Skocz do zawartości
Luki

Ja juz nie wiem co mam myslec...

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli wróciliśmy do oczyszczenia i płukania skały, którego jednak na początku nie było, prawda? :)

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pseudo oczyszczenie bylo, ale od razu trzeba bylo to zrobic dokladnie. Nie myslalem ze az tyle tego syfu bedzie, no ale coz, pozyjemy, zobaczymy.

Tak jak napisalem, jestem dobrej mysli :)

pozdrawiam

300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe

32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje, ze czysciles w slonej wodzie....

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim przypadku oczyszczanie było zabiegiem wielorazowym...:) więc może okazać się, że to nie koniec Luki. Warto czasem wziąść do łapki pompkę i w akwarium przepłukać wszystkie skałki, po czym (bardzo ważne!!!) jak już wszystko osiądzie odessać odmulaczem. Na pewno pomoże.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tez wlasnie wczoraj zrobilem alex, dokladnie oplukalem i obdmuchalem pompa. A pozniej sciagnalem caly syfek :)

300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe

32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Luki :

na dnie mialem 2cm. syfu.

Okazalo sie ze mialem w skalach pare ladnych trupow krabow

Luki, Luki ...

To tak jakbys miedzy wizyta w WC a kurczakiem na kolacje nie umyl rak. :) Az wstyd sie przyznawac :)

Jakbys to oczyscil gdy byl na to czas, to pewnie i "aromatycznego zapaszku z akwa" bys nie mial tak dlugo.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylo co bylo, dobrze ze minelo :D ale czlowiek uczy sie na bledach niestety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Musze powiedziec ze to czyszczonko skaly pomoglo,

Dzisiaj zrobilem testy i wyglada to tak:

Ph - 8,2

Kh - 11

Po4 - 0

No2 - 0,05

No3 - i tu dziwna sprawa test JBL - 1mg/l a test sery 40mg/l ciekawa sprawa, sprawdzilem ze starym akwa i na dwoch testach wyszlo - 0. Nie wiem co jest.

Nh3/Nh4 - 0

Mg - 1100

Ca - 400

Powoli zaczyna sie klarowac, juz sie nie moge doczekac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy f-my Sera nie maja najlepszej opinii :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety jakos nie moge uwierzyc w PO4=0!

Poprzednio miales 0,5mg/l. Nawet gdybys wymienil polowe wody (woda gdzie PO4=0) to z 0,5 spadloby na 0,25.

Mysle, ze takie testowanie a potem zadawanie pytan jest troche niepowazne. Wiem rowniez, ze to nie Twoja wina tylko firmy produkujacej takie badziewie. Najciekawsze jest to, ze jak glosno wypowiesz nazwe tych firm w polaczeniu z krytyka to moga nas zaskarzyc o znieslawienie. I dalej beda zadowoleni z wciskania kitu poczatkujacym akwarystom.

Ale mozemy glosno wypowiadac nazwy firm produkujace dobre testy do wody morskiej:

Salifert, Tropic Marin a jesli chodzi o PO4 to Machery & Nagel (Merck).

A reszta niech nas w .... pocaluje.

Pozostawcie te inne na polkach sklepowych. Moze to z czasem pomoze?

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam cały wątek i mam coraz wiekszy mętlik .....

czemu ???? a to dla tego że mogę mieć skałę do świeżego baniaczka z dwuch źrudeł ....

1- AM prosto z frachtu do wyboru do koloru

2- prosto z likwidowanego 12000 litrowego zbiornika w pełni ułożonego i zasiedlonego

Tu moje wołanie o pomoc !!!! która skałę brać ??????

Dodam ze 1 z indonezji

2 z Balii

oba źrudła wiarygodne i sprawdzone , cena taka sama ..... co powinien uczynić laik taki jak ja ?????;):szok

Wreszcie !!!! 425 l profil, komin 22 l, sump280 l, Turboflotor 5000 shorty , DELTEC PF601S, Obieg DELTEC HLP 5250, WEIPRO LM150 (3x150HQI + 2 T8 54W aktynika) cyrkulacja TUNZE 7240/2 + TUNZE TS12 6100 + multikontroler, 130kg skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam jeszcze że chcę tej skały 80 - 90 kg

Wreszcie !!!! 425 l profil, komin 22 l, sump280 l, Turboflotor 5000 shorty , DELTEC PF601S, Obieg DELTEC HLP 5250, WEIPRO LM150 (3x150HQI + 2 T8 54W aktynika) cyrkulacja TUNZE 7240/2 + TUNZE TS12 6100 + multikontroler, 130kg skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.