Skocz do zawartości
BeRsErK

Prośba o pomoc w identyfikacji

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś będzie w stanie mi powiedzieć jakich koralowców mikkich są to szczepki:

1: Jedyne co wiem to to, że nie jest to cladiella od, której dostał becki i musiałem go nieco bardziej oddalić

700-koral1.jpg

2 Nie wystawiał jeszcze w pełni polipów ale chyba nie są zielone jak podstawa

700-koral2.jpg

3 U podstawy jest zielony ale same czubki ma jasno cieliste, polipy brązowe.

700-koral3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, jakość zdjęć nie powala ale z tego co widać to jest to cladiella, najprawdopodobniej próbowano ją "upiększyć" barwnikiem i stąd jej osłabienie i nie spotykany w naturze kolor

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomku mniemam, że mówisz o fotce drugiej ??

Koralowiec, z którego pobrano tą szczepkę był w baniaku kolegi z tego co pamiętam ok 2 lat i miał się dobrze(i nie wytracał barwy) - u mnie na początku nie wystawiał polipów w związku z przeprowadzką a potem zmieniałem oświetlenie z t8 na t5( ale temu najdłużej schodzi na przyzwyczajeniu się do nowego światła).

Niestety niezbyt pamiętam jakiego kolory polipy były w solniczce kolegi.

Sinularie ponoć spotyka sie zielone - może to to ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. foto drugie. Moim zdaniem chorująca cladiella. Z resztą jedynka także wyglada na nie w pełni rozwinięta cladiellę. Musiałbyś zrobić jakieś lepsze zbliżenie - ostatecznie sinularia ale nie sądzę. Trójka bardzo nie ostra więc się nie wypowiem.

PS Dlaczego sądzisz że to nie cladiella?

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo mam cladielle i są wyraźne różnice:

- cladiella na noc się kurczy, zwija nie tylko polipy ale i"gał ązki", szczepka 1 chowając polipy wygląda, jak to określił mój brat, jak kurza noga. Podstawa szczepki jest...hmmm.... płaska, jak u lobophytona - przypomina bardziej łapę a u Cladielli są to "konary".

No i chyba Cladiella nie walczy ze swoim własnym gatunkiem a ta szczepka gdy znalazła się w zasiegu mojej wyrośniętej Cladielli to została poparzona.

Co do szczepki 2 - teraz zaglądałem pod ogon temu koralowcowi - trzon jest cielisty - znalazłem na sieci podobną:

http://aquaticphotos.com/data/media/15/Green_Sinularia_LR.jpg

EDIT :właśnie zaczyna wypuszczać polipy - może jutro dam fotki rozwinietej bestii - polipy na 100% są brązowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na mój gust to jest waśnie z angielska zwana green sinularia, mam podobną i nie traci kolory (rośnie z małej szczepki od dwuch lat z kawałkiem) jak ja kupiłem miała jeden pień i jedną gałązkę teraz jest już "mamą" kilku szczepków (obeznie rośnie nowy :D ) wygląda jednak na maksymalnie obkurczoną (ale u mnie nie trwa to dużej niż 30 min po odcięciu ramienia więc coś może jej szkodzić i to poważnie skoro cięcie mniejsze wywołuje problemy)

Oczywiście wszystko o fotce nr2

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zaczęła wypuszczać polipy - musiało być to zwiazane ze zmianą oświetlenia bo polipy najsmielej wychodza od zacienionej strony.

Oki - to mamy sinularię zielona pod bramką nr 2.

pozostały bramki numer 1 i 3

1 chyba zaczynam się skłaniać ku jakiejś odmianie lobophytona

3 jest najładniejszy ale ciężko go sfotografować bo jest nieco z tyłu baniaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak zielony wygląda dziś - polipy jeszcze nieśmiało ale już się wychylają ;]

700-koral2a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Foto 1: Finger-leder-koralle ( palczasty-skorzasty-koral) - Lobophytum spp.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.