Skocz do zawartości
natalia83

Półki z kratki rastowej na korale

Rekomendowane odpowiedzi

Przekładka korali czeka na przeniesienie, ale jakoś z braku inwencji ciągle wszystko stoi. Brak pomysłu na ustawienie skały a tym samym przegrupowanie korali zmusił mnie niestety do myślenia :) (tak, tak panowie blondynki też czasem podejmują ten wysiłek ) Wpadłam na pomysł by zbudować schodki z kratki rastowej, które chciałabym połączyć sporą ilością tych opasek plastikowych takich zaciskowych, ja je nazywam elektrycznymi. I teraz zastanawiam się czy takie schodki są w stanie utrzymać obłożenie skałą, mam sporo płaskich, dużych kawałków które mogłyby posłużyć jako "obkład". Z tyłu byłoby sporo miejsca w którym bym ukryła część skał żeby ryby i inne gady miały domki i chodziłaby jakaś mała pompka, bo niestety widzę w swoim mniejszym widzę ile w skałach odkłada mi się tego syfu.

4328_6803.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby ograniczyć wysiłek związany z myśleniem zapytam wprost: Ta konstrukcja z kratki ma być tymczasowa czy docelowa? Jak na chwilę to się da ale chyba będzie trudno ładnie ją zamaskować. Są lepsze sposoby budowania skomplikowanych form ze skały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planowałam na stałe, wiem że trudno będzie, ale nie mam lepszego pomysłu. Filary w moim wykonaniu to porażka, bo to czego powinno być dużo czyli półek na korale nie ma wcale :/

4328_6803.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie dużo zależy od konkretnej sytuacji - wielkości i kształtu skały, zamysłu czy indywidualnych upodobań. Mnie jakoś trudno wyobrazić sobie te kratki jako dobry materiał na konstrukcję pod kamienie. Gdybym chciał uzyskać jakąś konkretną bryłę to chyba bym skorzystał z kołkowania i klejenia - wierci się otwór w obu kamieniach i wkłada kawałek rurki albo pręta pcw, unieruchamiając połączenie klejem. Kilka takich "zestawów" można już jakoś poustawiać, klinując wzajemnie. Nie ma problemu z maskowaniem sztucznie wyglądającej kratki a całość jest chyba, przy okazji, bardziej stabilna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.