luft Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 mozna ale to nie ma sensu bo drobna rowa szybko działa, szybko przyjmuje i szybko trzeba podmienic dawke jesli jest potrzeba a purigen znacznie, znacznie dłuzej... mimo, ze tez drobny pozdrawiam Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seal Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 Mam kostke 30l tak wiec ilosci nie beda duze, po wyczepraniu rowy poprostu wymienilbym oba. A przy 30l 2 reaktory to dla mnie za duzo, dlatego pytanie bardziej dotyczy o przeciwskazania inne niz dlugosc dzialania ww. Dzieki za szybka odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yaardai Zgłoś Napisano 6 Maja 2013 Trochę odkopany wątek, ale już wyjaśniam dlaczego... Przeszukałem forum pod kątem znalezienia informacji o problemach jakie mogą wystąpić przy stosowaniu soli Aquaforest FSRS i RedSea NO3:PO4-X. A to ze względu na to co producent (Aquaforest) zapisał w cytowanym we wcześniejszych postach przewodniku nt. metody probiotycznej, czyli VSV nie zalecane. W tym wątku jedynie pojawiają się wzmianki o tym. 1. Jakie mogą być negatywne skutki stosowania FSRS i VSV? 2. Czy w ramach VSV w tym wypadku również łapie się NO3:PO4-X? 3. Czy kogoś dotknęły jakieś "nieszczęścia" z takiego połączenia (FSRS i VSV)? ...lub podejrzewa coś? Wątek jest z listopada 2012, może od tego czasu coś udało się komuś zauważyć.. Cytuj Moje morskie akwarium ReefMax - wyłączone 24.11.2015 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 2 Września 2014 Ja ma absorber fosforanów wrzucony do sumpa - I tu moje pytanie : czy długo może on tam siedzieć? i Czy jak go wyjmę mogę jeszcze raz włożyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero Zgłoś Napisano 2 Września 2014 A ja zawsze powtarzam... baniak to nie apteka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 2 Września 2014 Ja ma absorber fosforanów wrzucony do sumpa - I tu moje pytanie : czy długo może on tam siedzieć? i Czy jak go wyjmę mogę jeszcze raz włożyć? możesz go wyjąć i użyć ponownie jeśli jeszcze się nadaje Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 2 Września 2014 Ech, przeczytałem wątek, nie widziałem go wcześniej, wrzucę też moje uwagi. TMK, purigen nie usuwa azotanów, azotynów, a tym bardziej amoniaku. Purigen usuwa białko, aminokwasy, czyli bardziej złożone struktury, a do tego organiczne. Ten mechanizm zapobiega powstawaniu azotynów i azotanów. I tu mnie zastanawia jedno. Skoro i tak dajemy aminokwasy i białko w różnej postaci, żeby odżywić koralowce, to usuwanie tychże poniekąd nie ma sensu, no chyba że dajemy w nadmiarze... prawda? Inna rzecz, że białko to też odchody i wydzieliny (śluz) naszych zwierzątek, a to już warto usuwać. Wracając do tematu RowaPhos. Tak sobie dumam, że stosowanie ma sens w przypadku kiedy fosforany są za wysokie. Dlaczego... Skupiając się na dwóch naszych mniej lub bardziej chcianych nutrientach, NO3 może wylecieć z systemu różnymi drogami, a w sumie najważniejszą z nich jest cykl azotowy i przemiana do gazu, czyli N2. W przypadku fosforanów taki proces, z tego co pamiętam nie zachodzi. Fosforany mogą zostać wbudowane w tkanki żywe (zostaną w ten sposób uwięzione na jakiś czas), albo wylane z podmianką (a to już raczej skąpa eliminacja). Wbudowane fosforany za jakiś czas wrócą do obiegu, lub zostaną wywalone z komórką bakterii (i innych odpadach) przez odpieniacz. Reasumując, ta sama droga dostarczania obu nutrientów - karmienie, i jedna droga eliminacji mniej dla fosforanów - brak możliwości zamiany w gaz. Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że w systemach bez odpieniacza może być konieczne stosowanie tego typu preparatów jak RowaPhos. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 3 Września 2014 A ja zawsze powtarzam... baniak to nie apteka. Apteka , Apteka i to jaka droga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach