thomas516 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 chciał bym się dowiedzieć kiedy od uruchomienia można myśleć o kupnie jakich kolwiek korali miękkich Cytuj akwarium AQUAEL glossy 80x35x53 125L, ok.11LR,10LS, odpieniacz i filtr tunze reef pack 250, cyrkulacja, 2x jebao RW-4, oświetlenie led retro fit 3x 16w actinic. reaktor glonowy 2,5L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Snakecharner Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 A jak długo masz już akwarium zalane ? Cytuj 430 lit + 200 lit sump ,Oświetlenie kessil A360WE ,Tune Blue Mini Bubble King 160 (pompa eheim) ; AM OR 3500-obieg; :-) cyrkulacja x 50 Start 28.10.2012 600 lit + 200 lit sump; 2*39 T5 + 6x 80 T5; Mini Bubble King 160 (pompa eheim) ; AM OR 3500-obieg; 2*4500+1*5000+1x12000- cyrkulacja; Start 21.07.2009 Koniec 01.10.2011 Jeszcze wrócę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 Kiedy testy powiedza ze mozna i glony beda w odwrocie. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas516 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 dopiero zalane , wolę pytań nawet o proste sprawy niż komplikować sobie życie, jaki poziom zasolenia najlepiej utrzymywać i jakie wartości wody powinny być , oczywiscie nie chodzi mi o idealne bo to ciezko osiagnać ale normy w jakich wszelskie stworzenia będą czuły się dobrze Cytuj akwarium AQUAEL glossy 80x35x53 125L, ok.11LR,10LS, odpieniacz i filtr tunze reef pack 250, cyrkulacja, 2x jebao RW-4, oświetlenie led retro fit 3x 16w actinic. reaktor glonowy 2,5L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 Poczytaj to http://nano-reef.pl/topic/4205-faq-czyli-co-powiniennes-wiedziec-na-pocztatku/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) Thomas teraz masz conajmniej 3 tygonie na nadronieie brakow. Proste korale takie jak Sinularia, czy Xenia mozna wprowadzac dosyc szybko, ale pewne minimum musi byc spelnione. Czeka Cie cykl azotowy ktory raz przechodzi bardzo burzliwie a czasami zupelnie bez glonow. Nie mozesz miec NH4 i NO2. Od tego momentu mozesz mylslec nad bardziej prymintywnym zyciem. Proponuje zalozyc wlasny watek, opisac zestaw i jakiekolwiek watpliwosci bedziesz mial pisz w swoim temacie. Ludzie chetnie wespra. Edytowane 2 Grudnia 2012 przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Astis Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 Thomas teraz masz conajmniej 3 tygonie na nadronieie brakow. Proste korale takie jak Sinularia, czy Xenia mozna wprowadzac dosyc szybko, ale pewne minimum musi byc spelnione. Czeka Cie cykl azotowy ktory raz przechodzi bardzo burzliwie a czasami zupelnie bez glonow. Nie mozesz miec NH4 i NO2. Od tego momentu mozesz mylslec nad bardziej prymintywnym zyciem. Proponuje zalozyc wlasny watek, opisac zestaw i jakiekolwiek watpliwosci bedziesz mial pisz w swoim temacie. Ludzie chetnie wespra. Thomas - Grześ Ci bardzo dobrze radzi - załuż swój wątek w "naszych zbiornikach" - podaj wszystkie dane a najlepiej jeszcze wklej kilka fotek - raz, że będzie to wiedza potrzebna aby ktoś mógł Ci dobrze doradzić a dwa będzies miał pamiątkę i z czasem będziesz widział jak się zbiornik rozwinął, ile i jak rozrastają się korale itd itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas516 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) juz założyłęm, wiecej fotek wkleje jak poniedzieli przyjdzie skała z 2 letniego akwarium, po zasoleniu mam mętną wodę, nie wiem ile coś takiego się utrzyma Edytowane 2 Grudnia 2012 przez thomas516 (wyświetl historię edycji) Cytuj akwarium AQUAEL glossy 80x35x53 125L, ok.11LR,10LS, odpieniacz i filtr tunze reef pack 250, cyrkulacja, 2x jebao RW-4, oświetlenie led retro fit 3x 16w actinic. reaktor glonowy 2,5L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fabi1990 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2012 Powiem tak ja w mim pierwszym zbiornik od razu po zalaniu wyjechałem po życie i resztę sprzętu ponieważ nadarzyła się okazja kupienia całego sprzętu, życia i żywej skały można powiedzieć że za cenę samej skały ale musiałem wziąć całe życie i po powrocie wpuściłem wszystko. Aklimatyzacja przebiegła dość sprawnie i szybko ale niestety padła jedna rybka (z 8 szt), a korale wszystkie przetrwały (euphylia, sarcophyton, grzybki itp, głównie miękkie) i oprócz jednej rybki która padła (kauderni) przy aklimatyzacji wszystko pięknie się przyjęło. Cytuj Akwarium 1200L + Sump 450L, Odpieniacz BK500, Oświetlenie LED EcoTech Radion XR30W, Cyrkulacja EcoTech VorTech MP40 + MP60, Obieg Tunze Silence Pro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiQ Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2012 to pytanie jest podchwytliwe - myśleć można od razu a nawet przed zalaniem Cytuj no i się zrobiło 1000L - http://nano-reef.pl/...elowe-akwarium/ a teraz jest na sprzedaż ... http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gotterdammung Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2012 A ja bym powiedział że przy zakładaniu akwarium po raz pierwszy, nawet jeśli parametry będą dobre po 2 tygodniach ( w co wątpię) to ja i tak bym się wstrzymał przez około 5-6 tygodni. Dla mnie, osobiście, czas po zalaniu akwarium to była ostra jazda. Bo tak na prawdę, to wprowadzając żywą skałę od razu masz w akwarium pełno życia, obserwacja tego co Ci z tej skały wychodzi, to też fajna sprawa. Plusem, tego że nie wpuścisz za szybko życia jest też to że masz pełne pole do popisu jeśli chodzi o eliminację ewentualnych plag, korekty ustawienia skały, czy ogólnie inne zmiany w swoim systemie. A tak, wpuścisz pokolca, czy inne wrażliwe rybki, bedziesz maczał łapy, ryby będą się stresowały, będą sie wysypywały, jak dla mnie nieciekawa sprawa. I ostatnim, chyba najważniejszym plusem późnego wpuszczania życia jest to że uczymy się cierpliwości, która jeśli chodzi o morszczyzne to chyba podstawa. Heh, nim założyłem swoje pierwsze akwarium ze wszystkim mi sie spieszyło, wszystko musiało być już-teraz-zaraz, teraz uważam że czekanie na coś rok to znowu nie aż tak dużo czasu Cytuj -UNDER CONSTRUCTION- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fabi1990 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2012 ja jeszcze zapomniałem dodać że wkładając pierwsze życie do akwarium wlałem też 1/3 pojemności akwarium wody ze zbiornika z którego pochodziły ryby i skała. Cytuj Akwarium 1200L + Sump 450L, Odpieniacz BK500, Oświetlenie LED EcoTech Radion XR30W, Cyrkulacja EcoTech VorTech MP40 + MP60, Obieg Tunze Silence Pro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Angella Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2012 Przy wlaniu wody z dzialajacego juz zbiornika czas oczekiwania na wprowadzenie bardziej zaawansowanych form zycia to minimum 3-4 tygodnie, jesli woda spelnia wszystkie warunki, o ktorych nie bede sie rozpisywac bo napewno mozna na forum doszukac sie tego tematu. Cierpliwosc jak najbardziej wskazana w tym temacie. Wrazliwosc takich akwariow jest duza, wiec lepiej odczekac niz potem zalowac zyjatek ktore nie przetrwaly. Pozdrawiam Cytuj AquaMedic650L+JuwelVision180L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach