gwlukasz Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 wiem ze ten baniak ma wiecej wad niz zalet jestem do niego przekonany w 80 % najwieksza jego zaleta jest estetyka wykonania i to jest te 80 % plusów aspekt techniczny wielki minus im wiecej czytam waszych opini tym mam wiecej obaw, ale z drugiej strony jest mega wyzwaniem utrzymanie i utrzymywanie takiego akwarium w idealnym stanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gwlukasz Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 co do wysokosci to całosc z obudowa ma 180 cm oswietlenie - HQI nie widze problemu PS jeszcze do konca nie podjąłem decyzji maja mi ten zestaw dostarczyc w sobote 17.11.2012 wiec do tego czasu jeszcze moge sie rozmyslic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 (edytowane) Ogarniesz 90cm, jest ciężko ale dla chcącego nic trudnego. Jedynie ta szyba.... Zastanowił bym się nad oświetleniem led - lepsza penetracja głębi. Edytowane 9 Listopada 2012 przez kiflu (wyświetl historię edycji) Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 Ja absolutnie nie chcę Cię zniechęcać, fajne jest to, że startujesz z czymś innym, czymś czego duża większość akwarystów nie ma, i dlatego imho jest tyle opinii na nie... Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gwlukasz Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 Moja najwieksza bolączka nie jest szyba, sprzedawca wyslal mi cala mase zdjec, troche z nim pogadałem powiedział ze soczewka jest na bokach, to akwarium nie jest w pełny półkole , tylko 20 cm po bokach idzie prawie prosto, potem jest mocne zgiecie , a dalej akryl jest wygiety mniej wiecej jak reefmax. najbardziej obawiam sie sumpa i tego obiegu. Mino iz akwarium morskie mam z mala przerwa od ok 2000 nigdy nie miałem sumpa. zawsze odpieniacz wewnetrzny, i filtry kubełkowe. tego czy nie zaleje podłogi, czy odpieniacz nie bedzie pracowal bez wody bo np splyw bedzie za maly w stosunku do pompy wypychajacej wode do góry. jaka wybrac pompe bo musi podac wode na ok 160 cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam_Szczecin Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 Tu się zgodzę z kiflu - tylko LED albo super mocne HQI ale ile prądu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 Zdajesz sobie sprawę, że glonów wapiennych nie zeskrobiesz zwykłym czyścikiem. Żeby je usunąć skrobakiem z żyletką, przy takim promieniu szyby musisz przyłożyć go ostrzem w pionie, czyli przy czyszczeniu szyby na samym dole musisz wsunąć rękę na 90 cm pod wodę. Dasz radę? Nie wiem, czy dostępne są wygodne czyściki z ostrzem do takich profili, najlepiej zrobić wcześniej rozeznanie i przymierzyć się do czyszczenia przy dnie. Jeżeli bardzo zależy Ci na estetyce, to będzie istotna kwestia. W sumie problem jest większy, bo potrzebujesz skrobaków dedykowanych do akrylu. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gwlukasz Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 ale nie stac mnie na lampe led za 3000 tys zł te chinskie ledy co sa na allegro np to http://allegro.pl/sciemnialna-lampa-led-120w-led-grow-nowy-model-i2772476418.html to jak dla mnie chyba troche tandeta a hqi - nie jest za drogie , w poprzednim akwarium tez mialem hqi- moze mocno sie grzeje ale bedza mialy otwarta obudowe teraz mam tyko t5 i uwazam ze te refleksy z HQI sa rewelacyjne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 Łukasz - przy tej wysokości 400W HQI Ale poważnie się zastanów nad LEDami - inwestujesz sporo w baniak to nie przymykaj oka na sprawy również ważne. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 Skoncentrowane światło led doświetli imho dno baniaka, co do pompy, zobacz w projektach z sumpami w piwnicy, jakie są używane, na co zwrócić uwagę, rozwiązań masz kilka... Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gwlukasz Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 (edytowane) glony wapienne to tez nie problem bede musial co dzienne jechac z tym czyscikiem aby nie doprowadzić do ich osiedlenia zreszta glony wapienne to nie zawsze tak szybka i łatwo rosna wczesniej mialem 300 litorwe akwarium , glony wapienne rosly jak szalone, blyskawicznie obrastaly prawie wszystko , musialem je zyletka zeskrobywac teraz mam reefmaxa od ponad roku i nie mam ani jednego glonu wapiennego, nic, az mi tego brakuje tak jak czesci z was mam reefmaxa z wada niebieskiego tła i chcialem aby chociaz tylna szyba nimi zarosla niestety nic z tego moze tak samo bede mial z tym wiekim akwarium Edytowane 9 Listopada 2012 przez gwlukasz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gwlukasz Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 czy mozecie jakies diody - lampy zaproponowac ? wiem ze jest na forum duzo o tym i wiem ze ciezko z tego znalesc cos w pelni konkretnego - ilu ludzi tyle opini wyczytalem ze te co sa na allego - to jakis nowy model z lepszymi diodami bo 3W ktos tego uzywa ? widział ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 wiem ze ten baniak ma wiecej wad niz zalet jestem do niego przekonany w 80 % Fajnie podsumowałeś Co do estetyki wykonania - to "fantastic plastic" Za te pieniądze możesz mieć klejone na zamówienie opti, ze szlifami w diamencik. Powali wyglądem i trwałością każdy akryl na kolana. Szafka drewniana też będzie ładniejsza i trwalsza. Wykończyć możesz w każdy możliwy sposób - zawsze coś dobierzesz. Elektronikę też zrobisz bez problemu. Sump - porażka. Ani dolewki zamontować, ani wsadzić dodatkowych wodotrysków typu refugium/absorbenty/peletki... A sprzedawca chce się pozbyć - ma gniota za sporą kasę - ma problem. Kupisz - Ty będziesz musiał z tym zyć. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 Możesz wg mnie albo kupić gotowca, albo zrobić sam jak potrafisz, albo pogadaj z kimś kto to robi, podaj specyfikację baniaka, dobierze elementy dokładnie pod Twoje akwarium... Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gwlukasz Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 własnie ze za te pieniadze ciezko zlaleźć cos podobnego to akwarium kosztuje 1900 zł za akwarium ktore sobie wymyslilem z szafka rozni ludzie chca od 1300 zł do 1600 zł ze zwykłym szkłem wiec duzej roznicy nie ma w cenia a w wygladzie i owszem zrobic samemu - szafke ? moze nie jest to cos mega trudnego ale trzeba miec odpowiednie narzedzia a to akwarium a stac w salonie w bardzo widocznym miejscu sam moge zrobic szafke ale nie do salonu. a nie chce wydawac dodatkowej kasy moje bledy bo to nie ma sensu PS pod akwarium o wymiarach 80 x 60 x 60 z zewnetrznym kominem bez sumpa wszystko mam juz kupione- odpieniacz oswietlenie falowniki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 Mnie opti 60x60x60 (komin zewnetrzny) pięknie szlifowane, sump 60x40x40 i przesyłka na palecie, kurierem kosztowało, ok 800 zł Szafka sosnowa - drewno, nie płyta, pokrywa z klapą, kosztowało 600 zł. Komputer 200 zł, Oświetlenie 8xt5 ze świetlówkami 600 zł. Hydraulika, pompy 300 zł. Koszt łączny 2300 zł. Można 300 taniej przy innym oświetleniu. Koszty z przesyłką, zaokrąglone "do góry". I mam zestaw "bez kompromisów" - to co chiałem. Przy czyszczeniu nie przeszkadza mi piach - przy akrylu, nie ma bata, będą rysy - przerabiałem to ze "specjalnym, utwardzanym..." Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gwlukasz Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 to daj mi namiary na kogos kto robil tobie taki zestaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gwlukasz Zgłoś Napisano 30 Listopada 2012 dale widze ze namiarów nie mozesz mi podac Przeanalizowałem wasze wszystkie opinie i zrezygnowałem z tego zbiornika zamówiłem zwykly szklany zbiornik 80 x 60 x 60 z zewnetrznym kominem - ale sluzacym jako " panel filtracyjny " z szafka i pokrywa robiona na wymiar w srode maja mi wszystko dostarczyc do domu. Akwarium juz jest zrobione i całkiem fajnie wyglada. Mam nadzieje ze bedzie to lepszy i ciekawszy zbiornik niz ten wysoki akrylowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach