Andrar Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2012 (edytowane) Trafila sie nie lada gradka...jest do kupienia w sklepie w cork...mam pytanie...czy moge go trzymac w 180l?jezeli tak jutro lece po niego ;-))na jednej ze stron pisza ze minimalny zbiornik to 200l.... Edytowane 22 Grudnia 2012 przez Andrar (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2012 http://nano-reef.pl/topic/2632-odonus-niger/ Tu masz kilka info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2012 To dosyć agresywny gatunek i zależy jakie inne ryby trzymasz w akwarium. Kilka lat temu, świeżo wpuszczony Odonus zrobił jatkę ze stadem chromisów viridis w akwarium 650 litrów. Jakiej wielkości jest ta ryba? Jeśli ma być to zbiornik przejściowy i jest to osobnik młody - to tak. Jeśli zaś ma już około 10cm lub więcej to w zasadzie będzie potrzebował akwarium o dużej powierzchni dna - powiedzmy 500-600 litrów(biorąc pod uwagę do jakich rozmiarów dorasta) Pamiętaj że rogatnice wyznaczają sobie terytorium o kształcie odwróconego stożka - i wszystko co wpłynie w ten obszar zostanie zaatakowane(nawet płetwy płetwonurka ) Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2012 Po tej rybie nie wpuścisz już żadnej następnej - każdą zatłucze. Ale to bardzo inteligentna bestia. Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2012 I potrafi przegryzać kable od grzałek - zdarzyło się dwa razy... Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2012 Mój ma tak za***iste zęby, ze strach wkładać łapy do akwa Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrar Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2012 (edytowane) to jest zbornik docelowy na 2-3 lata...bo bede wracal do kraju...jest wielkosc maroon clownfish i coral beauty...ale chyba odpuszcze...szkoda moze kiedys...wiec nie pozostaje mi nic innego jak zakupic centropyge bicolor ...dziekuje Wam bo bylem zdecydowany na 90%....pozdrawiam...ale te oczyska ktorymi badal otoczenie...bomba tylko ze slyszalem ze nie zaleza sie jej trzymac z coral beauty ;-( skleiłem 2 posty i jeden zdublowany usunąłem, na przyszłość proszę jednak nie pisać kilku postów bezpośrednio jeden pod drugim, tylko używać funkcji "edytuj posta" - życzliwy moderator Edytowane 7 Marca 2013 przez AquaManiac (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2012 To ja Ci powiem o moim Nigerku. Gdy go kupilem byl wielkosci gupika. Od razu zaprzyjaznil sie z Hepatusem ktory byl wielkosci no molinezji czyli niewiele wiekszy. Odtad sa nierozlaczna para. Po okolo roku osiagnal swoj rozmiar (tak na oko niecale 10 cm bez ogona) i od 1.5 roku nie rosnie. No przynajmniej mi sie tak wydaje. Zachowanie calkowicie spokojne, nie zauwazylem terytorializmu, jednak czasem pogoni inne ryby nie wyrzadzajac im krzywdy. Korali nie rusza, lubi drobne slimaki, male krewetki i dziobac moja reke . Malych rybek nie tyka, jednak gdy jeden z pterapogonow zaczal chorowac rozprawil sie z nim niczym ta rybka z filmu szczeki . Dodam ze to byl nowy pterapogon.Jest bardzo szybka i ruchliwa ryba i uwazam ze absolutnie moj zbiornik jest za maly..nie wspominam o Twoim. Absolutnie szkoda rybci. Jak widzisz przedmowcy mieli rozne przeboje z tym gatunkiem, ja opisalem Ci jedna z milionow ktora cudem znalazla sie u mnie. Nie zauwazylem zadnej agresji w stosunku do nowo wpuszczanych ryb. Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
3PIOTR4 Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2012 Mam drugiego już nigera, pierwszy wyskoczył , nigdy nie było ataków na inne ryby, wpuszczałem mniejsze ryby i większe po nim i zero agresji. Kabli też nie przeżera, a ma teraz 15cm. Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2012 Mam drugiego już nigera, pierwszy wyskoczył , nigdy nie było ataków na inne ryby, wpuszczałem mniejsze ryby i większe po nim i zero agresji. Kabli też nie przeżera, a ma teraz 15cm. A gdy go kupiłeś to jaki duży był ? Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
3PIOTR4 Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2012 A gdy go kupiłeś to jaki duży był ? 7-8 cm Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2012 Od paru dni jestem "szczęśliwym" posiadaczem odonus niger. Szczęście w nieszczęściu, bo sprzedawca mi wmówił, że to najmniejsza rogatnica i nieszkodliwa w akwarium. Doczytałem w domu na reeflex'ie, że dorasta nawet do 30cm. W czasie późniejszej rozmowy telefonicznej ze sprzedawcą, zostałem zapewniony, że dorośnie max do 15 cm (mój ma ok. 5 cm). Odkąd jest w zbiorniku, to siedzi w skałach widziałem go przelotem może ze 2 razy. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Wątek już zasubskrybowałem . Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 6 Marca 2013 No to tak dla przestrogi zamieszczam fotki (niestety tylko telefon miałem pod ręką). Moja Odonus Niger, jak widać, uwielbia babki... Minęło może 10 minut od wpuszczenia babki. PS Może jest ktoś chętny na moją Odonus Niger ??? Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hernio Zgłoś Napisano 6 Marca 2013 Tomcio nowe babki kupiles i znowu to samo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 6 Marca 2013 U mnie zrobila z jedna ryba i dwoma krewetkami to samo.ale odkad wpuszczam zwierzeta po zgasnieciu swiatel nie zdarzylo sie to. Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 6 Marca 2013 Niestety znowu to samo. Poprzednia babka pływała chyba z pół roku a odonus była grzeczna jak aniołek. A potem ją zjadła. Polowanie rozpoczęte... Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach