petrus1 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2013 Od jakichś 8 miesięcy mam sarcophytona sp7. Pięknie polipuje, w tym czasie urósł dwukrotnie twardziel jeden, błazny w nim figlują ale... no właśnie, od samego początku był na fatalnej skałce, bardzo trudnej do ustawienia, co powodowało że kilka razy go przestawiałem, szukałem też dla niego najlepszego miejsca - a to cyrkulacja mu przeszkadzała, a to za wysoko, za nisko...Jak w końcu znalazłem dla niego miejsce gdzie pięknie polipuje to te "wędrówki" po akwarium spowodowały że noga jest poskręcana i sarco nie trzyma pionu. Przez to że był przenoszony wędrował też po tej swojej skałce i efektem tego jest złuszczanie się tkanki u podstawy. Czyżby te złuszczenia były źródłem PO4 a co za tym idzie glonów w akwarium? salifert wykazuje PO4-0, NO3-0, ale wiem że glony wciągają. W tej chwili Glony są w letargu, ale szukam przyczyny ich pojawienia się i nic mi innego do głowy nie przychodzi. Od miesiąca mam adsorbent fosforanów i vodka 0,8 ml dziennie w dwóch dawkach. Przyszło mi do głowy żeby odciąć sarco od starej skałki tak z 5 cm od kapelusza i zaszczepić igłami na nowej stabilnej skale a resztę usunąć.Podświadomie wiem że to się da zrobić zwłaszcza że jak widziałem propagację sarco na YT to nie powinno być problemu. Moje pytanie to: 1. czy ta sytuacja może być przyczyną glonowiska? 2. czy taka operacja na sarco mu nie zaszkodzi? Pozdrawiam,P. Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chmielu243 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2013 Zaszkodzić mu nie powinno miękasy mają to do siebie że szybko się regenerują, Cytuj Red sea max 250 ........ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
toszek05 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2013 Odpowiem na drugie pytanie,bo wiem to na bank...operacja nie zaszkodzi a w konkretnym moim przypadku przyczyniła się do piękniejszego wyglądu!Przez częste zmiany miejsca mój sarco miał już pokręconą brzydką nogę i przy okazji kolejnych przenosin do większego akwarium ciachłam nogę 3 cm od kapelusza i przyłapałam na pattex żel do skałki (drugi egzemplarz włożony między dwie skałki i złapana całość gumką) i już po paru godzinach miał piękne polipy i cieszył oko.Wygląda lepiej niż przed operacją Cytuj Kostka Opti 45x45x40,koralia 900l/h x2, FZN-3 1200l/h, odpieniacz wcześniej zestaw Aquael 30l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2013 Jak go odetniesz to pozostalosci nie usuwaj, wyrosnie tam nowy. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2013 dzięki, to co do pkt 2 mam jasność, ale pkt1 i glony- to mnie nurkuje Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2013 Wydaje mi się że nie ma to nic wspólnego z Twoimi glonami. pozdrawiam Cytuj http://nano-reef.pl/topic/57349-350l-slps/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 Wydaje mi się że nie ma to nic wspólnego z Twoimi glonami. pozdrawiam to co ma? Wyszedłem z założenia że złuszczająca się i odpadająca tkanka u podstawy korala rozkładając się może być przyczyną powstawania azotanów i fosforanów, co odżywia glony. Nie widzę na razie innych powodów, podmianki co tydzień 5% na soli ATI plus, mrożonki płukane pół małej kostki dziennie wieczorem, rano trochę płatków, obsada to para błaznów, synhiropus ocellatus, stonogobiops yasha,pseudoheilinus hexataenia,chrysiptera parasema, dwa ślimaki i pustelnik czerwononogi Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 Karmię tyle samo co Ty mam duzy jak na zbiornik odpieniacz, absorbery ,NO3 -0, PO4-0 reszta parametrów w normie Acropory polipuja w dzień i dokupiłem zóltka i dolabellę na glkony i nic. Podmiany regularne, Teraz zwiększam KH i Mg moze pomoze reczne wyrywanie ale duzo swiatła mi swieci tez już mnie nudzi ta walka. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/57349-350l-slps/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Może ktoś by jeszcze coś podpowiedział proszę? Edytowane 4 Stycznia 2013 przez petrus1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2013 hej tęgie głowy od morszczyzny, ad pkt 1? Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2013 Przestań cięgle grzebać, przenosić z miejsca na miejsce i będzie dobrze. Dla zobrazowania zapytam tak: jak czułby/czułaby się Twój/Twoja syn/córka gdybyś kilka razy w ciągu ośmiu miesięcy zmienił im szkołę ???? T Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2013 Przestań cięgle grzebać, przenosić z miejsca na miejsce i będzie dobrze. Dla zobrazowania zapytam tak: jak czułby/czułaby się Twój/Twoja syn/córka gdybyś kilka razy w ciągu ośmiu miesięcy zmienił im szkołę ???? T Tomcio, czy ty kumasz o co ja pytam? Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2013 Kumam. A czy ma Ci rozwinąć odpowiedź czy zechcesz ją skumać ???? Bo gdybym miał Ci rozwinąć to:yTo mniej więcej (wiem, wiem... z tymi palcami w d..... pci ) tak jakbyś pytał: w ciągu ośmiu mięsięcy zmieniłe moim dzieciom ileś tam razy szkołę a one ciągle rzygają ???? w czym problem ???? blablabla Nio własnie w tym Pozdrawiam T Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2013 Kumam. A czy ma Ci rozwinąć odpowiedź czy zechcesz ją skumać ???? Bo gdybym miał Ci rozwinąć to:yTo mniej więcej (wiem, wiem... z tymi palcami w d..... pci ) tak jakbyś pytał: w ciągu ośmiu mięsięcy zmieniłe moim dzieciom ileś tam razy szkołę a one ciągle rzygają ???? w czym problem ???? blablabla Nio własnie w tym Pozdrawiam T proszę Cię, zmień ton albo wogóle nie odzywaj się w moim temacie, pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2013 @chmielu243,@toszek05, panie i panowie, dzięki za wsparcie merytoryczne, operacja się udała, pacjent przeżył, najważniejsze że teraz jest na stabilnej i płaskiej skałce a nie jak przedtem na klocku którego nijak nie można było ustawić bo ciągle się przewracał. Zdjęcie sprzed pół godziny. Pozdrawiam,P. Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach