Skocz do zawartości
daro76

Pompa/wirnik odpieniacza - problem!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Panowie, próbując wyciszyć swoją pompę Red Devil SP3 z odpieniacza, gdyż od nowości nie należała do najcichszych i co mi się w pewnym momencie nawet udało, odpieniek ładnie ubijał piane, szybko reagował na wszelkie zanieczyszczenia a pompa uciszyła się prawie że do poziomu niesłyszalnego to niestety, żeby nie było tylko słodko doprowadziłem chyba też do jej uszkodzenia!

Wielokrotne wyjmowanie wirnika przyczyniło się chyba, tak mi się wydaje przynajmniej do jego bądz "czegoś" w środku pompy rozmagnesowania w jakimś stopniu i tym samym pogorszeniu pracy pompy.

Jestem pewny tego, że na początku przy wyjmowaniu wirnika, stawiał on całkiem spory opór, teraz wychodzi bez najmniejszego problemu! W tym momencie już i odpieniacz nie może ubić piany! Jednym słowem coś poszło nie tak jak powinno!

Tak się zastanawiam czy mogło nastąpić rozmagnesowanie jakiejś części co spowodowało pogorszenie pracy pompy?

Myślałem też żeby może spróbować zaadoptować jakiś nowy wirnik, ale czy to zdałoby egzamin?, choroba go wie gdzie tak naprawdę leży problem!

Jedno zrobił, drugie zepsuł :(

Koledzy jeżeli ktoś obeznany w sprawach technicznych zabrałby głos w temacie byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

Darek

Edytowane przez daro76 (wyświetl historię edycji)

Docelowo:

-AKWARIUM: 360l (120x60x50) -SUMP: 128l (80x40x40) -STELAŻ: profil 30x30x3mm -PRZELEW: overflow pipe /komin zew./-ODPIENIACZ: Marine Sources RDC 850 -OSWIETLENIE: led +- 200W -FILTR RO+DI: 75 GPD (Waterpure, Aqaafilter, Aqurius) + TDS,...? -CYRKULACJA: 2x jvp 102...? -OBIEG: Tuzne Silence 1073.020 (300-2400l/h), (1073.040 (300-3000l/h),...? -AUT.DOLEWKA: Aqua Trend Levelautomatic...? -Start na suchej skale -Próba z siporax-em lub FBF piaskowym (0,75 - 2kg piasku)

_____________________________________________________________________________________________________

6368_6918.png

Kontakt: tel: 513-036-976 e-mail: daro76@o2.pl gg: 3166809

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyny jaki miałem przypadek to pęknięty wirnik i wtedy też lekko wychodził, ale rozmagnesowanie to nie wiem czy coś takiego może mieć miejsce...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Docelowo:

-AKWARIUM: 360l (120x60x50) -SUMP: 128l (80x40x40) -STELAŻ: profil 30x30x3mm -PRZELEW: overflow pipe /komin zew./-ODPIENIACZ: Marine Sources RDC 850 -OSWIETLENIE: led +- 200W -FILTR RO+DI: 75 GPD (Waterpure, Aqaafilter, Aqurius) + TDS,...? -CYRKULACJA: 2x jvp 102...? -OBIEG: Tuzne Silence 1073.020 (300-2400l/h), (1073.040 (300-3000l/h),...? -AUT.DOLEWKA: Aqua Trend Levelautomatic...? -Start na suchej skale -Próba z siporax-em lub FBF piaskowym (0,75 - 2kg piasku)

_____________________________________________________________________________________________________

6368_6918.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój wirnik od nowości w masie w której jest zalany na magnesie miał głęboką rysę, na której pojawiała się rdza, hmm może to jakoś wpłynęło na jego "rozmagnesowanie" bo jak inaczej mogę nazwać sytuację, kiedy opór wyjmowanego wirnika jest co najmniej o połowę mniejszy niż na początku?!

Dzięki za reakcję, czekam mam nadzieję na kolejne.

P.S

Problem już nie istnieje, pompa jednak jest dobra i pieni jak szalona, to był raczej problem zmiany napięcia powierzchniowego wody, wszystko wróciło do normy :)

To tak informacyjnie dla nowicjuszy, żeby w sytuacji kiedy odpieniacz przestanie całkowicie pienić, nie skazywali od razu pompy na kasacje, niekiedy warto poczekać aż się wszystko ustabilizuje. Tak jak w moim przypadku może się czasem okazać, że to tylko chwilowy problem z wodą nie sprzętem :)

Docelowo:

6368_6918.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.