Miklas Zgłoś Napisano 22 Lutego 2013 Wydaje mi się, że jaki baniak, to nie ma znaczenia. W tych z FM jest podziałka i wychodzi ponad piątą kreskę. A rozpuszczałeś oryginalną sól z FM, a raczej, czy to na pewno był sześciowodny chlorek magnezu jak w przepisie? Pozdrawiam, Marek (z tapatalk) Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pa_blo Zgłoś Napisano 22 Lutego 2013 Pierwsze robiłem Fauny a teraz lece na proszkach z chempuru i poch-a. Wychodzi identycznie, dolewam mniej więcej tyle samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 22 Lutego 2013 No to już sam nie wiem co myśleć. Zmierzyłem jeszcze dokładnie miarką kuchenną 1l i wychodzi 5,15l. Nie wiem co robić, zostawić odkręcone, żeby odparowało? Pozdrawiam, Marek (z tapatalk) Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 22 Lutego 2013 A jesteś pewien wagi ? Może tu był błąd ? Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 22 Lutego 2013 Ważyć nie ważyłem, ale wsypałem dwa kilogramowe opakowania z FM. Możliwe, że w opakowaniu opisanym jako 1kg było więcej? Pozdrawiam, Marek (z tapatalk) Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pa_blo Zgłoś Napisano 24 Lutego 2013 Różnie bywa ale chyba nie powinno, ja zawsze i tak ważę. A skoro jesteśmy przy ballingu light, czy ktoś stosuje jeszcze Sól bez soli dodatkowo ? Bo spotkałem się z czymś takim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 24 Lutego 2013 Miklas na jak długo starcza ci zestaw tego ballinga? http://erybka.pl/product-pol-3453-Fauna-Marin-Balling-Light-Start-Set.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 24 Lutego 2013 Bober6662, nie mam pojęcia, to moje pierwsze kawa słone i dopiero zaczynam zabawę w dozowanie. Na razie wyrównuję parametry, dopiero wtedy zobaczę ile mi ubywa i obliczę zapotrzebowanie. Pozdrawiam, Marek (z tapatalk) Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 24 Lutego 2013 Bober ja wcześniej pisałem ile dozuje. Wystarczy sobie przeliczyć na ile bańka wystarczy. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość dieter25 Zgłoś Napisano 24 Lutego 2013 W jednym akwa starczy na miesiac a w drugim na pół roku to wszystko zależy od dziennego zapotrzebowania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 24 Lutego 2013 Miklas - nie przejmuj się wagą i tak dozujesz nierównomiernie. Pa_blo przy tej metodzie nie stosuje się soli bez soli. Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Zna ktoś dokładny skład tych buteleczek dodawanych do ballinga light Fauna Marin? Drugie pytanie to są ich dwa rodzaje, jedne to heavy metal itp a drugie w nazwie maja, ze do wybarwienia itp. Czy to to samo? Jakies starsze i nowsze? Ktore brać? Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) Chodzi Ci zapewne o kompnenty Trace firmy Fauna Marine. Musisz kupic wersje przeznaczona do Ballinga light. Dodaje sie je w rownych ilosciach do kazdego z plynow. Ja osobiscie w Ballingu Light bym ich nie stosowal. Nie jestem zadnym specem chemicznym ale Lighta lejesz nierownomiernie a co za tym idzie dozowanie mikro tez bedzie nierownomierne. Moze jest to jakos naukowo uzasadnione. Ja nie wiem. Edytowane 12 Marca 2013 przez Niejeden z nas (wyświetl historię edycji) Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Chodzi Ci zapewne o kompnenty Trace firmy Fauna Marine. Musisz kupic wersje przeznaczona do Ballinga light. Dodaje sie je w rownych ilosciach do kazdego z plynow. Ja osobiscie w Ballingu Light bym ich nie stosowal. Nie jestem zadnym specem chemicznym ale Lighta lejesz nierownomiernie a co za tym idzie dozowanie mikro tez bedzie nierownomierne. Moze jest to jakos naukowo uzasadnione. Ja nie wiem. Tak, chodzi mi o te komponenty. Tylko są one w dwóch rodzajach butelek, sprzedawca mówił mi, ze jedne to starsza wersja a drugie nowsza ale cos nie wierze w to. Wiec dodatkowe mikro i makro dozowac oddzielnie? Czym w takim razie różni sie ten balling light z FM bez tych dodatków od klasycznego ballinga, ze to możemy lac nierownomiernie a klasycznego trzeba po równo? Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) W light'cie nie stosuje sie soli bez soli i stosuje sie stezone roztwory pozostalych plynow. Dozowanie jest nierownomierne ze wzgledu na rozne stezenia. Nierownomierne dozowanie wymyslili juz duzo wczesniej akwarysci ktorym tradycyjny balling nie zapewnial stabilnych parametrow. Dozowanie takie zaczelo sie nasilac po pojawieniu sie na rynku slabszych soli. I sprzedawca ma racje. Ja kupowalem trace elementy do tradycyjnego ballinga a niedawno na rynku pokazala sie tez wersja do light'a. Mialem swoj watek nawet o tym ale nikt nie potrafil mi udzielic odpowiedzi..czy trace do lighta moge zastosowac w tradycyjnej metodzie. Strona internetowa FM milczy. Edit: no ja bym to stosowal osobno lub przeszedl na tradycyjnego Edytowane 12 Marca 2013 przez Niejeden z nas (wyświetl historię edycji) Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Nie bardzo mogę namierzyc proszki do normalnego w UK za rozsądna cenę Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2013 I jak tam Robert ? Opanowałeś temat ?? Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2013 I jak tam Robert ? Opanowałeś temat ?? Tak. Kupiłem proszki do zwykłego ballinga i przechodzę na zwykły Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2013 http://www.h2oaquatics.co.uk/Default.aspx?A=ProductSearch&PageID=4670198&CAT_ProductSearch=Fauna%20marin&CAT_ProductCatalogue=-1&CAT_ProductPrice=-2147483648,2147483647&CAT_ProductSort=Alphabetical&Page=3&Items=24&SE=True Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pa_blo Zgłoś Napisano 13 Lipca 2013 Kolega pytał o Fauna Marin i z detalami przepis na to dostał. Dociekliwi zamienią liczbę 147 na masę molową używanego hydratu chlorku wapnia, do wyboru 110.982 dla bezwodnego, 128.995 jednowodnego, i 219.06 sześciowodnego, ale co to wnosi do sposobu wyliczenia dawki? Powyższy przepis jest możliwie najogólniejszy i pozwala rozcieńczać "Balliga" jak kto sobie zażyczy... Kurcze nie bardzo to rozumię a właśnie dostałem chlorek wapnia 6-wodny zamiast 2-wodnego. ile w takim razie mam dać na 4l wody ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 13 Lipca 2013 O ile się nie pomyliłem, to w 4 litrach należy rozpuścić 3305 g. CaCl2 x 6H20 przy Ballingu wg. Fauny Marin. Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 17 Lutego 2014 Ot taki mały wykop, ale jakby ktoś się kiedyś zastanawiał, po co Trace Elements do Ballinga Light, to znalazłem coś takiego Ifyou use the Balling Light System it is important that you use the Balling Light Trace Elements. They are necessary for for the ionic stability for the balling light System Źródło :Fauna Marin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 17 Lutego 2014 mi przy podawaniu trace elements zawsze zielenily sie szyby Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maćko Zgłoś Napisano 3 Września 2014 Ja nie leje Lighta ale używam prochów FM, do tego sól bez soli także od nich, nie dodaję trace i leję po równo z tym że Ca i Mg mam w jednym roztworze w proporcjach 10:1 więc Ca/Mg leję o 10% więcej niż Kh. Szyby czyszczę codziennie Nie są bardzo zarośnięte ale pyłek się pojawia. Z resztą już się przyzwyczaiłem, mam duży czyścik i zajmuje mi to 2 minuty. Teraz przechodzę na sól IO, zobaczę czy to coś zmieni. Cytuj 250 L , Tunze 1073.40 ,2xTunze 6045 + Jebao Wp-25, Deltec sc1455, Słoneczko 8x39W i inne pierdoły Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 3 Września 2014 Ja nie leje Lighta ale używam prochów FM, do tego sól bez soli także od nich, nie dodaję trace i leję po równo z tym że Ca i Mg mam w jednym roztworze w proporcjach 10:1 więc Ca/Mg leję o 10% więcej niż Kh. Szyby czyszczę codziennie Nie są bardzo zarośnięte ale pyłek się pojawia. Z resztą już się przyzwyczaiłem, mam duży czyścik i zajmuje mi to 2 minuty. Teraz przechodzę na sól IO, zobaczę czy to coś zmieni. Ja leje cały czas z Trace'ami i do tego jeszcze trochę Color Complex. Szyby zaczynają mnie drażnić po trzech dniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach