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"...Co do reszty sprzętu - teraz robię wodę na podmianę-przecież nie wyjmę pompy czy grzałki z akwarium na 24h, a dla tego celu kupiłem najtańszy sprzęt."

A dlaczego nie? :D

A tak poważnie to do podmian używałem falownika z akwarium (ale miałem ich 3) a teraz używam kostki napowietrzającej a grzałki w ogóle nie używam woda jak mi stoi w pokoju ok 18-20h nagrzeje się do 23st a w zimę jak postawie koło kaloryfera to troche więcej

co do testów to NH4 robiłem w labie co miesiąc ale tylko dlatego, że badałem inne parametry tak wystarczy zrobić na pocz raz czy 2 i to powinno wystarczyć

Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF

http://nano-reef.pl/...us/page__st__60

4718_4730.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.