CNCRob Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 Mam lampe Pacific Sun Triton i spedzilem wczoraj pol nocy nad ustawianiem tablicy PAR, wyslalem ja do lampy i niby bylo ok, przy odczycie z lampy wypelnia ja prawidlowo, ale lampa nie dziala wg niej, nie ma zadnej reakcji na zadane godziny, moze ktos rozpisac jak to wlaczyc? Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 W skrócie właśnie tak jak to zrobiłeś.. a wschody i zachody słońca masz ustawione analogicznie jak w programie par (czas wschodu/zachodu) na 0? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 W zastępstwie, zanim poznamy oficjalną i pełną instrukcję, zrobiłbym tak: 1. uruchomiłbym BALI 2. dokonał w nim zmian 3. wysłał do lampy. A jak chcesz świecić krócej lub dłużej, to zmieniłbym jeszcze godziny świecenia w zakładce Daylight Settings. Cytuj pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 W zastępstwie, zanim poznamy oficjalną i pełną instrukcję, zrobiłbym tak: 1. uruchomiłbym BALI 2. dokonał w nim zmian 3. wysłał do lampy. A jak chcesz świecić krócej lub dłużej, to zmieniłbym jeszcze godziny świecenia w zakładce Daylight Settings. mialem bali, nie odpowiada mi barwa swiatla i nie chce go dalej uzywac. Chce napisac cos pod swoje oko. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 W skrócie właśnie tak jak to zrobiłeś.. a wschody i zachody słońca masz ustawione analogicznie jak w programie par (czas wschodu/zachodu) na 0? wczesniej mialem stare godziny wschodow i zachodow ale lampa dzis rano nie zareagowala ani na wschod z tablicy PAR ani na wschod z dawnego ustawienia w osobnej zakladce, pozniej zaklade wschodow i zachodow totalnie wyczyscilem, wszedzie dalem zera i dalej lampa nie reaguje na PAR. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 jest cos dziwnego w tych ustawieniach, jak zaznacze myszka ktoras linie z tablicy PAR, zalozmy ze to linia nr 5. lampa automatycznie bez naciskania niczego wiecej zaczyna swiecic tak, jak jest w tej linii nr.5 rozpisane. I juz tak zostaje, czy wylacze program w kompie czy nie, cokolwiek nie zrobie to lampa juz zostaje na swieceniu z tej linijki, nie wraca do ustawien z aktualnej godziny. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 Masz tam na tej zakładce taki przycisk - stop studio - wciśnij i zobacz czy tak jest nadal. Wygląda jak byś miał lampę właśnie w trybie "demo" - i z tego co pamiętam wtedy nie świeci tak jak program mówi tylko tak jak chciałeś sobie ostatnio pooglądać. ps. samo odznaczenie ptaszka "studio enabled" nie pomaga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 to moje obecne ustawienia Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 A takie bali wygląda tak jak na obrazku. A kliknij jeszcze draw spectrum chart czy tam draw time/power chart i pokaz jak to wygląda w cyklu dobowym? bali.tiff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 Po nacisnieciu Stop colour studio lampa zaswiecila tylko dwie niebieskie diody (nocne) a na wyswietlaczu lampy napis, ze wschod slonca bedzie za ponad godzine. Dziwne bo wszystkie inne zakladki wyczyscilem, w zakladce daylightsettings wszedzie sa same zera i w zakladce ustawien ksiezyca rowniez same zera. skad ona to wszystko bierze? BALI rowniez mam odinstalowany Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 Jak już tak grzebiesz, to może przywróć ustawienia domyślne i dopiero potem zacznij ustawiać od początku zakładca po zakładce. Cytuj pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 tak mam teraz, lampa owinna swiecic na zaznaczonej linii a jest oswietlenie nocne Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 a wg lampy która jest teraz godzina? po restarcie lampy nadal nocne jest? ps. mówisz że powinna świecić na zaznaczonej linii - w sensie że godzina akuratna czy że włączone studio live? pozdrawiam Paweł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) A co tam za powracającą czerwoną linię? Na tym wykresie? Rozumiem, że wczytałeś ustawienia fabryczne i odczytałeś tablicę PAR? A pokaż jeszcze zakładkę Daylight Settings Może faktycznie lampa ma wg zegara noc Edytowane 19 Grudnia 2012 przez Mystik (wyświetl historię edycji) Cytuj pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 Mystik dobrze pisze - wygląda jak by błąd w tablicy PAR był - podeślij może gdzieś plik z aktualną tablicą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 Pawel odeslalem moj plik na maila, mozesz zerknac. Ta powracajaca linia to ostatni linijka, swiatlo na noc, UV plu czerwone, znalazlem tak w internecie w pliku Hawaii, ktory gdzies kiedys Przemek zamieszczal. Przywrocilem tez teraz ustawienia fabryczne, pomine fakt, ze program od lampy jest do "tylka" i na kazde ustawienie czegos potrafi sie 5 razy zawiesic to nic te ustawienia nie daly. zaraz dam zrzuty, tablice puste a swieca teraz dwie diody niebieskie. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) No to jak ma ta lampa świecić? Ja mam na zakładce Daylight Settings godziny startu i końca świecenia zgodne z tym co jest w tablicy PAR. I określ moc lampy na 100%. O ile dobrze pamiętam, to ta zakładka jest nadrzędna wobec PAR. Edytowane 19 Grudnia 2012 przez Mystik (wyświetl historię edycji) Cytuj pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) Odpisałem Ci na maila - zerknij czy tam w tablicy nie brakuje tej 40-tej linijki. Będę wieczorem w domu to jeszcze zerknę u siebie i się odezwę. edit : Możesz jeszcze rozwinąć to światło nocne? jakoś nie kojarzę żeby można było sobie wybrać np czerwone światło na noc.. Edytowane 19 Grudnia 2012 przez Fox (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 zrobilem godziny wschodu i zachodu, lampa sie zaswiecila ale nie mam pojecia czy zaswiecila sie swiatlem ustawionym w zakladce coloursettings czy zakladce PAR. zaraz poprzestawiam par i zobacze czy beda zmiany. Fox, jest rowniez linijka 40 ale wczoraj meczylem sie z nia ponad godzine, wpisywalem ja ale przy probie zapisania do pliku cos samo ta linijke wymazuje, nie mam pojecia dlaczego, wraca ona do ustawien godzin zero:zero i wszystkie kanaly 100%. pominalem wiec ta linie i zakonczylem na linii 39, widzialem, ze i Przemek w Hawaii tez tak zrobil. Z tym nocnym chodzi o to, ze linia 39 jest rozpisana od godz 23:59 do 10:59 i ustawiony np kolor czerowny na 1%, wiec wtedy powinno swiecic od polnocy do 11 rano tym swiatlem. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 narazie lampa zareagowala na zmiany. zobacze wieczorem przy zachodzie, dzieki za podpowiedzi. Jak dla mnie powinna byc wyrazna instrukcja odnosnie programowania czegokolwiek, ze jak programuje to, to tamto musi byc wlaczone. Skad ja moge wiedziec co programista mial w glowie pisza to wszystko??? Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 Odnośnie tego nocnego światła to już chyba logiczniej było by ustawić tak: wschód 0:00 , zachód 23:59 od 0:00 do tej powiedzmy 10:59 świeci UV i czerwony np na 1 procent, potem normalnie pozostałe kanały się odpalają i świecą dajmy na to do 23 czy której tam chcesz, potem zostaje do 23:59 też tylko UV i czerwony. Jakoś bardziej to logiczne dla mnie niż ustawianie od 23 w nocy do 11 następnego dnia. Ale to albo trzeba sprawdzić samemu jak się zachowa lampa albo może Przemka podpytać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 Odnośnie tego nocnego światła to już chyba logiczniej było by ustawić tak: wschód 0:00 , zachód 23:59 od 0:00 do tej powiedzmy 10:59 świeci UV i czerwony np na 1 procent, potem normalnie pozostałe kanały się odpalają i świecą dajmy na to do 23 czy której tam chcesz, potem zostaje do 23:59 też tylko UV i czerwony. Jakoś bardziej to logiczne dla mnie niż ustawianie od 23 w nocy do 11 następnego dnia. Ale to albo trzeba sprawdzić samemu jak się zachowa lampa albo może Przemka podpytać. dzieki za pomysl, napewno to przetestuje jak wroce do domu. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 Fox ma całkowitą rację. Tablica Par działa w systemie 24h. Nie możesz wskazać następnego przedziału z następnego dnia. Bo program nie wie, że Tobie chodzi o następny dzień. I coś na pewno się skaszani. Zrób po kolei. Od 00:00 do 23:59 Cytuj pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach