hubertk Zgłoś Napisano 26 Października 2012 Akwaryści sam nie wiem w którym dziale dlatego zaryzykowałem tu. W niedzielę kupuję od kolegi z forum skałę do nowego akwa. Ale okazało się, że stolarze z szafami przyjadą tydzień później i muszę jakoś przechować 20 kg skały. Jak to zrobić czy mogę wrzucić do wiadra i zalać np wodą z podmianki i dodać resztę samej ro/di, czy może samą czystą ro/di zalać. Czy jak będę trzymał to w kotłowni gdzie jest około 23 stopni to mam wsadzić tam grzałkę do tej wody z tą skałą czy nie, czy wrzucić tam brzęczyk żeby trochę napowietrzać czy zostawić po prostu samą wodę i już. Radźcie, plisss h Cytuj 120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 26 Października 2012 jak zalejesz rodi to wybijesz wszystko na tej skale, jak chcesz jakies bakteryjne zycie zachowac to trzymaj w solance z ruchem wody, najlepiej podgrzej do 25stopni Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
biologista Zgłoś Napisano 26 Października 2012 Wrzuć skałę do pojemnika, zalej solanką ( nie samą wodą RO! ), wrzuć coś co bedzie mieszało wodę i tyle Grzałki tam, nie potrzeba. Cytuj Akwarium - miejsce ciekawych przemian Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 26 Października 2012 Przez ponad miesiąc trzymałem w solance całą beczkę 120 litrów z cyrkulacją bez grzałki (było) i nic się złego nie stało. Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chmielu243 Zgłoś Napisano 26 Października 2012 Do wiadra solanke,cyrkulację i czymś zabespiecz od góry jak ma być w kotłowni po co ci dodatkowy syf w skale Cytuj Red sea max 250 ........ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach