Skocz do zawartości
WolfAtTheDoor

ReefMax vs, Red Sea Max 130d - co lepsze?

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi i estetykę to dla mnie ładniej się prezentuje RSM 130d, ale nie wiem jak z pozostałymi sprawami (oswietlenie, pompy, kultura pracy - efektywnosc i glosnosc sprzetu etc.)... ogolnie RSM na tym forum jest bardzo skapo przedstawiony - nie potrafie znalezc zadnych jednoznacznych informacji czy warto postawic na ten sprzet?

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

oświetlenie 2x 48W LED DIY (ze wschodami i zachodami), cyrkulacja 2x TUNZE 6015, odpieniacz HYDOR SlimSkim 135.35, pompka HYDOR Pico Evolution 1000, dolewka AQUA-TREND Shark, grzałka Jager 100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za cene RM a tym bardziej RSM jestes w stanei zlozyc zestaw na znacznie lepszym sprzecie - I TO Z SUMPEM

Redseamax ma tylko jedna wade pomijajac cene. Oswietlenie na Power Compact, wybor swietlwek przktycznie zaden. Wiele osob pyta szuka, a potem zmienia zestaw. O RM znajdziesz na forum chyba wszystko. Dla mnie RSM jest bardziej funkjonalny, dopracowany, ladniejszy

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i znowu sie zaczyna - to co we wczesniejszych takich tematach przeczytalem - ktos pyta o RSM a 90% odpowiedzi to "za ta cene jestes w stanie zrobic samemu lepszy". Nie chciałbym na ten temat rozmawiac - założmy ze mam 2 lewe rece, nie umiem majsterkowac i ze nie mam czasu - dlatego chce gotowca. A czy taniej by to wyszlo samemu? Watpie, mialbym lepsze poszczegolne elementy ale calosc moglaby wyjsc jeszcze drozej. Pytalem ostatnio pewna osobe ktora sobie wykonala piekne akwarium o podobym litrarzu - za wszystko wyszlo ok. 5000 zł.

No chyba ze se zrobisz byle jakie akwarium z sumpem po puszce z farby... widzialem juz takie solniczki i szczerze nie rozumiem tego - w srodku ktos ma zycie za powiedzmy 5000 a akwarium psujace caly efekt wizualny warte 3 stówy (nie mowie o odpieniaczu itd tylko o samym szkle). To tak jakby do malucha kupowac skórę.

"Oswietlenie na Power Compact, wybor swietlwek przktycznie zaden"

moglbys cos wiecej powiedziec na ten temat?

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

oświetlenie 2x 48W LED DIY (ze wschodami i zachodami), cyrkulacja 2x TUNZE 6015, odpieniacz HYDOR SlimSkim 135.35, pompka HYDOR Pico Evolution 1000, dolewka AQUA-TREND Shark, grzałka Jager 100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca się zgodzę, że nie ma wyboru świetlówek, bo są...myślę Grzegorz, że bardziej chodziło Ci o to, że można dać tylko dwie rury, a to ogranicza dostępność barwy jaką byśmy chcieli uzyskać...ale mimo wszystko tragedii nie ma...zmieniłem ostatnio rury z arcadia 14k i interpet blue moon actinic na arcadia 14k i narva blue2...różnica jest masakryczna, wszystko tak zaczęło świecić, że bajka...

cena zestawu...hmmm w Polsce jest bez sensu...za pół ceny polskiej ściągnąłem sobie z Niemiec...

wady: - jeden wentylator, który nie daje rady w lecie

- na pompy warto założyć przedłużki na wloty

- w wersji 130, pokrywa nie otwiera się, a w zasadzie uchyla, w wersji 130d jest to poprawione

Odnosząc do RM, masz 110L i 20L panel, jak dla mnie te 25L różnicy w powierzchni realnej baniaka to dużo

Edytowane przez enigma17 (wyświetl historię edycji)

pozdrawiam

Maciek

Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !

I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie bardziej chodzi o to ze RSM po prostu w mojej opinii wyglada bardziej profesjonalnie niz Reefmax i jest to taki zbiornik ktory w zupelnosci wystarczylby mi docelowo - moglby stac w salonie i swietnie by sie prezentował.

Natomiast do RM jestem troche zrazony przez subiektywny uraz - opisywalem to w innym temacie

http://nano-reef.pl/topic/49517-nowy-model-reefmaxa/

Jednak nadal uwazam ze ReefMax pod wzgledem cena/jakosc wypada najleopiej.. ale wlasnie tu pojawi sie ten dylemat czy nie warto 1000 zł wiecej uzbierac na chcby uzywany RSM.

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chodzi o Arcadie to produkcja skonczyla sie 3 lata temu. Jesli komus udalo sie gdzies kupic to szczesciaz do czasu wyczrpania zapasow. W UK od dobrych dwoch lat nie nie moge ich znalze, a to rodzimy producent. Szkoda, robili swietne rury.

Interpet moim zdaniem to nieporozumienie .Chyba ze zmienilo sie cos przez osotatnie kilka miesicy kiedy testowalem ich swietlowki ostatni raz. Swietlowki Red Sea Max to samo, np 50/50 niebiesk/ biala pod odblysnikiem daje zielona poswiate. Narvy w reku nie mialem wiec sie nie wypowiem.

Co co do ceny RSM w UK mozna wyhaczyc juz za 377 funtow z tym ze odbior tylko osobisty.

http://www.discounte...-UKP125063.html

Akwaria Fuval vicenza maja otwory pod srubunki. Dla niektorych wada jest to ze jst gieta szyba no i napewno trzeba dolozyc swiatla. Ale do szafki udzie upchac sumpa i ma sie bardzo elegancki zestaw przerobiony na morski.

Edytowane przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji)

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybyś chciał kupić to zaczekaj jeszcze chwilkę :) Reef Max XL za niedługo będzie dostępny, może być kuriozalny postęp.

4715_4728.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten ReefMax XL ma 300 litrów - nie na moja kieszen.

ja wstepnie rozgladam sie za 100-130 litrowym kompakten.

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znałem wcześniej czegoś takiego jak interpet, teraz już też wiem, że to pomyłka...narve polecam z czystym sumieniem, kolor bomba, oryginały są dobre na pierwszy rok...a arcadia jest u nas wciąż dostępna

pozdrawiam

Maciek

Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !

I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.