Skocz do zawartości
uciu

nowy zbiornik 55X55X50

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kolejna przymiarka do założenia małej solniczki:-)

Wiec tak - mam taki sprzet:

zbiornik 55x55x50 gdzie 50 to wysokość

szafka pod to

oswietlenie 4x24 t5

obudowa aluminiowa aquaboro (rama + panele na góre)

służło to zawsze za słodkie akwarium, teraz chciałbym to przerobić na słone:-)

Jak najwięcej z tego sprzętu chciałbym wykorzystac:-)

Pewno szkło bedzie musiało być nowe ale moze w tym dałoby rade wywiercic otwory i wkleic sump - musiałby być centralnie - akwa widoczne z 3 stron - czy nie za bardzo zajmie miejsce - ma ktoś doświadczenia z podobnym zbiornikiem?

Problem może być też z oświetleniem bo są tam krótkie (coś koło 44cm) świetlówki 24w (tzw azjatyckie - wymaga tego szerokość szkła) - i raczej nie umie takich znależć do morskiego - spotkał ktoś?

Może lepsze rozwiązanie to zastąpić to lampą LED - za 650 widziałem gotowce 120W (np allegro)

Szczerze mówiąc to najlepiej bym zmienił wszystko i dał zbironik 60x60x60 bo te 10cm na wysokość to spora różnica. Niestety wiąże się z tym lawina nowych wydatków (rama pokrywy, szafka, szkło) a wolałbym kase przeznaczyć na życie...

Może ktoś bardziej doświadczony wypowie się w tej kwestii - nie jest to za mały zbionik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, kolejna przymiarka do założenia małej solniczki:-)

Wiec tak - mam taki sprzet:

zbiornik 55x55x50 gdzie 50 to wysokość

szafka pod to

oswietlenie 4x24 t5

obudowa aluminiowa aquaboro (rama + panele na góre)

służło to zawsze za słodkie akwarium, teraz chciałbym to przerobić na słone:-)

Jak najwięcej z tego sprzętu chciałbym wykorzystac:-)

Pewno szkło bedzie musiało być nowe ale moze w tym dałoby rade wywiercic otwory i wkleic sump - musiałby być centralnie - akwa widoczne z 3 stron - czy nie za bardzo zajmie miejsce - ma ktoś doświadczenia z podobnym zbiornikiem?

Problem może być też z oświetleniem bo są tam krótkie (coś koło 44cm) świetlówki 24w (tzw azjatyckie - wymaga tego szerokość szkła) - i raczej nie umie takich znależć do morskiego - spotkał ktoś?

Może lepsze rozwiązanie to zastąpić to lampą LED - za 650 widziałem gotowce 120W (np allegro)

Szczerze mówiąc to najlepiej bym zmienił wszystko i dał zbironik 60x60x60 bo te 10cm na wysokość to spora różnica. Niestety wiąże się z tym lawina nowych wydatków (rama pokrywy, szafka, szkło) a wolałbym kase przeznaczyć na życie...

Może ktoś bardziej doświadczony wypowie się w tej kwestii - nie jest to za mały zbionik?

Wszystko jak zwykle zależy od $$$

Tu masz link do podobnego akwarium 50x50x50 - tam jest jeszcze opcja 3 rodzaju światłą HQI

Jak bym tą kostkę (też jest oglądana z 3 stron) jeszcze raz stawiał to bym rury hydruliki wypuścił centalnie na środku dna i wokół hydrauliki zbudował kopiec ze skały (ale to jest moja wizja) - u mnie szklarz wywiercił dwa otwory w dnie w poskljeanym akwarium na moją odpowiedzialność (chciałem w tylnej ścianie ale nawet nie chcieli o tym słyszeć)

Nie zawsze trzeba komin ale durso w takim rozwiązaniu to też nie najlepsze rozwiązanie :)

Powodzenia.

P.s. (ledy są b. fajne a za 650 zł zrobisz albo ktoś Ci zrobi fajną lampkę - nie zwróciłem uwagi, że jesteś z mysłowic - kostka stoi w Katowicach - możesz podjechać i pooglądać na żywo :) zawsze coś tam wydumać można na żywo.

Edytowane przez Astis (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie wszystko zależ od kasy, której nie chciałbym za dużo udać:-)

Pomysł z HQI to też jakaś idea - niestety nie mam takiej lampy (dopiero co ją sprzedałem i teraz załuje) a zakup obudowy i przeróbka na ledy to dodatkowe koszty - choć pewnie wyglądałoby świetnie. Ważne by lampa była wykonan w miare estetycznie bo będzie wisiała na zbiornikiem. Jesli miałboby to być T5 to całą instalacje na 4x24 mam - problem może być jedynie w świetlówkach (musza bć kótkie 24W)

Zbiornik miałby stać przy ścianie z 1 strony wiec rury/komin najlepiej jakby były przy tylnej ściance. Centrlne polożenie to też jakaś idea ale wydaje mi się, że strasznie spłyciłoby to zbiornik - to tylko 55cm.

Jutro pojezdze po okolicznych szklarzach i popytam o wywiercenie otworów w posklejanym zbiorniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tuptus

Oświetlić można ledami albo power compactami. Opcja z centralnym kominem ciekawa i warto wziąć ja pod rozwagę.

Jeśli nie to można do szyb podoklejać paski po 5-7cm podnosząc wysokość zbiornika. Na tylnej szybie zostawiasz przerwę powiedzmy 20cm i robisz komin zewnętrzny, w ta przerwę wklejasz komin zewnętrzny i bez wiercenia :)

Fugę zrób bezbarwnym silikonem, doklejone paski maskujesz koroną.

Edytowane przez tuptus (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś polecono mi by do oświetlenia zastosować swietlówki T5 - myślałem by dac 8x24W - poradzcie co lepiej rozważyc - plusem T5 jest cena bo zmieściłbym się w 1000zł ze świetlówkami -> LED to wydatek ok 2000zł.

Wiem, że teraz panuje wszedobylska moda na napis LED ale czy warto?

Ma ktoś doświadczenia z jednym i drugim?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jesli swietlowki bedziesz wymienial regularnie to po roku masz juz led praktycznie. 8x40x3=960zl i mamy juz 1960 po dwoch latach. Chyba ze kupisz drozsze swietlowki :).

Sa za i sa przeciw led. Juz sam musisz wybrac co dla Ciebie bedzie lepsze.

Wysłane z mojego GT-I8160

START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 :), ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800.

http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam:)

stanęło na tym, że będzie nowy zbiornik o wymiarach 65x65x60 lub 60x60x60 - musi mi wystarczyć lampa LED 200W (wiec pewnie wariant 2 jest lepszy pod względem światła, choć z drugiej strony to ta sama wysokość a boki mogą byc troszke niedoświatlone.)

Zlikwidowałem slodki zbiornik - co się może z niego przydać?

Są:

- zbiornik 55x55x50 - myślalem by zrobić sumpa z niego ale raczej za duży...tzn za wysoki

- aluminiowa pokrywa aquaboro 55x55 - po ściągnięciu góry idealna korona:-) moze ktoś szuka takiej korony?

- światło - 4x24W T5

- kubełek - raczej się na pewno nie przyda

- lampa UV

- butla CO2

Aha jako, że mam sporo kantówek 7x7cm stelaż będę robił własnie z nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego 50 cm za wysoki na sumpa?

Ja mam wysokość 45 cm i w niczym mi to nie przeszkadza.

A wysokość taka bo opierałem się na gotowym projekcie z forum.

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.