pin54 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 Już od kilku lat się czaję na małe morskie akwa, ale jakoś ciągle nie było możliwości. Pojawiło się światełko w tunelu, tylko na początek potrzebuję jednej istotnej informacji żeby wiedzieć czy to w ogóle wypali, a nie udało mi się jej na szybko znaleźć przez wyszukiwarkę. Jak długo (w dniach) może całkowicie bezobsługowo egzystować nanorafa (60l) z miękkimi (druga opcja: także z twardymi i trzecia opcja: twarde, miękkie i błazenek). Przyjmujemy, że z automatyki byłoby tylko automatycznie włączające się światło , filtracja oparta na FZN, w razie potrzeby odpieniacz. Żadnych automatycznych dolewek itp. Pytam z tego powodu, że akwa miałoby stanąć w miejscu pracy, więc raczej codzienna opieka będzie niemożliwa, a i dochodzą urlopy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 Bez dolewki dlugo nie pociagnie,zasolenie pojdzie w gore i po ptokach.Chyba ze bedziesz recznie dolewal codziennie. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 Przy porannej kawie. Zbiornik z miekasami, bez dopieniaka, filtr z weglem ma spokojine racje bytu Ryby pasuje nakarmic minimum raz dziennie, jak wyjedziesz to i tak ktos musi uzupelniac wode. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lacmar Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 Takich bez obslugowych akwarii to raczej nie ma. Jak będzie mała obsada i na dobrej soli to podnianki wody możesz ograniczyć do jednej na trzy tygodnie, ale to chyba max. Ale przy tym litrażu to odparowana wodę musisz dolewać codziennie żeby nie było skoków parametrów. No i jak każde zyjatko musisz karmić, Ty chyba jesz codziennie. Wysłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pin54 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 Może trochę niejasno sprecyzowałem Nie chodzi o to że akwarium ma być non stop bezobsługowe, czyli wstawiam jak obrazek, 'wycieram kurze' raz na kwartał i tylko raczę się cudownymi widokami na biurku . Chodzi o to, że tydzień roboczy trwa 5 dni, więc regularnie 2 dni w tygodniu ma stać bez opieki, do tego dochodzą urlopy, powiedzmy, że 2 razy w roku po 14 dni (oczywiście tu ktoś musiałby zajrzeć chociaż kilka razy, chociażby żeby sprawdzić czy elektryka działa itp). Jeżeli chodzi o dolewanie wody to wydaje mi się (nie wiem czy słusznie?) że 2 dni nawet w środku lata powinno wytrzymać bez dolewania, szczególnie jeśli przykrywałbym na weekend szybą/akrylem od góry. Ale z tego co piszecie urlopu już nie przetrwa, dlatego pytanie czy dolewkę mogę zainstalować (wydaje mi się że tak) bez panelu i sumpa, po prostu czujniki zabezpieczone przed falowaniem bezpośrednio w akwa, rurki i zbiornik w szafie poniżej. Jeżeli chodzi o karmienie stworzonek, to nie dla wszystkich takie rzeczy są oczywiste, bo są różne stworzonka Ja jem codziennie,...ale mój wąż raz na 14 dni, a pająk nie jadł od pół roku. W słodkim molinezjom i krewetkom dwa dni bez żarcia nie robiły różnicy bo zawsze coś sobie do jedzenia w akwa znalazły, trochę glonów czy jakiś grzybek na korzeniu, a i pewnie tydzień bez karmienia przeżyłyby bez uszczerbku na zdrowiu. Morskiego nie miałem, dlatego nie wiem jak to w praktyce wygląda. Podsumowując, przy odpowiedniej organizacji lub niewielkiej automatyzacji (dolewka) bez problemu utrzymam miękkie - czyli już wiemy, że zbiornik będzie Być może udałoby się utrzymać też ryby, ale potrzebna by była jeszcze lepsza organizacja i trochę automatyki...ale to pewnie dłuższy temat, więc póki co poczytam, przemyślę, zaplanuję i zgłoszę się znowu. Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cYg Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 Weekendy nie są problemem jeśli chodzi o dolewki- ja mam 64l i nie dolewać codziennie. Ryby jak dostaną w piątek po pracy i później w poniedziałek to też dadzą radę. Kolega zawsze raz w tygodniu robi dzień przerwy w karmieniu. Jak nie będzie ryb to już zupełnie weekend nie jest problemem. Jedyne czego możesz się obawiać to to, że w razie przerwy w dostawie prądu może nie ruszyć kaskady i cyrkulacja a wtedy po dwóch dniach będzie ciężko. Do tego latem jeśli biuro nie ma klimy to może skoczyć temperatura i bez szybkiej reakcji będzie źle. W razie urlopu ktoś powinien zajrzeć co1-2dni. To co pisze jest poparte moim półrocznym czyli niewielkim doświadczeniem i piszę to co ja bym zrobił :-) Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013 Jelenia Bay vol.2 90x50x45 OW Sump 65x32x37 80L Odpieniacz Reef Octopus 1000int Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W Obieg: Tunze Silence 1073.020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sl2004 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 (edytowane) Miałem 60. Miękasy grzybki euphylie caulastrey nawet proste montipory. Blazen salarias. Kaskada z węglem. Karmnik na suche granulki. Zostawiłem teściowi na dolewke. Narysowalem mazakiem poziom wody. 2tyg. urlopu. Bez strat. Tesciu w tym czasie był 2 razy. Zrób prostą dolewke grawitacyjna to nie będziesz się musiał żenić aby mieć teścia. Zapomniałem o najwazniejszym. U mnie był jeszcze zasilacz awaryjny na pompki. Edytowane 19 Listopada 2012 przez sl2004 (wyświetl historię edycji) Cytuj 180 l. 2 x JVP-101. Led DIY 90W. LPS, SPS. Całość obecnie (jak jest słońce) napędzana z fotovoltaiki. 60 l. Ocellarisy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 Jeżeli w pracy nie masz klimy, to do automatyki zdecydowanie musisz dopisać chłodzenie (wentylatory), co również wymusza posiadanie dolewki. W innym przypadku któryś letni poniedziałek może być przykry nie tylko z powodu bycia poniedziałkiem Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lacmar Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 W gorących letnich dniach może odparować nawet 2 litry, zależy od tem, ruchu wody na powierzchni, działania wętylatorów itp....w Twoim przypadku przy tym litrażu dwa dni to już spore skoki parametrów. Karmienie automatyczne możesz sobie darować ryby dadzą sobie radę, ale o dolewce warto pomyśleć. Miałem kiedyś taką kosteczkę 40x40x40 i niestety przy wyjazdach dłuższych ktoś musiał wodę dolewać do poziomu zaznaczonego markerem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach