Skocz do zawartości
Jasseji

Nanorafa Początki 30l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich zebranych ;)

Otóż naczytałem się o różnych zestawach morskich.

Wolałem napisać zanim kupie coś zbędnego lub coś pominę.

Otóż mamy dwa zestawy:

Dennerle

http://www.dennerle....mid=274〈=en

Oraz Aquael:

http://www.aquael.pl...mid=314〈=pl

Do zestawu Aquael naturalnie trzeba dokupić piach (mieszkam w Czechach więc czeskie linki będą):

http://shop.akvarist...--3-kg-350.html

Sól:

http://shop.akvarist...l-7-kg-383.html

Termometr, Grzałkę oraz Areometr jakis prosty

Do tego Dennerle dołacza jakies mikroelementy czy co tam do startu.

teraz Pytanie zasadnicze:

Aquael z Filtrem Kaskadowym czy Dennerle z tym całym ich "System 4w1"

Ew. co pominąłem w liście zakupów do dopełnienia zestawu Aquael ?:

- sól

- Piasek

- Termometr

- Grzałka

- Areometr

- pomka do ruchu wody ?

- Testy do wody (jakie?)

- Suplementy ?

Do Tego zestawu planuje na start wrzucić Żywą Skałę (z 2kg) i zostawić na miesiąc (tak wiem, solanka musi najpierw się z 2 dni pofiltrować zanim wrzucę skałę).

Późniejszy plan to jakiś krabik na czyszczenie i te ślimaczki małe "glonojady" (jeden krab i 2 slimaczki podobno na taki litraż w charakterze ekipy porządkowej wystarczą), później miękkie korale z 2-4 plus krewetka lub błazenek.

Dziękuję za uwagę i licze na konstruktywne opinie.

pozdrawiam,

Edytowane przez Jasseji (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zestaw to sam kup ten który ci bardziej odpowiada (cena, estetyka,funkcjonalność)

Cyrkulatory można dokupić specjalnie dedykowane do kostek

Testy Salifert

Co do suplementów to na początku nic nie lej z pierwiastków. Jedyne co należy lać to bakterie(jakie to temat który również trzeba samemu rozwiązać firma cena gatunek)Wszystko to opisane jest w dziale dla nowicjuszy. Wiedza tam zawarta bezcenna

Pozdrawiam

Red sea max 250 ........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Głównie chodziło mi o opinie na temat filtrów zawartych w zestawach.

Na temat kaskadowego znalazłem troche informacji, jednak na temat tego w zestawie Dennerle to jakoś się nie mogę dokopać, teoretycznie jakby do niego nie potrzeba skimmera ani cyrkulatora ale tak jak mówie, nie znalazłem opinii na ten temat na forach.

Czy ktoś może używał bakterii od Dennerle?: http://aquascape.istore.pl/pl/product/view?id=14918205

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda nie wiem, jak ten BioCilculator działa w praktyce, ale piszą, że przepływ wody to 500l/h i to dla wersji do akwarium 60l. W związku z tym, pewnie będzie potrzeba dokupienia jakiegoś cyrkulatora. Filtr FZN-3 jest dosyć fajny, ma duże komory i zawsze można tam coś włożyć. Ja aktualnie mam 3 absorbenty w jednym koszu, a w drugim kawałki żywej skały. Gdybym miał teraz coś wybierać, to pewnie bym sam poskładał. Np. szkło Dennerle 60l (świetnie wygląda) do tego kaskada FZN-3, Koralia nano 1600, jakaś grzałka, np Jager 75W, do tego 4,5kg żywego piasku i 6kg żywej skały. Sól Instant Ocean i testy, tak jak pisał Chmielu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie to samo mi przyszło do głowy - Kostka pusta Dennerle 60 i ten FZN-3

Po wizycie w lokalnym sklepie wiem już, że przynajmniej na start będe miał gotową solankę z żywego akwa razem ze skałą z tego samego zbiornika.

O grzałce myslalem tez Dennerle 50W na przyklad, pompka Koralia nano 900 lub 1600

Ciekaw jestem czy ten FZN-3 to nie "overkill" nawet na 60l ?

przepływ 1200l/h ?

Nie wystarczyłaby na przykład kaskada Aquanova NF-600 z 600l/h ?

Edytowane przez Jasseji (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam FZN-3 w akwarium 43l i nie robi burzy. Trochę go stuningowałem, żeby zbierał jeszcze syf z powierzchni wody. Ludzie w 30 litrach oprócz FZN-3 stosuą przynajmniej jedną Koralię 900, więc nie bój się, że będziesz miał za duży przepływ. Ja oprócz wspomnianego filtra jeszcze mam pompę Tunze o przepływie 1800l/h i nie mam pralki, chociaż może te 1800 to za dużo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, zamowilem Aquael 30 Nanoreef z FZN-3, grzalke 50W thermoconstant 25 i Koralia nano 900.

Termometr, Areometr, bakterie i testy zakupie jak bede szedl do akwarysty po wode piach i skałę.

Jakie absorbenty ew. do tego ?

zywa skale do filtra to mysle ze dodam "po drodze"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku pozbądź się Gąbek z filtra, a zamiast tego daj watę akwariową. Ja po tygodniu włożyłem Purigen, a potem dołożyłem Chemipure Elite. Teraz jeszcze moczy się Phosguard, ale dlatego że malowałem mieszkanie i wyszły okrzemki. No i żywej skały bierz więcej niż 2kg. Najlepiej z 4, tak myślę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to teraz siadam z google translate żeby czechowi to wytłumaczyć :)

z tego co rozumiem zatem, w tym filtrze są 2 lub 3 pojemniki - wymienić wszystkie gąbki z nich na Purigen ?

Purigen to granulat o ile się nie mylę.

Skałę myślałem na start 2-3kg a potem dołożyć jak będzie stabilne, może nawet razem z pustelnikiem i ślimakami turbo razem o ile to nie za wielkie ryzyko.

Podkreślam, że na początku mam zamiar brać gotową solankę ze sklepu na podmianę też i dopiero stopniowo zacząć się bawisz w mieszanie, najpierw z wody RO też ze sklepu a potem dopiero zakupić własny zestaw RO/DI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy najmniejsze opakowanie Purigenu. Jest zamknięty w specjalnym woreczku (trochę jak herbata ekspresowa, tylko większym) i to całe należy wsadzić do jednej komory a pod tym wata. W drugiej komorze możesz wsadzić np kawałki żywej skały. Skałę wsadzaj od razu całą, bo jak wrzucisz część teraz, część potem, będziesz musiał znowu przejść dojrzewanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, utknąłem na etapie zamówień.

Niestety w czechach jeden tylko sklep oferuje zestawy Nano Reef Aquael'a ale nie mają na stanie (dopiero po świętach) a drugi ma jedynie kostki 20l ze słabym oświetleniem Diodowym.

Ktoś zna może sklep, który wysyłałby za granicę ?

Pytałem w eRybce ale nikt mi nie odpisuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.