irek1972 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 (edytowane) Witam wszyskich właśnie na dniach będe się brał za klejenie hydrauliki ,chciałbym uniknąć nieprzyjemnych sytuacji.Posiadam wszystkie już części . Po pierwsze czy sitko spływu zamontować bezpośrednio w przelocie przez szkło (przelot 32 z nakrętką ) Na jakiej wysokości zamontować wylot w kominie 25 Jak głęboko spuścić wylot powrotu w zbiorniku głównym nad grzebieniem żeby mi nie zasysało wody gdy wyłączę pompe główną Gdzie najlepiej zamontować zawory na spływie i powrocie wody Czy są jakieś zalecenia Spływ i rewizja 32 Powrót 25 Zakupiłem całą hydraulike na srubunki w AM miałem wszysko przemyślane ale mi sie coś pomieszało Prosze o pomoc i rade Edytowane 15 Listopada 2012 przez irek1972 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 Ad1. Co to jest sitko spływu bo jakoś nie kumam i czemu masz je montować w przelocie ?? Ad.2 Po co montujesz zawór na powrocie ? Chcesz tłumić powrót ? Zawrót na spływie daj..... tam gdzie ci będzie wygodnie nim manipulować Ad.3 "Na jakiej wysokości zamontować wylot w kominie 25 ?" Wylot w kominie ? Mówisz o powrocie ? czy spływie ? Ad.4 Czy powrót będziesz miał na lockline ? jeśli tak to ustaw sobie np 2 cm pod taflą wody i jak pompa stanie to sump to przyjmie, a potem się układ zapowietrzy. Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irek1972 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 1.W przelocie srubunka VDL sito spływu(AM) 2,Zawór na powrocie aby wygodnie sobie wszystko demontować tera w obecnym mam na spływie i powrocie mozna fajnie wyregulować poziom wody w kominie 3. Bede montował wyloty zwykły chodzi mi najpierw o wylot w głównym na jaka głębokość najlepiej zanurzyć aby nie było za duzych powrotów podczas wyłączenia pompy obiegowej tak jak mam teraz w zbiorniku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rutra Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 Im wyzej dasz sitko spływu tym mniej wody z komina splynie do sumpa po wylączeniu obiegowki, do przelotu daj rurke i na nia dopiero sitko Im glebiej powrot bedzie zanuzony w akwarium tym wiecej wody splynie do sumpa po wylaczeniu obiegowki Zawor na powrocie zbedny chyba ze masz zamiar zapuscic jakiegos potwora jako obiegowke ale to bez sensu Zawor na splywie im nizej tym ciszej i najlepiej bramowy bo jest bardzo przyjemny jesli chodzi o dokladnosci i wygode regulacji Rewizja 1 cm ponizej grzebiania scieta pod lekkim katem, wygodniejsza regulacja poziomu wody w kominie i cisza w przypadku delikatnego przelewania Splyw do sumpa zanurzony pod lustro wody I powino byc good Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irek1972 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 O i oto mi chodziło super teraz juz wszystko wiem bardzo dokładna i wyczerpująca wypowiedz jeszcze raz dziękuję i myśle że nie bende miał problemu w tym baniaczku jak do tej pory w obecnym ,Jeszce raz dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zulus Zgłoś Napisano 17 Listopada 2012 (edytowane) Brakuje Ci jednego bardzo istotnego elementu - zaworu zwrotnego. Bez tego elementu jak ci się pompa wyłączy to Ci spłynie cała woda powyżej wylotu z pompy obiegowej. Oczywiście można robić jakieś kombinacje, dziurki odpowietrzające ale poz co? Pozatym to bardzo wygodna sprawa. Jak go dobrze zamontujesz to można bez problemu odłączyć pompę obiegową i nic ci nie cieknie po łapach. A zawór przy wylocie też się przydaje. Jak mam wstawiony trójnik i jak chce zmniejszyć obieg to po prostu zaworem włączam jak by bypass i woda częściowo wraca do pierwszej komory sumpa. Ponadto takie rozwiązanie pomaga ustawić poziom wody w kominie gdy na spływie ma się jeden zawór kulowy. Ja przykładowo mam do moich 200l pompę NJ4500. Ciężko przy takim przepływie regulować jednym zaworem. A ta pompa przy takim litrażu robi mi większe zamieszanie niż jvp101 i jvp102 razem. Edytowane 17 Listopada 2012 przez zulus (wyświetl historię edycji) Cytuj Wysłane z mojego PC chłodzonego wodą przy pomocy zwykłej przeglądarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach