baszurek Zgłoś Napisano 20 Października 2015 (edytowane) Niestety,wiekszy bedzie wiekszy tylko ×2 i masz racje - z poczatku pewnie nie bedzie tak ladnie wygladac,bo tym razem start bedzie na suchej skale (choc kto wie,bo skala wyglada naprawde super). Ale ciesze sie,bo zakladanie nowego akwarium to chyba najfajniejszy etap w tej calej zabawie . Na dniach powinienem miec katownik pod lampe i wtedy wiooooo.... baszurek nadaje mobilnie... Edytowane 20 Października 2015 przez baszurek (wyświetl historię edycji) Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 20 Października 2015 Suchej skały nie ma się co bać. Zalej wodą z działającego baniaka, trochę cierpliwości, koszenia trawy i będzie git. Powiem Ci, ze z noich obserwacji, na ogólny wygląd akwarium, kolory koralowców bardziej wpływa wiek setupu, czyli stabilnosć, ułożenie się poziomów "czegoś tam, Twoja regularność, podmiany, suple itd. Przede wszystkim, woda dopiero co zasolona, różni się znacznie od wody w akwarium. Dopiero życie coś wyciągnie, coś doda i stworzy sobie warunki, w jakich mu będzie najlepiej. Ty mozesz mu tylko pomóc i zbytnio nie przeszkadzać. Daj mu tylko miejsce do zasiedlenia. Trzymam kciuki. Powiem Ci jeszcze na koniec co dla mnie bylo w ostatnim czasie sporym odkryciem. Zawsze wydawało mi się, ze to ja zmieniam warunki zycia w akwarium. I tu się myliłem. Zycie i tak się toczy swoim torem, o ile ja nie spowoduję kataklizmu. To zycie jest tak silne, ze ono raczej wplywa na mnie, wymuszając pewne ruchy. Pomyśl o tym startując na pumeksie :-) . Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czaja Zgłoś Napisano 23 Października 2015 Odpalaj, odpalaj bo świetlówki do testów czekają Cytuj Akwarium 80x45x45 (162L), Światło 6x24W T5, Cyrkulacja 2 x Tunze 6025, Odpieniacz Deltec MCE600. Bez panela i sumpa. Zalane 02.02.2014. Obsada: Chrysiptera Parasema, Pictiochromis paccagnellae, 2 x Amphiprion ocellaris, 2 x Chromis Viridis, Halichoeres melanurus, Ecsenius bicolor, Labroides dimidiatus, Mandaryn wspaniały do tego jakieś miękasy, LPSy, SPSy, 2 x Lysmata amboinensis, ślimaki, rozgwiazda piaskowa, jeżowiec i wężowidła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2016 Pierwsze koty za ploty - poczatki ciut wiekszego sloika:),a w Reefmaxie nie chce sie szyb wyczyscic;). baszurek nadaje mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2016 No w koncu! Już nawet ja zdążyłam się przesiąść na wieksze.A serio to gratulacje. Co planujesz? SPS y? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2016 (edytowane) No fakt,troche do tej przesiadki sie zbieralem;).U Ciebie szkielko ma fajniejszy wymiar,moje niestety jest mniejsze,no i ten komin wewnetrzny po srodku - jesli chodzi o ilosc miejsca,to po wrzuceniu samej skaly juz jest ciasno:P. No,ale wyszlo,jak wyszlo i poki co tak zostanie,oczywiscie na czas jakis;). A co do obsady,to kilka LPS,reszta SPS - 8x24W na taki litraz chyba nie bedzie zle:). No i rybek 6 z RM-a,plus do tego jeszcze 4-5,w tym chyba parka cintus z krewetka pistoletowa:). baszurek nadaje mobilnie... Edytowane 7 Stycznia 2016 przez baszurek (wyświetl historię edycji) Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2016 No niestety nie jest łatwo znaleźć parę i jeszcze krewetke. Ja kupiłam singla, ale już wiem gdzie są krewetki, tylko czekam z zamówieniem na poprawę pogody. A światło rzeczywiście konkretne. Co jeszcze z ryb planujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2016 Jest E.bicolor,Ch.parasema,G.okinawae,P.paccagnellae i 2x A.percula,a w planach właśnie 1 lub 2 C.cintus,N.decora,może parka P.kauderni i kiedyś tam mandaryn . Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Piach zasypany,woda krysztal . Dzis odpalilem ATI Sunpower 8x24W dimmable - jesli chodzi o pierwsze wrazenie,jedyne co moge powiedziec - lampa bajka . baszurek nadaje mobilnie... Edytowane 11 Stycznia 2016 przez baszurek (wyświetl historię edycji) Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2016 Pięknie Jarek, pięknie... tylko weź nie mów że ta pompa w tym centralnym miejscu na szybie już tak na stałe zostaje? Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Pięknie Jarek, pięknie... tylko weź nie mów że ta pompa w tym centralnym miejscu na szybie już tak na stałe zostaje? Czekalem na opinie:P. Doloze jeszcze cos cyrkulacji i wtedy docelowo ustawie. Jednak start na suchej skale to pustynia,no ale wszystkiego trzeba sprobowac.Dzis dopiero odpalilem lampe,wiec jeszcze skala czysciutka,ale nie powinno byc zle,bo byla dosyc czysta (choc na 100% niechlorowana). A jak tam u Ciebie,kiedy rozrabiasz solanke? baszurek nadaje mobilnie... Edytowane 11 Stycznia 2016 przez baszurek (wyświetl historię edycji) Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czaja Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 Skałę miałeś elegancką więc będzie git. A tak w ogóle to odpal nowy wątek na forum dla nowego akwarium Cytuj Akwarium 80x45x45 (162L), Światło 6x24W T5, Cyrkulacja 2 x Tunze 6025, Odpieniacz Deltec MCE600. Bez panela i sumpa. Zalane 02.02.2014. Obsada: Chrysiptera Parasema, Pictiochromis paccagnellae, 2 x Amphiprion ocellaris, 2 x Chromis Viridis, Halichoeres melanurus, Ecsenius bicolor, Labroides dimidiatus, Mandaryn wspaniały do tego jakieś miękasy, LPSy, SPSy, 2 x Lysmata amboinensis, ślimaki, rozgwiazda piaskowa, jeżowiec i wężowidła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 Na razie nudy,nic sie nie dzieje,wiec i nie ma o czym pisac:).Dzis zrobie testy,zdecydowalem sie jednak,jak Neptun przykazal,na kupno Saliferta na NO2 i NH4. baszurek nadaje mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 Bez testow tez bys dal rade. Taki stary wyjadacz zamoczy palca i wie czego brakuje. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 Jarek, ja mam na zbyciu te testy. Muszę tylko zobaczyc datę waznosci, bo mają ze 2 lata :-). Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Bez testow tez bys dal rade. Taki stary wyjadacz zamoczy palca i wie czego brakuje. Dobra,dobra - Stani Ty to masz jednak dowcip pierwsza liga:lol:. Jarek, ja mam na zbyciu te testy. Muszę tylko zobaczyc datę waznosci, bo mają ze 2 lata :-). Piotrek - Piotrek dzieki:),ale juz kupilem.Tylko jeszcze musze obadac jak wyglada proba na NH4 w czystej wodzie,bo z nowego baniaka wlasciwie sie nie barwi,tylko jest metna i nie bardzo wiem,jak to sie ma do skali.Natomiast po obiecana szczepke oczywiscie sie zglosze:P. baszurek nadaje mobilnie... Edytowane 13 Stycznia 2016 przez baszurek (wyświetl historię edycji) Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 He. No wlasnie. Po 2-3 testach przestalem go robic. Zawsze bylo bardziej mętne niż żółte, choć może trochę bylo. Tak z mojego doswiadczenia bardziej istotny jest wzrost NO3 niż spadek NH4 i NO2. To znaczy, ze wszystko idzie w dobrą stronę. Po tym tylko glony i... kupa radochy. Czego Ci życzę ;-) Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 Kosteczka dojrzewa,wczoraj z Jadwigi dotarly koparki:),robota az furczy:D. Deltec SC 1455 tez nie proznuje,NO2,NO3,PO4 - wszystko na zero salifertem:),trzeba powoli robic przekladke. baszurek nadaje mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vvest Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 Zadowolony z koparek? Ja się zastanawiam nad tą http://erybka.pl/product-pol-8484-Valenciennea-sexguttata-S-M.html. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 (edytowane) Sa u mnie dopiero 2 dzien, na razie pracuja z zachowaniem duzej kultury technicznej:),wcinaja mrozonego solowca az milo,a wiec poki co,wsio ok. baszurek nadaje mobilnie... Edytowane 13 Lutego 2016 przez baszurek (wyświetl historię edycji) Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vvest Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 Myślisz że w RM jedna starczy? Czy to http://erybka.pl/product-pol-8487-Valenciennea-puellaris-S-M.html ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 Myślisz że w RM jedna starczy? Czy to http://erybka.pl/product-pol-8487-Valenciennea-puellaris-S-M.html ?? Tak,to ta kopareczka:),moim zdaniem duzo ladniejsza od tej,o ktorej myslisz,no i bardziej sie nadaje do litrazu RM-a. Do RM-a raczej jedna. baszurek nadaje mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tenshuchiyu Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 Nietuzinkowa opowieść wyszła Ci muszę przyznać. Powoli zabierając się do morszczaka, zbieram kasę i wiedzę. Przekopałem sporo tematów o ReefMaxie bo z pewnością od tego baniaczka będę zaczynał i muszę przyznać że ze wszystkich jakie do tej pory widziałem Twoj był chyba numer 1. Jakbyś zabierał się do sprzedaży to daj znać Cx てんしゅちゆ mobilnie z LG G3 Cytuj W regionie Kamigata mają rodzaj zawiązywanych pudełek na drugie śniadanie, których używają tylko jednego dnia oglądając kwiaty. Gdy skończą wyrzucają pudełka i depczą je. Koniec jest ważny dla każdej rzeczy... Zapraszam do mojego tematu : http://nano-reef.pl/...u-z-walbrzycha/Aktualności:26.08.2016 Zaciemnienie .... W baniaku Palythoa, Briareum, Discosoma, Caluastrea, Ślimaki i dzika Xenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 Bardzo mi milo,opowiesci o zakladaniu pierwszego akwarium zawsze sa pisane z pasja,chociazby jak ostatnie opowiesci kolezanki nik@. Ale gdziez mi tam do klasykow i pionierow Reefmaxa...A moj faktycznie niedlugo trafi na gielde,choc sentyment do niego pozostanie na zawsze:). baszurek nadaje mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2016 No i stalo sie - RM baszurka przestal istniec... Raz bylo lepiej,raz gorzej (choc tych pierwszych razow bylo zdecydowanie wiecej),patrzac z perspektywy 3,5 roku nadal twierdze,ze Reefmax to bardzo fajny zestaw dla poczatkujacego,a sentyment do niego i zwiazanej z nim mojej pierwszej morskiej przygody zostanie na zawsze . baszurek nadaje mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach