Skocz do zawartości
natalia83

Prośba o identyfikację trzech grzybków

Rekomendowane odpowiedzi

Mam trzy grzybki w swoim baniaku, których nie potrafię usystematyzować. Próbowałam kiedyś na samym początku określić ich rodzinę, ale ktoś mi napisał, że to majano. Więc na długi czas odłożyłam temat i nie interesowałam się. Majano to jednak nie jest gdyż ostatnio dostałam kilka szczepek na których było owo majano- śliczne i nawet rozmnażające się niestety któryś ze zwierzaków skutecznie wytępił małe mięsiste drzewka super świecące w aktynice.

Grzybki nie mają nóg, ewentualnie krótka niewidoczna stopka, nie przemieszczają się siedzą od zawsze w tych samych miejscach. Rosną bardzo wolno i nie rozmnażają się, jednego mam od początku czyli od prawie roku dwa inne przyszły w te wakacje. Jeden z nowych na początku był zupełnie przezroczysty, teraz zmienia kolor na różowy z niebieskimi końcówkami jest wielkości 0,5zł. Drugi jest większy kolorowy "po okręgu" jest niebiesko- biało-różowy a mordka jest koloru fluo zielonego ten ma wielkość 2zł. Trzeci najmniejszy a zarazem najstarszy czerwony z fluo zielonymi końcówkami bąbelki są zakończone na biało wielkość 10gr.

Wiem że zdjęcia są beznadziejne, naprawdę nie potrafię lepszych zrobić pod ledami, po prostu brak mi już inwencji. Tak więc kolory są przekłamane a i ostrość pozostawia wiele do życzenia.

Zwracam się głównie do pasjonatów discosom i rhodactis a może rico. Co to za grzybki, jak je karmić by się w końcu zaczęły rozmnażać no i rosnąć.

4328_6803.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi to na jakies ricordee wyglada :)

ed. zielony mnie ubiegl :p

Edytowane przez W32darWin (wyświetl historię edycji)

START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 :), ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800.

http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś z Was rico? Jak duże są te grzyby? Bo moje discosomy mają wielkość otwartej dłoni czyli kilkanaście cm średnicy a to tak naprawdę małe kurdupelki, które nie rosną i się nie rozmnażają.

4328_6803.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widocznie slabo je karmisz, sprobuj czyms takim http://korale.pl/fm-ricordea-zoanthus-food-100ml.html , ja daje swoim http://korale.pl/on-nano-reef-coral-foood-10gr.html (rozpuszczam i pipeta prosto w mordki) , pompuja sie po karmieniu jakby mialy peknac :)

zoasy to kwintesencja koralowców

solanka ponownie kreci się od czerwca 2016

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi sie tez widzi ze to ricordea aczkowliek maly rhofactis wyglada bdzo podbnie

ale stawiam 70 do 30 na ricordea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.