Gość buczi82 Zgłoś Napisano 17 Października 2012 (edytowane) Od paru tyg mam problem z przymocowaniem zoa do czegokolwiek... mala kolonia, ladne kolory i szkoda zeby gdzies mi zaginela, a nie raz jej szukalem pare dni, czaem wleci pod skale a czesem nie mam pojecia gdzie jest... probowalem na szpilke, ale nic to nie daje, nie chce sie przyczepic, no chyba ze sie nie przyczepi to co innego... Jakis patent ? Kiedys sarco przyczepialem za pomoca siateczki i gumki, ale nie wiem czy w przypadku zoa mozna takie cos zastosowac.... Edytowane 17 Października 2012 przez buczi82 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skala Zgłoś Napisano 17 Października 2012 Super glut Cytuj Akwarium 112L 80x35x40 + 22L sump Odpieniacz DIY, Oświetlenie: 2x24W T5, 21W Led Cyrkulacja :Koralia nano 900, JVP-100 2500L.Jakis sunsun 650L Obieg: Eheim 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 17 Października 2012 Możesz wrzucić zoa np. do szklaneczki z grysem koralowym, a jak już się do niego przyrosną-grys klejem do skał i zoa zamocowane Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość buczi82 Zgłoś Napisano 17 Października 2012 Ok dzieki wielkie, bede probowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 17 Października 2012 Wyjmij zoa, wyjmij kawałek skałki, osusz skałkę, delikatnie osusz podstawę zoa, kropelka kropelki w żelu, przyłóż (oczywiście stopą do dołu), delikatnie dociśnij, poczekaj ze 2-3 minuty i chlup do baniaka, nie polecam zwykłego super glue, bo ucieka w pory na skale... Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość buczi82 Zgłoś Napisano 17 Października 2012 Problem w tym ze ta kolonia nie ma podstawy(stopy) :/ cala dookola w glowkach, chcialem na gumke, ale nie ma jak... rano bede musial dokladnie ja obejrzec... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 18 Października 2012 Pisząc "stopa" miałem na myśli dół grzybka, czyli jak masz całą kolonię bez skałki, to przyklejasz całą kolonię delikatnie na żel Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość buczi82 Zgłoś Napisano 18 Października 2012 Tak wiem,ale problem w tym ze tam nie ma msca wolnego, wszedzie sa glowki, z kazdej strony... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 18 Października 2012 Znajdź miejsce gdzie schodzą się wszystkie główki, to będzie punkt, którym dasz do dołu... Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość buczi82 Zgłoś Napisano 18 Października 2012 Jeszcze jedno pytanie, czy musi byc super glue czy moze byc inny, nie wiem czy w uk jest akurat taki sam klej jak w pl, no i teraz do sklepu raczej leciec nie bede, w garazu mam jakis dwu skladnikowy w zelu, do pvc i jakis inny do plastiku, czy ktorys z tych by sie nadal, czy musi to byc super glue ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
golob1210 Zgłoś Napisano 18 Października 2012 Zamiast super glue może być pattex w żelu,sam nim kleje Cytuj Reefmax - T5 2x15k Sylvania Marinestar + 1x Giesemann Actynic+ + 40w LED Royal blue, Odpieniacz Hydor slimskim nano 135.35, Jebao RW4 + JVP 110 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość buczi82 Zgłoś Napisano 18 Października 2012 Nie mam patexu, a zaraz do pracy wychodze :/ bede musial poczekac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 18 Października 2012 (edytowane) Ważne aby był to 100% cyjanoakyl, bez dodatków, a żel proponowany jest, bo wygodniejszy w użyciu... http://www.google.pl/search?hl=pl&q=cyjanoakryl+klej+uk&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bpcl=35440803&biw=1525&bih=702&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=RuB_UOGgEMHJtAbarYGYAg#um=1&hl=pl&tbm=isch&sa=1&q=cyanoacrylate+glue&oq=cyanoacrylate+glue&gs_l=img.3..0i19.12210.21995.0.22146.16.10.4.1.1.0.289.1578.1j8j1.10.0...0.0...1c.1.4iKoVyU2Ubo&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=bb64a815aabe7b0f&bpcl=35440803&biw=1525&bih=702 Edytowane 18 Października 2012 przez enigma17 (wyświetl historię edycji) Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość buczi82 Zgłoś Napisano 18 Października 2012 Wyciagnalem kawalek skaly, przykleilem I przybilem igla, doslownie hehe teraz nie odpadnie, oczywiacie igla nie prosto w glowe, tylko na laczeniu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 18 Października 2012 hehehe igłę już mogłeś sobie darować i dać w mniejszą cyrkulację....ale spoko dadzą sobie radę, tylko wyciągnij za 2-3 dni ,cobyś nie zapomniał... Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość buczi82 Zgłoś Napisano 18 Października 2012 W sumie dobrze ze dalem igle, wlasnie zobaczylem ze sie odkleila, trzyma sie na igle, w sobote wyciagne, mam nadzieje ze bedzie sie trzymac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 18 Października 2012 Cyjanoakryl w zelu to dobra metoda, ale ta którą proponuje kapuhy też działa. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 18 Października 2012 przepraszam że z innej beczki ale to też dotyczy zoasów mianowicie zakupiłem kilka zoa 1,5 tygodnia temu i do tej pory się nie otworzyły co może być przyczyną ? za mało światła, za duza cyrkulacja może coś innego a do tematu igly gumki to kicha najleprzy super glue ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 18 Października 2012 (edytowane) przepraszam że z innej beczki ale to też dotyczy zoasów mianowicie zakupiłem kilka zoa 1,5 tygodnia temu i do tej pory się nie otworzyły co może być przyczyną ? za mało światła, za duza cyrkulacja może coś innego a do tematu igly gumki to kicha najleprzy super glue ! stres po zbyt krótkiej aklimatyzacji,może jakieś ślimaki które sobie na nim żerują albo zbyt czysta woda wyjałowiona,masz w stopie NO3=0 a zoasy nie lubią takich warunków.A co do sposobu to gumka jak najbardziej,jak nie masz jak chwycić to wbijasz igły w skałę na przeciwko siebie tak żeby gumkę można było naciągnąć w środek dajesz zoa i naciągasz na igły gumkę i zoasek w środek i nie ma bata żeby wyleciał. Edytowane 18 Października 2012 przez bober6662 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 19 Października 2012 1,5 tygodnia to dużo, co do aklimatyzacji to mam inne zdanie na ten temat , niskie mg i niewykrywalne no3 to też niepokojące sygnały, przestaw je w inne miejsce i zobacz czy to przyniesie skutek, a najlepiej to jakbyś dał fotkę, na pewno coś więcej da się wtedy powiedzieć... Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość buczi82 Zgłoś Napisano 19 Października 2012 Mona zaoa powoli.sie otwiera, ale nie jest to co wczesniej, moze jednak ja odczepie I dam w martwa strefe... sorka za bledy jak sa, ale % leca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 20 Października 2012 niskie Mg się zgadza ale NO3 to ja mam 10 ile czasu może trwać taki foch zoasów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 20 Października 2012 Zobacz jeszcze tutaj może znajdziesz jakiś związek:http://www.coralpedia.com/articles004.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 20 Października 2012 Wysokie no3 też nie dobrze na coralpedia.com znajdziesz różne choroby, link powyżej przedstawia jedną z nich, tzw. zoapox...spróbuj przestawić w inne miejsce i dać jakieś aminokwasy, może pomóc...a jak już wcześniej pisałem najlepiej daj fotkę... Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość buczi82 Zgłoś Napisano 21 Października 2012 (edytowane) ...a juz mysalem ze sie przyczepila ehhh nic zostawie ja gdzies w martwej strefie, tylko niepotrzebnie klej dawalem, dolne polipy nie chca sie teraz otwierac szkoda zwierzaka... jednak klej nie jest najlepszym rozwiazaniem... Edytowane 21 Października 2012 przez buczi82 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach