hubertk Zgłoś Napisano 13 Listopada 2012 Wiem było 100 razy, ale zapytam. Odpaliłem wczoraj akwarium, zalałem zwierzęta przeniosłem.... Hałas w kominie. W załączeniu zdjęcie tak jak to wygląda. Rozumiem, że popełniłem błąd z sitkiem spływu, że zamontowałem je tak jak widać.... tak wydawało mi się logiczne.... http://img515.imageshack.us/img515/6161/zdjcie2sd.jpg Rozumiem, że mam jakooś wyciąć to sitko, może spuścić wodę z komina, zrobić sitko najniżej jak się da, na spływie zrobić zawór, zalać komin tak aby cały spływ był pod wodą. Wyregulować zaworem tak poziom wody w kominie, aby lekko przelewało się rewizją, a reszta spływała spływem? Nie ma szans na wymyślenie czegoś co pozwoliłoby zostawić tak jak mam? Dziękuję z pomoc... Hubert Cytuj 120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 13 Listopada 2012 Niestety nie ma, a moze jest, ale tak jak piszesz bedzie najlatwiej i najlepiej. Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubertk Zgłoś Napisano 13 Listopada 2012 ok dziękuję, ALE czy jak tak zrobię jak piszę to będę miał problem z zapowietrzaniem? zarówno rurka od spływu jak i rewizji są zanurzone w sumpie.... h Cytuj 120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jader Zgłoś Napisano 13 Listopada 2012 Zrób otwór w rurce rewizji w sumpie, tuż nad poziomem wody - tamtędy będzie wylatywał nadmiar powietrza. Cytuj miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubertk Zgłoś Napisano 13 Listopada 2012 ... kurde jaki ja byłem głupi, że nie wkleiłem tego sitka bezpośrednio w przelot.... A miałem taki zamiar tylko jakiś głos mi kazał tak jak widać na zdjęciu ..... Nie wiem czy mi wyjdzie to wykręcanie tego przelotu mam nadzieję, że tak.... dobrze, że mam zawór.... Kurdeeeeee..... Jeszcze nie spałem w nocy prawie wcale bo się bałem, że mi się ta wod a z akwa wyleje..... Cytuj 120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dyzio Zgłoś Napisano 13 Listopada 2012 (edytowane) u mnie było podobnie zawór na spływie rozwiązał sprawę jak został lekko przykręcony rewizją nadmiar wody lekko spływa i jest błoga cisza zero zapowietrzeń a jeśli obie rurki masz na tej samej wysokości na jedną kawałek węża gumowego co podniesie jego wysokość i poziom wody w koninie może wcale nie będzie trzeba wycinać pokombinować z zaworem bym radził to łatwiejsze rozwiązanie Edytowane 13 Listopada 2012 przez dyzio (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cromags Zgłoś Napisano 13 Listopada 2012 tak jak pisze dyzio, zawór powinien pomóc, ja mam sitko mniej więcej na podobnej wysokości ale mam zawór na spływie Cytuj Akwarium 150x50x55 412 L, sump 140 L, oświetlenie CRP Metis 3x100W, obieg NJ 4500, cyrkulacja 2xAquael 10000, pienidło TS1060 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 13 Listopada 2012 (edytowane) mozesz też wsadzić gombkę do komina i to da jakis efekt-ale gombke trzeba często płukać... Edytowane 13 Listopada 2012 przez Łapa (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubertk Zgłoś Napisano 13 Listopada 2012 no to ja zrobię zaraz zawór na spływie.... Ale czy to znaczy, że mogę zostawić sitko tam gdzie jest bez przeklejania w dół i całkowitego zalewania ????? h Cytuj 120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cromags Zgłoś Napisano 13 Listopada 2012 (edytowane) ja nie mam całkowicie zalanego i nie chlupie Edytowane 13 Listopada 2012 przez cromags (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 150x50x55 412 L, sump 140 L, oświetlenie CRP Metis 3x100W, obieg NJ 4500, cyrkulacja 2xAquael 10000, pienidło TS1060 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jader Zgłoś Napisano 13 Listopada 2012 IMO sitko przy dnie ma o tyle więcej sensu, że się mniej syfu na dnie komina zbiera a więcej spływa do sumpa. Cytuj miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 13 Listopada 2012 O matko nie miałeś zaworku na spływie? jak go zainstalujesz to bedzie koniec problemow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxch Zgłoś Napisano 13 Listopada 2012 "gombke" - a co to jest za wynalazek? Cytuj 130x80x60, Phobos 400 W, "Franek", 2x 6105, Zeovit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 13 Listopada 2012 proszę wybaczyć ja mam dyzortografię... gąbka mialo byc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dyzio Zgłoś Napisano 13 Listopada 2012 (edytowane) jak dasz zaworek to spokojnie możesz zostawić sitko też mam takie choć demontowalne dla mojej wygody aby ewentualny zwierzak wpadający do komina (moje krewetki atlantyckie lobią tam włazić) tam został a nie do suma spacerował to najprostsze rozwiązanie nie oznacza że jedyne pozdrawiam Edytowane 13 Listopada 2012 przez dyzio (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 13 Listopada 2012 Hubert, sitka sie wcale nie wkleja, czy w przelot czy nie:-) jak je wyjmiesz do czyszczenia, a czasem trzeba? Na prawde, spróbuj to jakoś wykręcić i daj sitko na dół, nawet na mufce, jeśli rurkę też wkleiłeś w przelot, co też jest błędem;-) Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach