mazu Zgłoś Napisano 24 Listopada 2012 Witam, nasze akwarium ma następujące parametry: Szkiełko: 90 x 45 x 45 (co daje ok. 180 l) Odpieniacz DIY by Sebastek Sump: 80 x 35 x35 (3-komorowy plus automatyczna dolewka) Pompa obiegowa: Tunze Silence 1073.020 Pompy cyrkulacyjne: 2x JVP 101 (wbrew panującym opiniom pompy pracują cicho) Oświetlenie: 4 x T5 39W plus ledy niebieskie i białe Chłodzenie: w pokrywie 3 x wiatraki plus w szafce 2 x wiatraki oraz 3-wiatrakowy moduł nawieszony równoległe do lustra wody w sumpie Szafka: stelaż obudowany płytą meblową wyciszona gąbką sinusoidalną Komin zewnętrzny Hydraulika: rurki bud-mech plus klej do PCV i silikon Korale: sps i lps, kilka miękasów Ryby: 4 chromisy, 1 gobiodon, 1 pterapogon, 2 ocealarisy, 1 centropyga bispinosa, 1 salarias, 1 mandaryn picturatus oprócz tego: rozgwiazda piaskowa, 2 ślimaki turbo, 3 krewetki: czyszcząca, debelius i wundermanii W tej formie funkcjonuje od lipca tego roku. Po przesiadce było ok, aż do teraz. Od ok. 2-3 tygodni mamy problem z wysokim NO3 i PO4, glonami (ale to było w osobnym wątku). Obecnie oprócz tych problemów doszło obumieranie korali: tracą tkankę. Jedynie montipory zielone i digitata nie tracą tkanki i normalnie polipują. Nic się nie dzieje z euphylią, brerium i gonioporą. W ubiegłą sobotę do akwa wrzucliśmy phostguard i purigen. 21 listopada: PO4 spadło do 0,2 mg/L (z 0,4) a NO3 - 10 mg/L (z ok. 15-20). Jutro podam nowe NO3 bo dziś było mierzone po delikatnym zruszeniu piachu i wynosiło 30 mg/L. Testy JBL. Mg i Ca w normie (1360 i 440) - stosuję ballinga. Od ponad tygodnia odstawione są wszelkie suplementy (oprócz ballinga). Karmię tylko ryby mrożonkami IT. Miesiąc temu mieliśmy przymusowe malowanie mieszkania (w trakcie malowania wszystkie wiatraki wpompowujące powietrze do akwa były wyłączone). Może to ma znaczenie? Pomóżcie proszę bo już nie mam pomysłów jak pomóc naszej rafie i co mogło się stać, że jest tragedia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarek GRZESZCZAK Zgłoś Napisano 24 Listopada 2012 Może obciążyłes system nowymi rybami stad tak wysokie po4 lub jest to jednak wynik przekładki,nic nie padło w akwarium? pozdr.Jarek Cytuj akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 24 Listopada 2012 Miesiąc temu mieliśmy przymusowe malowanie mieszkania (w trakcie malowania wszystkie wiatraki wpompowujące powietrze do akwa były wyłączone). Może to ma znaczenie? Na ten temat było już pisane, poszukaj. Malowanie, świece zapachowe, środki do konserwacji podłóg, środki do mycia szyb itd mają wg tego co było pisane wielki wpływ na różne katastrofy w akwarium. Chyba duża podmiana+węgiel może pomóc. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazu Zgłoś Napisano 24 Listopada 2012 Nic nowego nie było dodawane od lipca. Nie, nic nie padło. Cała ekipa żyje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 24 Listopada 2012 Foty,foty,bo nic nie widziomy co tak naprawde niedobrego sie dzieje w akwarium. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazu Zgłoś Napisano 24 Listopada 2012 Jutro przy świetle dziennym zrobimy. Korale bieleją - tracą tkankę, hystrixa prawie już nie ma a naprawdę duży był. Skałę dziś z glonów wyszczotkowaliśmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 24 Listopada 2012 Też tak miałem po malowaniu. Ryby i mniej wymagające korale zestresowane ale ok, za to spsy (oprócz montipor) padły. NO3 i PO4 poszybowały - uważam, ze przez obumarcie jakiś tam mikroorganizmów. Miałeś wyłączony odpieniacz w czasie malowania ? Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazu Zgłoś Napisano 25 Listopada 2012 Witam, załączam zdjęcia. Tak to wygląda z grubsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 25 Listopada 2012 Miałem podobną sytuację o czym pisałem na forum, z tym że u mnie była inna przyczyna. Zdecydowana podmiana wody uratowała temat. Ja wymieniłem 80% wody. 200l z istniejącego dojrzałego zbiornika i 120 l świeżej solanki. A do sumpa węgiel. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mardow Zgłoś Napisano 25 Listopada 2012 Płuczesz mrożonki przed podaniem do akwarium ?. Cytuj Moje skrawki natury Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 Mysle, ze u kazdego z nas padlyby sps-y, gdybysmy mieli takie parametry. Te korale moglo wykonczyc albo b.wysokie PO4, albo jego gwaltowny skok (w gore lub w dol). Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach