Skocz do zawartości
aqua skalar

Zakup zestawu Reefmax.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdeczni,

Przed kilkoma dniami postanowiłem sprawić sobie pod choinkę Reefmax'a. Problem polega jednak na tym, że po krótkiej lekturze forum zdąrzyłem się przekonać, że zestaw ten jest systematycznie ulepszany. W związku z tym, nie za bardzo wiem która wersja jest obecnie najbardziej aktualna i na co zwrócić szczególną uwagę, dopytać przedawcy przy zakupie.

Edytowane przez aqua skalar (wyświetl historię edycji)

Sprzedam pokrywę aluminiową firmy Luxima http://allegro.pl/show_item.php?item=1793513982

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyna zmiana majaca jakiekolwiek znaczenie (oprocz zmiany tla z czrnego na niebieskie) bylo inne rozwiazanie dotyczace oswietlenia.Tu masz link do tematu,gdzie jest zdjecie pokrywy,jaka jest obecnie montowana http://nano-reef.pl/index.php?/topic/44380-Reefmax-po-liftingu-zmodyfikowana-pokrywa .Obecnie dioda jest bliska srodka pokrywy,poprzednio byla z jej przodu-ale to akurat nie ma wiekszego znaczenia.Druga zmiana,to wyciagniecie statecznikow spod odblysnika na zewnatrz,znacznie to ulatwia ich wymiane.Zadnych powazniejszych zmian od rozpoczecia produkcji nie bylo,a o zaletach i wadach RM mozesz przeczytac na forum chyba wszystko.Trzeba byc swiadomym zwlaszcza tych minusow i decydujac sie na zakup liczyc sie z tym,jakie to niesie ze soba ograniczenia,co do obsady.Jestem uzytkownikiem RM od 1,5 miesiaca i poki co mnie najbardziej denerwuje wypukla przednia szyba - nedznie sie ja czysci i trosze znieksztalca.

A jesli rozpatrzysz wszystkie za i przeciw i zdecydujesz sie jednak na takiego "gotowca" na start jest to bardzo fajny zestaw.

baszurek nadaje mobilnie...

Edytowane przez baszurek (wyświetl historię edycji)

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

modyfikacje wszystkich modeli są na tyle kosmetyczne, że nie ma co sobie tym głowy zaprzątać. W zakupie używanego RM trzeba sie skupić by rys na frontowej szybie bylo jak najmniej i cała reszta była sprawna w działaniu.

Pozdrawiam

luft

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tą ostatnią wersję kupiłem za 1200 w sklepie wiadomo jakim w zabrzu. w Krakowie najmniej co utargowałem w sklepie to na 1450pln więc za różnicę można już coś dokupić ekstra, chociażby komplet testów do wody..

5572_5646.png

225l (125x40x45) OptiWhite, DeltecAP600, 2xTunze6055 + multikontroler 7095, NJ4500, oświetlenie LED Loccutus, IKS Aquastar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za wszystkie, jak najbardziej w temacie i pomocne, odpowiedzi. Jeszcze jedno pytanie ode mnie na koniec, czy oryginalna szafka ma możliwość poziomowania. Na zdjęciach niby widać jakieś okrągłe nóżki/podstawki, ale nie jestem pewien czy przy ich pomocy można wypoziomować zbiornik.

Sprzedam pokrywę aluminiową firmy Luxima http://allegro.pl/show_item.php?item=1793513982

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za wszystkie, jak najbardziej w temacie i pomocne, odpowiedzi. Jeszcze jedno pytanie ode mnie na koniec, czy oryginalna szafka ma możliwość poziomowania. Na zdjęciach niby widać jakieś okrągłe nóżki/podstawki, ale nie jestem pewien czy przy ich pomocy można wypoziomować zbiornik.

Tak,ma.Robi się to od wewnątrz szafki przy pomocy klucza imbusowego - chociaż szczerze mówiąc mi to średnio poszło i dałem sobie spokój.Nie mam zestawu idealnie wypoziomowanego i w niczym to nie przeszkadza :smoke: .

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego Reefmax ??? a nie np. Red Sea najlepiej S line !

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Myślę, że wszystkie niezbędne informacje już uzyskałem, tak że temat do zamknięcia.

@robi, przepraszam, ale nie bardzo rozumiem, lub dosadniej - nie chcę zrozumieć, sensu stwierdzenia zawartego w twoim poście.

Edytowane przez aqua skalar (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.