Skocz do zawartości
WolfAtTheDoor

Przepisy kulinarne na dobre żarcie wypróbowane przez użytkowników Nano-Reef.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Pizza Hawajska po raz enty :)

Ciasto z Leclerca (2,50zł)

Ser mozzarella z Leclerca (6zł)

50g plastrów szynki konserwowej (1,50zł)

puszka kawałków ananasa (3,50)

Ketchup.(chyba każdy w lodówce go posiada jak nie to koszt 3zł)

Ciasto odpowiednio rozłożyć w formie do pizzy (foremka żeliwna z powłoką koszt 15 zł), rozprowadzić cienką warstewkę ketchupu, dodać pokrojoną wędlinę, ananasa, dodać starty uprzednio ser. Piec w temp (piekarnik elektryczny) 220 C po uprzednim nagrzaniu piekarnika około 25-30 minut.

Czas wykonania pizzy 10-15 minut z pieczeniem 45minut.

Koszt pizzy 16,50. Puszka kawałków ananasa wystarcza na dwie pizze, nie wspomnę o ketchupie jak i serze.


https://www.facebook...reaLordhowensis

Kupię szczepki Acanthastrea Lordhorwensis

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jako smakosz czytam z zainteresowaniem.

W skrytości ducha mam nadzieję na nasze polskie regionalne przepisy bo kuchnia z kresów a z pomorza zachodniego czy śląska to różne bajki.

Pizze można przerabiać na tysiące sposobów dodając to czy tamto w innych proporcjach.

Dawajcie kuchnię Polską. Niech się Pani Gesler schowa.


Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może staropolska :) .

Co do pizzy to podałem przepis który każdy nawet z dwiema lewymi rekami może wykonać :) .

Kuchnia Polska to kapusta kiszona czyli bigos, ogórki kiszone, pierogi, naleśniki. No jeszcze jakieś przepisy na dziczyznę i miody pitne :) .

Najdokładniej opisana jest w jednej z ksiąg Pana Tadeusza.


https://www.facebook...reaLordhowensis

Kupię szczepki Acanthastrea Lordhorwensis

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Taaaak. Zwłaszcza w 13 księdze.

Pan Tadeusz wszedł pierwszy, drzwi za sobą zamyka , ach Zosiu Zosieńko nareszcie sami...............................

:ninja:


Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może nie jedzenie, ale jest mega...

1L spirytusu

1L rumu (ciemny "Tuzemsky")

1L miodu (lipowy, wielokwiatowy, nie gryczany)

sok z 8 cytryn (ok. 0,5L)

Wszystko do gara wymieszać, odstawić na 6 tygodni (nadaje się do konsumpcji zaraz po zmieszaniu, u mnie czasami wytrzyma jakaś flaszka 6 tygodni :p)

Idealny antybiotyk :)

Uwaga...zdradzieckie...nie wiadomo kiedy zabiera :p bo wchodzi jak woda...podawać w temperaturze pokojowej...

Polecam...

Edytowane przez enigma17 (wyświetl historię edycji)

pozdrawiam

Maciek

Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !

I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Curry z jagnięciny

Składniki

450g ziemniaków w kostkach

450g chudej jagnięciny w kostkach

2 łyżki średnio ostrej pasty curry

3 łyżki oleju słonecznikowego

1 cebula w plasterkach

1 bakłażan w kostkach

2 wyciśnięte ząbki czosnku

1 łyżka świeżego tartego imbiru

150ml rosołu z jagnięciny lub bulionu wołowego

sól

2 łyżki świeżej kolendry (do przybrania)

Zagotować wodę ze szczyptą soli w garnku. Dodać ziemniaki i gotować 10 minut. Wyjąć ziemniaki i odsączyć. Wymieszać dokładnie mięso z pastą curry, rozgrzać olej w woku. Do woka wrzucić cebulę, bakłażan, czosnek, imbir i smażyć 5 minut. Dodać do woka jagnięcinę i smażyć kolejne 5 minut. Dodać rosół i ziemniaki, doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Podawać posypane kolendrą.

Howgh!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Składniki:

1. Paczka makaronu typu pene (jak najlepszej jakości, obowiązkowo z pszenicy durum),

2. Dwie średnie czerwone papryki,

3. Dwie puszki tuńczyka w oleju (obowiązkowo w kawałkach, nie żadne trociny!!!!),

4. Czosnek (ilość w/g uznania, ja używam ok. 5 ząbków),

5. Brokuły (dwie średnie sztuki, ostatecznie mogą być mrożone),

6. Oliwa, sól, pieprz.

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przelewamy chwilę zimą wodą, dodajemy: pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, czosnek pokrojony w cienki plasterki, podsmażony wcześniej na 3 - 4 łyżkach oliwy (smażymy do czasu,aż nabierze lekko złotego koloru, nie może zbrązowieć,bo będzie gorzki,do makaronu dodajemy wraz z oliwą,która podczas smażenia zdążyła nabrać cudnego czosnkowego aromatu), tuńczyka (jedną puszkę odsączoną z oleju, drugą wraz z olejem). Wszystko doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy.Dodajemy brokuły podzielone na różyczki, lekko obgotowane (powinny być właściwie ciut więcej niż zblanszowane - nie mogą być rozgotowane!!!!!!!).Ponownie delikatnie mieszamy.Pyszne na ciepło i na zimno.

post-7302-1205579859_thumb.jpg

Pychota :ice: .

Edytowane przez baszurek (wyświetl historię edycji)

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.