Skocz do zawartości
Marcin14

Zapowietrzanie się przelewu (rurki) i jaka cyrkulacja do 112L

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem, od ponad roku męczę się z przelewem. Przelew zrobiony z rurek (jak pudełko przelewowe tylko z rurek PCV). Rurki to 3/4" do zimnej wody. Problem w tym, że po odpowietrzeniu przelewu, po ok 1-2 tygodniach przelew się zapowietrza. Kiedyś miałem niższe akwarium i przelew (część w akwarium) była krótsza, po przełożeniu do wyższego baniaka i wydłużeniu (maksymalnie ile się dało) przelew nie zapowietrza się po 5 dniach jak miało to miejsce wcześniej, ale po 1-2 tygodniach. Powiedzcie mi, co może być przyczyną. Acha... na wlocie do przelewu mam pasek platikowy (z kotnika dla ryb) żeby mi jakiś ślimak albo coś innego nie zatkało przelewu. Przez przelew woda płynie z wydajnością (+/-) 110-120l/h. Może zwiększyć przepływ wody przez przelew? Tylko wolał bym mieć 100% pewności, bo musiał bym kupić nową pompkę... Co do tego zabezpieczenia przed zwierzakami-nie wiem czy w tym tkwi po części problem, czy nie ma to znaczenia. Fajnie by było, jak bym nie musiał się już z tym męczyć, bo żeby to odpowietrzyć muszę ściągać szyby ze szczepkarium (do szczepkarium płynie woda z przelewu-szczepkarium stoi pod baniakiem), wszystkie lampy ze szczepkarium no i bawić się w przelewanie wody (gromadzenie nadmiaru w baniaku, żeby było co zassać).

Mam jeszcze pytanie co do cyrkulacji. Mam resuny (2000 i 4000) oraz koralię nano evo 900. Resuny zaczynają po roku "siadać" i raz startują, raz nie, drugi raz w przeciwnym kierunku osłonki ledwo się trzymają itp. więc krótko mówiąc są do wymiany. Chcę kupić raz a porządnie i mieć "św. spokój". Koralię bym zostawił, ale coś do tej koralii bym chciał dokupić i zastanawiałem się nad tunze 6015. Nie wiem tylko, czy będzie wystarczająco mocny. W baniaku są miękkie, LPSy i SPSy. Po bokach baniaka miękkie, na środku SPSy i z przodu LPSy. Koralia będzie bardziej dodatkiem do manipulacji prądami wody, ale potrzebuję coś, co mi napędzi całą wodę.

Post 119-ostatnie zdjęcia.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam taki sam przelew i tylko raz mi się zapowietrzył ja mi się rozszczelnił .wężyk odpowietrzający (5 miesięcy)

Na wierzchołku przelewu mam wklejony weżyk taki silikonowy do napowierzaczy

Na końcu wężyka mam zaworek przeciwzwrotny za 3 złocisze i dodatkowo wszystko jest w sumpie pod wodą

Ta jest chyba najlepsze moim zdanie rozwiązanie w tych przelewach z pcv

Jak wyłączam pompę i potem ją włączam zawsze działa nic się ne zapowietrza

nieraz w nocy wlączam obieg na minimalny przepływ i też nic się nie zapowietrza

Też mam z 3/4 cala

Pozdrawiam

Akwarium 112L 80x35x40 + 22L sump

Odpieniacz DIY,

Oświetlenie: 2x24W T5, 21W Led

Cyrkulacja :Koralia nano 900, JVP-100 2500L.Jakis sunsun 650L

Obieg: Eheim 1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałem już szczelność, poza tym, rurki wchodziły ciasno i są klejone. Dzięki za pomysł. Zastanawiam się teraz tylko jak to będzie z tym zaworkiem, bo te w zoologicznych wcale nie są takie szczelne w jedną stronę, zawsze coś przepuszczają... Chyba, że kupić jakiś przemysłowy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego go wkładam do wody rurkę oczywście na początku odpowietrzam (czytaj zasysasz ustami aż woda zaczyna lecieć potem zaworek i do wody nie ma siły musi być ok

też miałem ten problem :)

Odpieniacz DIY,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa... no chyba, że tak, teraz rozumiem :)

A wężyk Ci się nie wyrywa? Zastanawiam się nad tym, żeby zaworek bezpośrednio przykleić do rurki, było by to sztywniejsze i zapobiegało by to ew. wyrwaniu/rozszczelnieniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak bedzie lepiej z tym zaworkiem ale ja mam pokrywe i mi sie nie miesci

a ty jak odpowietrzasz?

ps wezyk mam na silkon akwarystyczny przyklejony

Edytowane przez Skala (wyświetl historię edycji)

Odpieniacz DIY,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zatykam wylot z przelewu w szczepkarium i poprzez tą pionową rurkę (ta poza baniakiem) zasysam. To jest jedyny sposób... Ja też mam pokrywę, ale u mnie kolanko jest już na szybie więc mam dużo miejsca.

EDIT:

Acha... zapomniałem... na przejściu przez szybę mam najpierw kolanko 90*, a później dwa kolanka po 45*, żeby trochę przesunąć przelew od baniaka... Może w tym tkwi problem??

Edytowane przez Marcin14 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka cyrkulacja najlepiej sprawdziła by się w moim zbiorniku? (opis I post)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.