VITUL2 Zgłoś Napisano 15 Października 2012 witam. Borykam sie z glonami od samego startu. Akwa ruszyło w czerwcu, i liczylem ze glony zaczną ustępować. Zamiast zieleniny mam w ciagle te gluty. Ostatnio zaciemnialem 3 dni ale wystarczyly 4h swiatla i powrocilo. Wdlg, mnie to dino z cyjano ale prosze o wasza opinie. pozdr. Cytuj 360l+120lsump,beast1200,TUNZE 6045+jvp102,NJ4500,LED CREE 4X12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek1oo Zgłoś Napisano 15 Października 2012 Na moje oko to dino albo okrzemki. Cytuj 500 litrów, Deltec, Lampa - 150W LED, http://nano-reef.pl/...25l-z-mikolowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 15 Października 2012 Wygląda na dino, poszukaj o zwalczaniu na forum. Czy przy zaciemnieniu miałeś zakryty cały zbiornik i jak szybko wróciłeś z pełnym świeceniem? Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
patersan Zgłoś Napisano 15 Października 2012 Ile wynosi NO3? Lejesz wodke? Jak nie, to zacznij... Wysyłane z mojego HTC HD2 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Perc 90 - 270L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Midboss Zgłoś Napisano 15 Października 2012 Wg mnie to są okrzemki. Jeżeli nie ustępują to warto sprawdzić jakość wody RO używanej do podmian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 15 Października 2012 Tez to przerabiałem i stawiam na jakość wody po RoDi,sprzwdził bym ile ma TDS i wymienił filtry,potem do filtra cos na krzemiany i powinno się rozejść,jeszcze ograniczył bym świecenie na jakiś czas,a nie zmieniałeś oświetlenia ostatnio na mocniejsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VITUL2 Zgłoś Napisano 15 Października 2012 Co do RO to wymienialem wkłady i zywice z 2 miesiące temu- trochę od tego czasu się poprawiło.światła nie zmienialem, zaciemnienie przez 3 dni zasłonięte akwa. Nic nie leje na razie, rozumiem że wódka to zamiast bakterii? Cytuj 360l+120lsump,beast1200,TUNZE 6045+jvp102,NJ4500,LED CREE 4X12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 15 Października 2012 Nie odpowiedziałeś-jak szybko wróciłeś do pełnego świecenia? Istotne jest, żeby robić to stopniowo i powoli. Jeżeli po wymianie żywicy było lepiej, to sprawdź wodę po RO/DI i na wszelki wypadek również solankę do podmian pod kątem krzemianów. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VITUL2 Zgłoś Napisano 15 Października 2012 Po 3 dniach zaciemnienia zacząłem świecić 4h dziennie ok 100w led na 360 l Cytuj 360l+120lsump,beast1200,TUNZE 6045+jvp102,NJ4500,LED CREE 4X12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
patersan Zgłoś Napisano 15 Października 2012 Nic nie leje na razie, rozumiem że wódka to zamiast bakterii? Tak, jako pozywka dla bakterii... Niektorzy leja to i to. Bakterie najlepiej przy podmianie, ale podmiane bym odpuscil. Odpieniacz na mokro i po 4 dniach sam stwierdzisz, czy cos ubywa. Wysyłane z mojego HTC HD2 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Perc 90 - 270L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 15 Października 2012 O matko aleś sobie dino wychodował . Przy takiej ilości to już tylko chyba ultra algea Cię ratuje. Miałem to badziewie dwa razy po przemeblowaniu skały przy praktycznie zerowych no3 i po4 więc nie uzależniałbym tak do końca pojawienia się dino od jakości wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 15 Października 2012 Po 3 dniach zaciemnienia zacząłem świecić 4h dziennie ok 100w led na 360 l Lepiej zacząć od jeszcze niższych mocy i świecenia 0,5-1h dziennie niebieskim, dodając 0,5-1h każdego kolejnego dnia, powoli dodając białe światło. Sprawdź dla spokoju krzemiany jak pisałem, przy kiepskiej instalacji wodociągowej żywica może nie wyłapać całego SIO4. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 15 Października 2012 (edytowane) Kapuchy popatrz na fotki, jeśli kolega jeszcze trochę poczeka to bedzie mogł zrobić restart bo to cholerstwo zadusi wszystko. Jesli po zaciemnieniu szybko wraca to na bank dino. Krzemiany może sobie sprawdzić dla spokojnej głowy, ale tak naprawdę nie wiadomo co krzemiany mają wspólnego z dino, poglad taki może panować przez mylne oreślenie plagi dino/okrzemki. Sa tacy co twierdzą że algea na dino nie dziala, ja twierdze że działa, a jeśli nie zadziałała to nie mieli dino tylko okrzemki. Ogolnie dino to trudny przeciwnik i można koledze tylko współczuć. VITUL2 kup ultra algea x, odessij wieczorem ile się da i lej co drugi dzień według instrukcji. Po około 5-8 dawce dino powinno zaczac zdychać, na tym etapie powinno się robić szare, możesz je wtedy odsysać i po przefiltrowaniu wodę z powrotem do akwa(ja używam zwykłego durszlaka/sitka wypełlnionego watoliną, durszlak do sumpa i oczyszczona woda wraca do obiegu) Z mojego doświadczenia wężowidła kiepsko znoszą tą chemię, więc jeśli posiadasz to oddaj na czas kuracji. Edytowane 15 Października 2012 przez Artur32 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
salamander74 Zgłoś Napisano 15 Października 2012 Ciekawi mnie tylko brak glutów jeśli to dino. Sam pamiętam jak z tym walczyłem. Zmieniłem sól z Kenta na IO i co drugi dzień odsysałem i przelewałem przez watę. Także było tego u mnie sporo. Był moment że chciałem się poddać, ale nie dałem za wygraną. Zaostrzyłem 10 - 12 cm kawałek wężyka z osmozy, połączyłem to z wężem gumowym i systematycznie tym zaostrzonym pazurkiem skrobałem skałę. Warto było walczyć. Cytuj 160 litrów (100X40X40), Ok. 12kg skały (start na suchej), 4X39W, Deltec MCE600, 2X Aquael 2600. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 15 Października 2012 Jesli po zaciemnieniu szybko wraca to na bank dino. Krzemiany może sobie sprawdzić dla spokojnej głowy, ale tak naprawdę nie wiadomo co krzemiany mają wspólnego z dino, poglad taki może panować przez mylne oreślenie plagi dino/okrzemki. Nie zgodzę się, zaciemnienie to ważna metoda walki z dino i bardzo wiele osób wygrało z tym dziadostwem właśnie w taki sposób (ze mną włącznie). Dino i okrzemki to różne plagi, które dość ciężko rozróżnić. Warto przeczytać walkę z dino twistmana oraz opis plag, zwanych ogólnie brown-slime alge, jest tam masa przydatnych informacji, sporo wyjaśniających w dinookrzemkowym zamieszaniu. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 15 Października 2012 U mnie gluty z babelkami gazu tworzyły się w miejscu słabszej cyrkulacji, w pozostałych miejscach dino miało postać długich wlosów i pajeczyny na szybach, a na skale i piachu korzucha. Ciekawi mnie tylko brak glutów jeśli to dino. Sam pamiętam jak z tym walczyłem. Zmieniłem sól z Kenta na IO i co drugi dzień odsysałem i przelewałem przez watę. Także było tego u mnie sporo. Był moment że chciałem się poddać, ale nie dałem za wygraną. Zaostrzyłem 10 - 12 cm kawałek wężyka z osmozy, połączyłem to z wężem gumowym i systematycznie tym zaostrzonym pazurkiem skrobałem skałę. Warto było walczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 15 Października 2012 Nie twierdzę ze zaciemnienie nie działa, stwierdziłem tylko że jesli po zaciemnieniu wraca to napewno dino(Ci co mieli wiedza ze rano jest tego dużo mniej) Ja u siebie pomimo że zastosowałem chemię też zaciemniłem na dwa dni żeby to cholerstwo jeszcze bardziej osłabić.U siebie przy SPS na dłuższe zaciemnienie raczej nie mogłem sobie pozwolić. Biorąc pod uwagę że było tego z każdym dniem więcej zdecydowałem się na chemie i nie żałuję swojej decyzji,po dwóch tygodniach miałem czysto. Nie zgodzę się, zaciemnienie to ważna metoda walki z dino i bardzo wiele osób wygrało z tym dziadostwem właśnie w taki sposób (ze mną włącznie). Dino i okrzemki to różne plagi, które dość ciężko rozróżnić. Warto przeczytać walkę z dino twistmana oraz opis plag, zwanych ogólnie brown-slime alge, jest tam masa przydatnych informacji, sporo wyjaśniających w dinookrzemkowym zamieszaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VITUL2 Zgłoś Napisano 16 Października 2012 dobra to plan na razie jest taki- ograniczam swiecenie, leje wodke, wrzucam absorber krzemianow i czekam. Cytuj 360l+120lsump,beast1200,TUNZE 6045+jvp102,NJ4500,LED CREE 4X12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VITUL2 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2012 no więc tak jak pisałem tak zrobilem;) Po trzech tygodniach woda jest bardzo klarowna, niestety dino się trzyma:/ pod koniec dnia cały piasek jest w tym g..wnie a rano praktycznie nic nie ma... na skałach i koralach niestety tez się trzyma, co jakis czas czyszczę ale pojawia się znowu. Zastanawiam się nad kolejnym zaciemnieniem. Cytuj 360l+120lsump,beast1200,TUNZE 6045+jvp102,NJ4500,LED CREE 4X12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VITUL2 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2012 niestesty nie dało to spodziewanych efektów. Sięgnąłem po Algeax, dozuje od poniedziałku. Dam znać czy pomogło Cytuj 360l+120lsump,beast1200,TUNZE 6045+jvp102,NJ4500,LED CREE 4X12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raf Zgłoś Napisano 14 Listopada 2012 U mnie pomogło ale dopiero pod koniec kuracji zrobiłem zaciemnienie z podwójna dawka algea to wykończylo dino na dobre.Rozlorzylem dawkę algea Na cykl co 6 godzin i pomoglo zaciemnialem na 32 g No i konkretnie odessalem przed zaciemnienem. Zaciemnienie tez konkretne kartonami najlepiej aby nic sie nie dostało światła. Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raf Zgłoś Napisano 14 Listopada 2012 Oraz wyciągnij węgiel i absorbery za czas kuracjii algea pozdro i powodzenia GL HF Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VITUL2 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2012 tak wyciagnalem wszystkie absorbery. Jade juz prawie tydzien na samej aktynice, woda sie poprawia, jest duza róznica. zastanawiam sie czy powoli nie włączać białego podczas kuracji algea czy poczekać na samej aktynice do konca. Cytuj 360l+120lsump,beast1200,TUNZE 6045+jvp102,NJ4500,LED CREE 4X12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raf Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 Jak sie wycofuje to możesz dodać delikatnie Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiekeg3 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 No i jak tam panowie walka z Dino ??? Ja wlasnie dzis zaczalem swoje zaciemnienie .... Co prawda u mnie tego cholerstwa jest moze 20 % z tego co widzialem na zdjeciu ale watro zaczac zanim sie rozprzestrzeni ... za dwa dni zobaczymy co zastane po odslonieciu zbiornika.... Jak narazie nie leje nic ... jedynie zaciemnienie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach