Skocz do zawartości
CNCRob

Tablica PAR - jak uruchomic?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam lampe Pacific Sun Triton i spedzilem wczoraj pol nocy nad ustawianiem tablicy PAR, wyslalem ja do lampy i niby bylo ok, przy odczycie z lampy wypelnia ja prawidlowo, ale lampa nie dziala wg niej, nie ma zadnej reakcji na zadane godziny, moze ktos rozpisac jak to wlaczyc?

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W skrócie właśnie tak jak to zrobiłeś.. a wschody i zachody słońca masz ustawione analogicznie jak w programie par (czas wschodu/zachodu) na 0?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zastępstwie, zanim poznamy oficjalną i pełną instrukcję, zrobiłbym tak:

1. uruchomiłbym BALI

2. dokonał w nim zmian

3. wysłał do lampy.

A jak chcesz świecić krócej lub dłużej, to zmieniłbym jeszcze godziny świecenia w zakładce Daylight Settings.

pozdrawiam

5119_5162.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zastępstwie, zanim poznamy oficjalną i pełną instrukcję, zrobiłbym tak:

1. uruchomiłbym BALI

2. dokonał w nim zmian

3. wysłał do lampy.

A jak chcesz świecić krócej lub dłużej, to zmieniłbym jeszcze godziny świecenia w zakładce Daylight Settings.

mialem bali, nie odpowiada mi barwa swiatla i nie chce go dalej uzywac. Chce napisac cos pod swoje oko.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W skrócie właśnie tak jak to zrobiłeś.. a wschody i zachody słońca masz ustawione analogicznie jak w programie par (czas wschodu/zachodu) na 0?

wczesniej mialem stare godziny wschodow i zachodow ale lampa dzis rano nie zareagowala ani na wschod z tablicy PAR ani na wschod z dawnego ustawienia w osobnej zakladce, pozniej zaklade wschodow i zachodow totalnie wyczyscilem, wszedzie dalem zera i dalej lampa nie reaguje na PAR.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest cos dziwnego w tych ustawieniach, jak zaznacze myszka ktoras linie z tablicy PAR, zalozmy ze to linia nr 5. lampa automatycznie bez naciskania niczego wiecej zaczyna swiecic tak, jak jest w tej linii nr.5 rozpisane. I juz tak zostaje, czy wylacze program w kompie czy nie, cokolwiek nie zrobie to lampa juz zostaje na swieceniu z tej linijki, nie wraca do ustawien z aktualnej godziny.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz tam na tej zakładce taki przycisk - stop studio - wciśnij i zobacz czy tak jest nadal.

Wygląda jak byś miał lampę właśnie w trybie "demo" - i z tego co pamiętam wtedy nie świeci tak jak program mówi tylko tak jak chciałeś sobie ostatnio pooglądać.

ps. samo odznaczenie ptaszka "studio enabled" nie pomaga ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gallery_13116_2027_55999.png

to moje obecne ustawienia

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A takie bali wygląda tak jak na obrazku.

A kliknij jeszcze draw spectrum chart czy tam draw time/power chart i pokaz jak to wygląda w cyklu dobowym?

bali.tiff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po nacisnieciu Stop colour studio lampa zaswiecila tylko dwie niebieskie diody (nocne) a na wyswietlaczu lampy napis, ze wschod slonca bedzie za ponad godzine. Dziwne bo wszystkie inne zakladki wyczyscilem, w zakladce daylightsettings wszedzie sa same zera i w zakladce ustawien ksiezyca rowniez same zera. skad ona to wszystko bierze? BALI rowniez mam odinstalowany

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już tak grzebiesz, to może przywróć ustawienia domyślne i dopiero potem zacznij ustawiać od początku zakładca po zakładce.

pozdrawiam

5119_5162.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak mam teraz, lampa owinna swiecic na zaznaczonej linii a jest oswietlenie nocne

gallery_13116_2027_47383.jpg

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wg lampy która jest teraz godzina?

po restarcie lampy nadal nocne jest?

ps. mówisz że powinna świecić na zaznaczonej linii - w sensie że godzina akuratna czy że włączone studio live?

pozdrawiam

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co tam za powracającą czerwoną linię? Na tym wykresie?

Rozumiem, że wczytałeś ustawienia fabryczne i odczytałeś tablicę PAR?

A pokaż jeszcze zakładkę Daylight Settings

Może faktycznie lampa ma wg zegara noc :)

Edytowane przez Mystik (wyświetl historię edycji)

pozdrawiam

5119_5162.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mystik dobrze pisze - wygląda jak by błąd w tablicy PAR był - podeślij może gdzieś plik z aktualną tablicą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawel odeslalem moj plik na maila, mozesz zerknac. Ta powracajaca linia to ostatni linijka, swiatlo na noc, UV plu czerwone, znalazlem tak w internecie w pliku Hawaii, ktory gdzies kiedys Przemek zamieszczal.

Przywrocilem tez teraz ustawienia fabryczne, pomine fakt, ze program od lampy jest do "tylka" i na kazde ustawienie czegos potrafi sie 5 razy zawiesic to nic te ustawienia nie daly. zaraz dam zrzuty, tablice puste a swieca teraz dwie diody niebieskie.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
gallery_13116_2027_110108.jpggallery_13116_2027_17878.jpggallery_13116_2027_77256.jpg

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak ma ta lampa świecić?

Ja mam na zakładce Daylight Settings godziny startu i końca świecenia zgodne z tym co jest w tablicy PAR.

I określ moc lampy na 100%.

O ile dobrze pamiętam, to ta zakładka jest nadrzędna wobec PAR.

Edytowane przez Mystik (wyświetl historię edycji)

pozdrawiam

5119_5162.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpisałem Ci na maila - zerknij czy tam w tablicy nie brakuje tej 40-tej linijki. Będę wieczorem w domu to jeszcze zerknę u siebie i się odezwę.

edit : Możesz jeszcze rozwinąć to światło nocne? jakoś nie kojarzę żeby można było sobie wybrać np czerwone światło na noc..

Edytowane przez Fox (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobilem godziny wschodu i zachodu, lampa sie zaswiecila ale nie mam pojecia czy zaswiecila sie swiatlem ustawionym w zakladce coloursettings czy zakladce PAR. zaraz poprzestawiam par i zobacze czy beda zmiany.

Fox, jest rowniez linijka 40 ale wczoraj meczylem sie z nia ponad godzine, wpisywalem ja ale przy probie zapisania do pliku cos samo ta linijke wymazuje, nie mam pojecia dlaczego, wraca ona do ustawien godzin zero:zero i wszystkie kanaly 100%. pominalem wiec ta linie i zakonczylem na linii 39, widzialem, ze i Przemek w Hawaii tez tak zrobil. Z tym nocnym chodzi o to, ze linia 39 jest rozpisana od godz 23:59 do 10:59 i ustawiony np kolor czerowny na 1%, wiec wtedy powinno swiecic od polnocy do 11 rano tym swiatlem.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie lampa zareagowala na zmiany. zobacze wieczorem przy zachodzie, dzieki za podpowiedzi. Jak dla mnie powinna byc wyrazna instrukcja odnosnie programowania czegokolwiek, ze jak programuje to, to tamto musi byc wlaczone. Skad ja moge wiedziec co programista mial w glowie pisza to wszystko???

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie tego nocnego światła to już chyba logiczniej było by ustawić tak:

wschód 0:00 , zachód 23:59

od 0:00 do tej powiedzmy 10:59 świeci UV i czerwony np na 1 procent, potem normalnie pozostałe kanały się odpalają i świecą dajmy na to do 23 czy której tam chcesz, potem zostaje do 23:59 też tylko UV i czerwony.

Jakoś bardziej to logiczne dla mnie niż ustawianie od 23 w nocy do 11 następnego dnia. Ale to albo trzeba sprawdzić samemu jak się zachowa lampa albo może Przemka podpytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie tego nocnego światła to już chyba logiczniej było by ustawić tak:

wschód 0:00 , zachód 23:59

od 0:00 do tej powiedzmy 10:59 świeci UV i czerwony np na 1 procent, potem normalnie pozostałe kanały się odpalają i świecą dajmy na to do 23 czy której tam chcesz, potem zostaje do 23:59 też tylko UV i czerwony.

Jakoś bardziej to logiczne dla mnie niż ustawianie od 23 w nocy do 11 następnego dnia. Ale to albo trzeba sprawdzić samemu jak się zachowa lampa albo może Przemka podpytać.

dzieki za pomysl, napewno to przetestuje jak wroce do domu.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fox ma całkowitą rację.

Tablica Par działa w systemie 24h. Nie możesz wskazać następnego przedziału z następnego dnia. Bo program nie wie, że Tobie chodzi o następny dzień. I coś na pewno się skaszani.

Zrób po kolei. Od 00:00 do 23:59

pozdrawiam

5119_5162.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.