Walker Zgłoś Napisano 28 Października 2012 Jako ze moja euphylia sporo podrosla i zaczyna mocno rozrabiac przyszedł czas na przecięcie kilku główkę tylko nie bardzo wiem czym i jak ją ciąć żeby nie uszkodzić korala. Dlatego bardzo proszę bardziej doświadczonych kolegów o instrukcje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 28 Października 2012 Zajrzyj na YouTube jest parę fajnych filmów o cięciu euphilii. Zabieg prosty do wykonania. Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek Ch Zgłoś Napisano 28 Października 2012 Szukajka forumowa i google padło? http://nano-reef.pl/topic/49862-euphyllia-jak-podzielic/page__hl__%2Bjak+%2Bpodzieli%E6 Cytuj http://www.brch-lampy.pl.tl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 28 Października 2012 brzeszczot i heya Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kotangch Zgłoś Napisano 28 Października 2012 Cęgi do cięcia drutu radzą sobie świetnie. Cytuj 300l w obiegu. maxspect razor 160w, aqua nova ncm-3500, 2x tunze 6045, aquaspec white skim 200 z pompą w body. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kmirko Zgłoś Napisano 28 Października 2012 Jak masz wprawę to i siekierą porobi A tak na poważnie to precyzyjne cięcie można uzyskać dremelem. Cytuj *Moja Rafka 200 l* (zlikwidowana z końcem 2016) 100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg Sprzedam wąż silikonowy 32 mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 28 Października 2012 Pytanie podstawowe jaka to Euphyllia? Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 28 Października 2012 Pytanie podstawowe jaka to Euphyllia? Euphyllia paraancora Tylko problem polega na tym że nie rośnie tak jak te dzielone na filmikach z YT tylko jest strasznie zwartą kulą i ciężko dopatrzeć się nawet ile ma główek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kmirko Zgłoś Napisano 28 Października 2012 Po zgaszeniu światła powinny się skurczyć, widać wtedy wapienne szyjki szkieletu. Cytuj *Moja Rafka 200 l* (zlikwidowana z końcem 2016) 100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg Sprzedam wąż silikonowy 32 mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 28 Października 2012 Po zgaszeniu światła powinny się skurczyć, widać wtedy wapienne szyjki szkieletu. Po zgaszeniu światła to się małpa rozciąga jak guma w gaciach i parzy wszystko dookoła Jeszcze nie widziałem jej skurczonej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi Zgłoś Napisano 28 Października 2012 Delikatnie ją dotknij, a się skurczy . Wtedy zobaczysz ile i jak ma ułożone główki. Ja jakoś zawsze łamałem ją ....rękoma . Cytuj Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raf Zgłoś Napisano 28 Października 2012 To może tobie się gatunek pomieszał? Wstaw fotkę. Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 29 Października 2012 To może tobie się gatunek pomieszał? Wstaw fotkę. Nie pomyliłem się: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 29 Października 2012 Gdy cialem sekatorem to sie kruszyla. Najfajniej sie tnie katowka (flexem, dremelem) co sie niestety wiaze z wyjmowaniem skaly. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 29 Października 2012 Walker, pomyliłes się Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 29 Października 2012 (edytowane) Gdy cialem sekatorem to sie kruszyla. Najfajniej sie tnie katowka (flexem, dremelem) co sie niestety wiaze z wyjmowaniem skaly. Właśnie tego chciałbym uniknąć bo przyklejona jest do największego kawałka jaki mam w akwa czyli przemeblowanie permanentne . Jest jeszcze opcja najprostsza żeby oderwać ją od skały ale trochę mi szkoda @Seb - zaskocz mnie Edytowane 29 Października 2012 przez wa1ker (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 29 Października 2012 Chyba do dremela mozna kupic "przedluzki". Taka spirale i dopiero na niej zamontowac tarcze. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 29 Października 2012 Walker, mowy nie ma, ale sam powinieneś poszperać Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 29 Października 2012 Walker, mowy nie ma, ale sam powinieneś poszperać Myślisz że nie szperam? http://pl.reeflex.net/tiere/670_Euphyllia_paradivisa.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 29 Października 2012 A to nie divisa ? http://pl.reeflex.net/tiere/672_Euphyllia_divisa.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 29 Października 2012 A to nie divisa ? http://pl.reeflex.ne...llia_divisa.htm Masz rację może być divisa mało tego w swoim spisie też wpisałem że to divisa więc raczej nie będzie inaczej @seb - zwracam honor - choć przez chwilę myślałem że to prowokacja Nie zmiana to jednak faktu że nadal nie bardzo wiem jak ją pociąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 28 Września 2013 -Jak Matka z córką? A ja odświeżając zapytanie. Czy gdy są podzielone tkanką, można je zostawić ? Córeczka jest jakby słabsza, mniej się pompuje. Lepiej oddzielić je? Czy zostawić? co leprze dla korala? Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 28 Września 2013 jeśli nie ma konieczności oddzielenia bo np.dotyka do innego korala to zostawić Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 29 Września 2013 smyrają się tylko. ładnie wyglądają w grupce. Zawsze warto zapytać, dzięki !! Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 31 Października 2013 Odświeżam i zapytuję. Taka kwestia; podzieliłem ale... Pojawił się problemik, ponieważ euphylia ma taki szkielet jakby pusty (mesh). Czy zaklejać tą dziurę ? po odcięciu ! Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach