marine Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 Witam Podmiana wody wplyw na stabilnosc parametrow? Piszemy ze Podstawa to stabilnosc zadnych gwaltownych ruchow Dzis na rynku mamy wiele roznych soli o roznym stezeniu suplementow zakladajac ze uzywamy soli wzbogaconej podmiana 10% Pytanie w jak dlugim czasie powinnismy wode do podmiany dozowac Co by nie nastopilo gwaltowne podbicie mg,ca,kh,itd. Jak to wyglada u was Podmienialem wode co tydzien ok 8% dzis robie to co dwa tygodnie 10% Poniewaz widze znaczna poprawe przy zmniejszonych czestotliwosciach Moze przyczyna jest wlasnie gwaltowna zmiana parametrow prosze o opinie Wode dotychczas dolewalem ok 15 min Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 A jak długo ją mieszałeś i jaką temp miała gotowa mieszanka wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 A jak długo ją mieszałeś i jaką temp miała gotowa mieszanka wody. Co to ma do parametrów? Tapatalk Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 Zawsze ok 12 h temperatura 25 stopni Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 Jak solanka będzie miała temperaturę inna niż ta woda w akwarium to nie będzie tego samego stężenia soli w wodzie i może nagły skok zasolenia lekko namieszać z parametrami,a co do mieszania soli to chyba im krócej się miesza tym ta sól jest mniej przeżarta więc tez może coś tam wyskoczyć...Tak myśle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 Wszystko co bysmy nie podawali zwlaszcza suplementy dozujemy w dawkach dziennych trzy cztery razy na dzien wszystko staramy sie dozowac Zgodnie z instrukcja lub zaleceniem producenta Lub do zapotrzebowania naszej wody balling jest roztworem o znacznie wiekszym stezeniu ale jesli zapotrzebowanie jest dzienne 20 ml Rozkladamy naprzyklad na trzy dawki Wode zazwyczaj jak czytam lejemy prawie w calosci tam przeciez sa suplementy o jakims stezeniu Tak pomyslalem ze to moze powinno sie rozlozyc w czasie Zakladamy ze mg przed podmiana mamy 1200 po podmianie 1280 ten skok nastapil odrazu Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 Dlatego ostatnio w akwariach słodkich stosuje sie automatyczne podmiane wody w czasie stałym. Woda na bierzaco jest cały czas dolewana a z drugiej strony nadmiar ucieka do ścieku. W naszym przypadku trochę ciężej jest to wykonać niestety. Ja staram sie podnieniac częściej ale mniejsze ilości wody. Tapatalk Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 Robert dotychczas zajmowalo to u mnie kilka minut 25 litrow masz racje moze warto czesciej wlasnie mam banke przygotowana na dzis do podmiany rozloze to na dwa dni jesli jest napowietrzana nic jej sie nie stanie do jutra mam kilka grzybow ktore zawsze reaguja na podmiane zaraz po wlaniu wody pompuja sie w oczach po kilku godzinach wracaja do codziennego wygladu zawsze mnie to zastanawialo dlaczego taka reakcja zobacze jak bedzie dzis w mniejszej dawce Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 Jak solanka będzie miała temperaturę inna niż ta woda w akwarium to nie będzie tego samego stężenia soli w wodzie Temperatura solanki nie ma nic do zasolenia, jak jest 33g/l, to tyle będzie w 10 i 40 stopniach. Inna będzie gęstość, ale nie zasolenie! Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 Witaj Kamil A jak z podmiankami u ciebie lejesz cala wode odrazu Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 Tak, podmiany rzędu 10-15% robię w kilkanaście, góra kilkadziesiąt minut. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 A u mnie ściągnięcie wody: ok. 2 minuty, wlanie świeżej: ok. 2 minuty Ale najczęściej coś tam jeszcze dłubię i w sumie z 15-20 min ut wychodzi między ściągnięciem a wlaniem wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 Witam Rozumie lac i sie nie przejmowac Fakt ze jesli wode mamy na podobnym poziomie mg,ca,kh co sol pewnie niema problemu Ale zakladajac ze nic nie lejemy przez tydzien do wyrownania zapodamy bogata sol to wtedy moze byc gwaltowne podbicie Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2012 Raczej nie ma takiej soli, zeby 10-cio procentowa podmiana podbic Mg z 1200 na 1280. Co prawda podmieniam tylko 5% tygodniowo, ale robie to bez wiekszych ceregieli. Wylewam 20 l i z drugiego wiadra wlewam. Samo mieszanie solanki zajmuje mi tyle czasu, ile potrzebuje na zrobienie testow. Potem podmiana i istawianie pomp dozujacych Ballinga. Nowa wode wlewam do sumpa. Zanim trafi do akwarium to juz troche sie wymiesza i rozcienczy. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2012 Sądzę że długie mieszanie solanki działa na nią negatywnie.Niektóre pierwiastki np. jod szybko się utlenia. Ja podmieniam 40-50 l raz w tygodniu i cała operacja od chwili wsypania soli do podgrzanej wody do czasu jak świerza solanka trafia do sumpa to około godziny. LPS, zoasy miękkie i grzyby chcą wyjść z akwarium. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2012 Czesc Stani Ja dokladnie robie tak jak piszesz tylko 10% lalem mysle ze 5 % jest dobrym rozwiazaniem co tydzien Niewiem czemu przy 10% marudza zwierzaki ale pewnie sie nie dowiem Chyba ze w wigilie cos powiedza. Pozdrawiam Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach