Skocz do zawartości
ralfiwroclaw

ODPIENIACZ WEIPRO SA - 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy ktoś używa tego odpieniacza? Czy warto go kupować..?

http://allegro.pl/odpieniacz-weipro-sa-2015-i2902757648.html

Akwarium 200L

160L , 5kgLR, Odpieniacz Diy, Oświetlenie 1 x150W HQi 2x39W T5, Grzałka 200W, JVP-101, Pompa HX-6530, Sól Aquaforest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość erni

Odpuść sobie ten odpieniacz. Lepiej kup jakiś używany na targowisku byle nie te chińskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potwierdzam, że lepiej kupić używkę niż to coś.

do 200l da rady, ale jak jeszcze do tego kupisz odpowiednio mocną pompę to wyniesie cię tyle cały sprzęt co wiele wydajniejsza używka

tam pisze "- do akwarium 150-760 l"

zbiornika 300l nie uciągnie !!!

Edytowane przez PawelL (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale ja mam zbiornik 200L więc ten weipro + at306 koszt około 200zł i będzie działało... tam mi się przynajmniej wydaje...

Przeszukałem trochę YT i znalazłem kilka linków odnośnie tego odpieniacza i wydaje mi się że nie jest aż tak źle z nim

np.

http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=ktSyWS2h65Y&feature=endscreen

akurat to model 2018 ale one różnią się tylko wielkością

Edytowane przez ralfiwroclaw (wyświetl historię edycji)

160L , 5kgLR, Odpieniacz Diy, Oświetlenie 1 x150W HQi 2x39W T5, Grzałka 200W, JVP-101, Pompa HX-6530, Sól Aquaforest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Edytowane przez ralfiwroclaw (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno temu (chyba 2004r) miałem przez jakiś czas odpieniacz Weipro. Model chyba 2013 czy tak jakoś (konstrukcja podobna do tego: http://allegro.pl/odpieniacz-weipro-sa-2014-pompa-wwa-o-k-a-z-j-a-i2907773065.html, tylko mniejszy). Najpierw się okazało, że daje słabą pianę. Wymieniłem pompę na taką z wirnikiem igłowym i chodziło to nieźle parę miesięcy. Pewnego dnia (na szczęście na moich oczach) zupełnie bez powodu odpieniacz dosłownie eksplodował. Puściło klejenie rury głównej pod kubkiem. Ciśnienie wody i naprężenia w materiale wyrzuciły część odpieniacza do góry i w rezultacie do sumpa. Zawartość kubka (pełnego bo miałem zamiar go opróżnić) oczywiście się w całości dostała do akwarium.

Wobec powyższego brałbym też pod uwagę materiały i jakość wykonania konstrukcji oprócz teoretycznej wydajności samego pienienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpuść sobie ten odpieniacz. Lepiej kup jakiś używany na targowisku byle nie te chińskie.

ale tak szczerze powiedziawszy 90% rzeczy na rynku jest w chwili obecnej produkcji made in china

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem nie polecam badziew

Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/..,

zapraszam po szczepki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle że nie przyjżałeś sie temu filmowi chyba, tam była potęrzna pompa która generuje tą pianę, do tego musisz wziąść po uwagę że za taką pompę musisz dać conajmniej 500zł. i weź pod uwagę to że na filmie nie jest zachwycające działanie odpieniacza, ponieważ nie jest to sucha piana tylko lanie odpieniacza, to znaczy że nie jest do tego pompa dobrana.

orginalnie te odpieniacze mają zwężkę wenturiego do generowania piany a tam nie będzie takiego efektu.

ja sobie zrobiłem odpieniacz z pvc, całe body wyniosło mnie 200zł, jest w tym cena materiału i tokarza który wytoczył mi niektóre elementy kubka i rury reakcyjnej.

narazie mam słabą pompę bo NJ 2500 igła, robi ładną pianę ale ten odpieniacz który zrobiłem ma większe możliwości

no ten odpieniacz wiele lepiej sobie radzi jak na filmie, to było pierwsze uruchomienie, jeszcze wody w sumpie nie było tyle ile trzeba

zrobiłem go na wzór "Royal Exclusive Mini Bubble King 200" tylko wymiary mam inne

teraz pieni tak

post-12887-0-62077100-1357072927_thumb.jpg

Edytowane przez PawelL (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.