Skocz do zawartości
WolfAtTheDoor

Projekt akwarium - 59 litrów z panelem - prosze o cenne uwagi

Rekomendowane odpowiedzi

Zainspirowany świetnym mini-akwarium które zrobił Inmar chciałbym wykonać u szklarza coś podobnego...

całe akwarium miałoby wymiary 45 dł x 40 szer x33 h - co w sumie daje niecałe 60 litrów objętości.

panel miałby 45 x 10 x 33

a część ekspozycyjna 45 x 30 x 33

projekt mniej więcej zrobiłem taki:

http://sketchup.goog...56443e6d5b55e4c

Szyby przednią i boczną chciałbym mieć z optiwhite - tło w kolorze czarnym (czy szklarz będzie miał taką szybę? - nie chcę szyby klejonej taśmą czy malowanej)

91075500.jpg

Nie wiem na jakiej zasadzie działa też szyba którą chciałbym mieć do przykrywania (aby lampy nie nagrzewały wody) - takie jak są w reefmaxie? czy te szyby są ze szkła czy to jakiś plastik? i w jaki sposób sie to montuje i podnosi? są jakieś uchwyty?

68337919v.jpg

Panel:

36622607.jpg

10553160.jpg

grzebień w tym modelu ma tylko 15 cm - natomiast ja napotykam we wszystkich sklepach na ponad 30 cm grzebienie - nie za bardzo wiem o co z tym chodzi?

58025348.jpg

Uprzejmie proszę o jakieś porady i sugestie.

Wie ktoś mniej więcej ile szklarz może skasować za zrobienie takiego akwarium?

Nie za bardzo też wiem jak to jest do końca z tym grzebieniem - czy szklarz musi go dostać i sam go już montuje czy jak? zeby za wielkiej dzury czasem nie wyciągł.. i z tym powrotem z pompy też nie wiem jak to jest - jakiej wielkości ma być otwór i jak to dokładnie z tym kolankiem wyglada - czy to kolanko z którego bezposrednio wylatuje woda z panelu ma być zanurzone z wody czy nad powierzchnią?

nie za bardzo też wiem gdzie dokładnie ma być poziom wody i jak to się przekłada na parowanie - tzn czy te zęby z grzebienia maja być całe zanurzone w wodzie czy jak?

Pozdrawiam

Edytowane przez WolfAtTheDoor (wyświetl historię edycji)

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

oświetlenie 2x 48W LED DIY (ze wschodami i zachodami), cyrkulacja 2x TUNZE 6015, odpieniacz HYDOR SlimSkim 135.35, pompka HYDOR Pico Evolution 1000, dolewka AQUA-TREND Shark, grzałka Jager 100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem u siebie panel tej szerokości, zapomnij że tam rękę wciśniesz, sprzątanie to istna droga przez piekło. Tak jak ty w planie, tak i ja miałem 3 komory. Z jednej można zrezygnować i pozostawić jedynie dwie. Nie wierć też szkła, zrób to na kolanku poza wodą.

tak to wyglądało u mnie na samiuśkim początku :

Rurka jest gięta z racji wygody, mogłem kupić taką albo 3m prostej.

Wymiar prawie ten sam tj. 50x40x40, jest brzydkie, wiem, dałem 150 zł.

fth3zm.jpg

Edytowane przez Norrden (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj. Nie jestem specem, ale wg mnie bez sensu kombinujesz. Albo zwieksz wymiary tego szkla albo zrezygnuj z tego panelu. To bardzo male akwa i nie potrzeba Ci tyle sprzetu... Daj kaskade na tyl zeby tam wepchac absorbery, cyrkulacja i skala i juz mozna dzialac. Chyba ze zwiekszysz wymiary tak zeby uzyskac ok 100l to wtedy panel sie przyda.

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie, rurka wylotowa nad wodą, przynajmniej ja tak zrobiłem w swoim akwarium. ale warunek-na równo z lustrem wody albo tuż pod nim-nie będzie chlapało, kiedy spadnie poziom wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kolega wymyślił sobie taki wymiar to jego sprawa,wiadomo,że lesze by było większe.Co do panelu,ja mam chyba 8 cm,ale po co tam grzebać to nie mam pojęcia.Ja mam prosto,pierwsza komora z odpieniaczem i adsorber fosforanów w skarpecie.Druga i trzecia komora to potłuczona skała i ostatnia z pompą obiegową NJ1200 i tam jest też grzałka.Wylot mam podobnie jak na projekcie z samą płaską końcówką locklaijna,która też robi za cyrkulację,teraz bym zrobił trochę niżej.Na akwarium mam położoną szybkę a na niej leży bezpośrednio lampka led.Mój grzebień mam docięty na długość około 8-10 cm.

Moim zdaniem są naszkicowane za duże komory na odpieniacz i obiegową,lepiej je dostosować do sprzętu a te środkowe komory jak największe na skałę filtracyjną.

Jeśli chodzi o tylną szybę to są dwa wyjścia,albo jak mam w dużym baniaku tak zwaną dymną,to szyba ciemny brąz,jest przejrzysta,ale dopiero jak się poświeci z drugiej strony lub jak mam w tej kostce mianowicie wysmarowane czarnym silikonem.

Ja zrobiłem moją kostkę tak małą bo stoi na biurku i nic większego w grę nie wchodziło,panel zajmuje niestety 1/3 akwarium,ale ogólnie to źle nie wygląda,gorzej by było jak by mi wisiały jakieś kaskady czy wystawały rurki ponad krawędź akwarium a tak mam taki zintegrowany kąpakcik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

acetubular - chcę małe ale estetyczne szkło... jakby się dało to nawet bym falownik ukrył w panelu.

Wymiary i tak już zwiększyłem bo chciałem 30 litrów aquela kupić dopóki nie natrafiłem na projekt inmara i pomyślałem ze lepiej moze bedzie robione ale o troszkę wiekszym litrarzu - czyli bez panelu netto ciut ponad 40.

Norrden

"Nie wierć też szkła, zrób to na kolanku poza wodą."

to jak to zrobić jak w moim modelu jest jeszcze szyba przykrywajaca część ekspozycyjną? No chyba ze z niej zrezygnuję a na oświetlenie będzie osobna szyba bo i tak planuję do tego koronę jeszcze mieć.

Szklarz za wszystko wziął 150 zł tak? robota+szyby? a to jest optiwhite?

inmar - poprawiłem projekt uwzględniając Twoje sugestie

akwariumprojektpanel.jpg

czy tak może być?

ops ucięło trochę - komora w której jest pompka ma długość 12 cm szerokość - 10 wysokość - 33 - czyli pompka się zmieści?

nie chciałbym też robić na styk bo być może do tego sprzętu który jest obecnie na rynku będzie wszystko cacy ale w przyszłości moga być inne modele i później szkoda by brakło 1 cm bo wszystko oszczędziłem na skałę...

czy jeszcze coś zmienilibyście?

mówicie jedni że lepiej puszczać powrót wody górą i nie wiercić w tej czarnej szybie a inmar znowu mówi że nawet wywierciłby niżej zeby była lepsza cyrkulacja.. sam już nie wiem... a czemu nie wiercić tak w ogóle? Rozumiem że jakbym zdecydował się na wiercenie otworu to musi to kolanka dostać szklarz zeby zrobił odpowiedniej więlkości dziurę i on to zabezpieczy jakimś silikonem jak włoży kolanko tak?

Nie wiem w dalszym ciągu, i nie mogę doczytac na forum - jak się mocuje tą szybę która jest nad powierzchnią - wiem już ze u inmara leży sobie luźno ale ja bym mimo wszystko wolał taką bardzo estetyczną którą można włozyć do środka lekko i która przykrywa tylko część ekspozycjną - czy generalnie jest to szyba (szyby trochę wążą) ? jeśli tak to na jakiej zasadzie to się utrzymuje - wkleja się jakieś zgrubienia do środka? in jak się ją wyciąga przy grzebaniu w baniaku (mocuje się do niej uchwyty za które można złapać?)

I jeszcze nie znam odpowiedzi na pytanie gdzie ma być dokładnie poziom wody - czy ma zalewać cały grzebień czy tylko lekko?

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

oświetlenie 2x 48W LED DIY (ze wschodami i zachodami), cyrkulacja 2x TUNZE 6015, odpieniacz HYDOR SlimSkim 135.35, pompka HYDOR Pico Evolution 1000, dolewka AQUA-TREND Shark, grzałka Jager 100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa specjalne blaszki na krawedz, na ktorych lezy szyba. Mozna je kupic.

Co do panelu, to zobacz jak ja to zrobilem w "delta 150". Tak jak napisali koledzy, musisz zaprojektowaxc anel pod konkretny sprzet niestety. Sump jest pod tym wzgledem. Zdecydowanie

lepszy

dsc0711b.th.jpg

Delta 72x72x50; LED Cree by Tomasz; Hydor Slim-Skim; 2x6055 + multi

Znajdziesz mnie rowniez na: http://www.bractwo-s...forum/index.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.