minio_p Zgłoś Napisano 29 Października 2012 Witam. Ostatnio zakupiłem kolonię zoa. Na trzech polipach zaczęła rosnąć xenia, która z nimi do mnie przywędrowała. Czy należy interweniować, czy zostawić? Jeżeli trzeba usunąć to w jaki sposób to zrobić? Polipy z xenią są w środku kolonii. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 29 Października 2012 Jak na polipach zaczęła rosnąć xenia?mógł byś wstawić zdjęcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 29 Października 2012 No normalnie, nie ma w tym nic dziwnego, po prostu ją oderwij pęsetą i po problemie, później może ograniczyć światło zoasom, więc dlatego bym ją wyrwał... Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 29 Października 2012 (edytowane) Maciek odrywałeś kiedyś pęsetą xenie?Ja próbowałem i to w cale nie takie proste i nie gwarantuję ze nie odrośnie w tym samym miejscu,bo wszystkiego raczej nie oderwiesz...jak masz skałkę z zoa to ją wyciągnij wsadź do wody z akwa i zeskrob dość dokładnie. Edytowane 29 Października 2012 przez bober6662 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 29 Października 2012 (edytowane) Odrywałem xenie już wiele razy, kwestia techniki, fakt nie zawsze jest 100% skuteczności,ale z polipów zoa schodzi bez żadnego problemu...odrywałem jakiś tydzień temu, bo mnie wnerwiała, psuła kompozycję pomiędzy zoa , oczywiście żeby nie było niedomówień mówimy o przypadku gdy xenia rośnie dosłownie na zoa, jak na skałce pomiędzy, to można poczekać trochę i wyrwać większą, będzie łatwiej... Edytowane 29 Października 2012 przez enigma17 (wyświetl historię edycji) Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach